pieczenia „ptysie” o średnicy mniej więcej 2 cm. Należy pamiętać i pozostawieniu sporego odstępu pomiędzy ciastkami, gdyż ciasto ptysiowe „puchnie”. Piekłam na rumiano pod koniec pieczenia sprawdzając stopień dopieczenia za pomocą wykałaczki w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Krem: Laskę wanilii przekroiłam na pół, nożem usunęłam ziarenka, a następnie wszystko (skórki + nasionka) dodałam(...)miksując powoli dolewałam gorące mleko. Gdy wszystkie składniki połączyły się, przelałam ponownie do garnka. Gotowałam na małym ogniu cały czas miksując (z niewielkimi przerwami) aż do osiągnięcia konsystencji gęstego budyniu. Wyczytałam, że dobrze przykryć krem na czas studzenia folią spożywczą tak, aby dokładnie przywierała ona do powierzchni kremu celem zapobiegnięcia powstania grubego kożucha. Tak też zrobiłam. Krem wystygł, kożuch
Kate's Kitchenteż temat cukru i jego zamienników. Próbowałam, eksperymentowałam i stwierdziłam, że cukier w domu zostaje. Lubię gotować, lubię piec i jak do domowego ciasta drożdżowego dodam cukier a nie ksylitol to naprawdę świat się nie zawali. I kiedy jem takie ciasto, to wiem, że jem: mąkę, mleko, cukier, masło, drożdże i jajka. Nic więcej. Naprawdę wolę od czasu do czasu(...)laktonem kwasu glukonowego czy sorbinianem potasu... Uważam, że to jest prawdziwe zagrożenie i na to powinniśmy dziś patrzeć, a nie zastanawiać się czym zastąpić mąkę w cieście ze śliwkami albo czym posłodzić budyń z nasion chia. Byłabym nieszczera wobec siebie i wobec Was, pisząc, że moje dzieci noszą w plecakach homemade-eco-batoniki, jedzą tylko jogurty naturalne
bistro mama(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miałam ochotę na coś słodkiego, najlepiej na sernik… jednak energii na pichcenie w kuchni już brak ;) i w ten oto sposób powstał
Kulinarne Przebojemówi się, że każdy je jadł, a większość własnoręcznie przygotowywała. Do mnie przepis trafił jakieś 3-4 lata temu bez nazwy. Dopiero po jakimś czasie ktoś mi powiedział, że robione jest na wzór słynnego ciasteczka. Pierwszy raz to ciasto jadłam u sąsiadki, a kiedy poprosiłam o przepis, sąsiad śmiał się, że jest to pradawna receptura praprapradziadka przekazywana(...)gramów)1 mleko skondensowane "krówka"2 budynie śmietankowe2 opakowania "Śnieżki"3/4 litra mleka600 ml. śmietany 30%2/3 kostki masła2 wafelki w czekoladzie (np. "Grześki")Budyń ugotować na mleku, wystudzić. Utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń. Ja robiłam to mikserem, jednak na niewielkich obrotach.Śmietanę ubić ze "Śnieżką".Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać warstwowo:- herbatniki,- krówka - najlepiej
Codzienna kuchnia niecodziennadodać odrobinę jeżyn,- trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE:1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając, ale nie napowietrzając masy zbytnio. Budynie mieszamy ze śmietaną, tak aby nie porobiły się grudki, dolewamy do masy serowej - dokładnie mieszamy(...)temperaturę i wydłużamy czas pieczenia)7. Przygotowujemy bezę (3-4 białka ubijamy z cukrem - na oko, na sztywną pianę)/nasz przepis na idealną bezę niebawem/8. Na podpieczony serniczek delikatnie wykładamy łyżką bezę,/przyznać się, kto się zajmuje bezowymi śmigiełkami i łyżką całą z białego puchu?/9. Bezę posypujemy kruszonką (przepis na kruche ciasto b/glutenowe)10. Pieczemy 15 minut
Wypisz Wymalujsernik (oprócz składników na spód) należy wyjąć na 2-3 godziny przed pieczeniem z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy na 15 minut do lodówki(...)budyń, a także lekko ciepłą masę czekoladowo-pistacjową. Miksujemy tylko do połączenia składników – nie dłużej. Przelewamy sernik na przygotowany wcześniej spód. Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wrzątkiem, który parując będzie nawilżał sernik. Wstawiamy blachę na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 65-70 minut w 160°C z termoobiegiem (lub 170°C bez). Gotowy
Poezja smakudokładnie wyrobiłam przy pomocy robota. Ciasto uformowałam w kulę, zwinęłam w folię i włożyłam na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wyjęłam ciasto na obsypany mąką blat i rozwałkowałam. Ciastem wylepiłam blaszkę do tarty, nakłułam w kilku miejscach widelcem i zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (przez ok. 15 minut). Budyń przygotowałam wg instrukcji podanej na opakowaniu(...)przestygnięcia. Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, przekroiłam na ćwiartki, a potem na plasterki (średniej grubości). Na podpieczony blat wyłożyłam lekko ciepły budyń, w którym poutykałam plasterki jabłka (jak widać na zdjęciu), a całość obsypałam cynamonem. Piekłam 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Kulinarny PamiętnikKruche babeczki z kremem, owocami i galaretką! Znane połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest krem budyniowy na bazie syropu z ananasa. Babeczki najlepsze
Via GustoNiedawno podałam Wam przepis na murzynka. Resztki tego pysznego ciasta (oczywiście cudem uchowane:)) wykorzystałam jako podstawę do mini serniczków. Masa serowa jednak nie jest na bazie
Z miłości do słodkościUczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę
W kuchni Karmel-itkiCiasto, które zauroczyło mnie swoim wyglądem. Moje co prawda nie wyszło aż tak piękne* jak to (klik), które mnie zainspirowało do tego by szybko
Smaczne Zdroweopakowanie budyniu waniliowego 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 4 jajka 2 żółtka 1/2 szklanki wiórków kokosowych Wierzch bezowy: 2 białka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu (240g; u mnie truskawkowy) Przygotować spód. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia. Spód podpiec (w rozgrzanym(...)wlać mleko kokosowe. Całość ponownie wymieszać i przelać na spód z dżemem. Sernik piec 10 minut w 240 stopniach, a następnie 90 minut w 150. Przygotować kokosowy wierzch. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki kokosowe. Bezę kokosową przełożyć na gorący sernik. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i podpiec 20 minut
Di gotujemasła 180 g mąki 20 g kakao na czubek noża sody oczyszczonej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml mleka 50 g wiórków z gorzkiej czekolady 1 cukier waniliowy 2 figi 1 mały budyń waniliowy Winiary 1,5 szklanki mleka Wykonanie : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym . W drugiej misce utrzeć żółtka z masłem. Mąkę(...)razem z mlekiem dodawać stopniowo do masy maślanej.Następnie dodać wiórki czekoladowe i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka , ma być gęsty. Do foremek na babeczki lub małych papilotek nakładać po łyżce ciasta , następnie łyżeczkę budyniu i znowu łyżkę ciasta. Figi umyć i pokroić w pół plasterki ułożyć na babeczce lekko dociskając. Piec
Sama słodycz i szczypta chiliJak Wielkanoc to mazurek, a jak mazurek to zdrowy, bo i tak od świątecznego menu można dostać niestrawności. Polski mazurek z
To co kochamdżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki Z podanych składników( oprócz dżemu) zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. 3 Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszy blat pieczemy bez dodatków w temp. 175 stopni przez 15 minut. Drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym i pieczemy ok. 15 minut w temp. 175 stopni. Trzeci blat wkładamy do lodówki(...)studzimy i wylewamy na 3 blat smarując równomiernie.Pieczemy 15 min 175st. Składniki na masę serową: 1 kg sera białego zmielonego 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 1/2 kostki masła śmietankowego 1/2 szklanki mleka 2 żółtka 1 jajo 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka budyniu waniliowego Do dużego garnka wkładamy ser, jajo, żółtka, cukier
Kubki smakuZachęcona smakiem poprzedniego sernika wypróbowałam kolejny przepis. Ten sernik jest mniej ciastowy a bardziej serowy, aksamitny. Mocno śmietankowy dzięki budyniom. Nie jest też zbyt słodki
Z butelką mleczka w tleSernik dyniowy to wspaniały deser, który posmakuje każdemu, jestem tego pewna ;) skoro Panu Ł. posmakował ;)Delikatny w smaku, kremowy i pięknie pomarańczowy. Na kolor duży wpływ
Życie zaczyna się w kuchniSezon truskwkowy w pełni, warto wykorzystać je do upieczenia maleńkich, uroczych słodkości. Proponuję pyszne, mięciutkie waniliowe babeczki z zatopioną truskawką w środku. Bardzo proste do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!