biszkoptowym spodzie Piernikowe praliny Tarta na kruchym spodzie z wiśniowym kremem Torcik kakaowy Serniko-brownie Sernik z brzoskwiniami Kakaowo-waniliowy torcik PEŁNOZIARNISTE CIASTO POMARAŃCZOWE BEZ CUKRU Czas przygotowania 15 minut + 50-60 minut pieczenia Składniki na małą keksówkę 20 cm 90 g mąki owsianej 30 g mąki kokosowej 30 g mąki orkiszowej 20 g budyniu śmietankowego
HealthyCreationscukru, na mące pełnoziarnistej. Do posłodzenia wykorzystałam suszone daktyle. Jeśli więc macie ochotę na trochę zdrowej słodyczy, zapraszam po przepis :) PRZEPIS SERNIK W CIEŚCIE BANANOWYM BEZ CUKRU Czas przygotowania 15 minut plus 50 minut pieczenia Składniki na foremkę 16cm CZĘŚĆ BANANOWA Duży dojrzały banan 2 jajka 100g jogurtu naturalnego 40g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 70g mąki pszennej
HealthyCreationsprzemian do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ananasy kroję w drobną kosteczkę, dodaję do ciasta, układam na cieście, lekko doklepując. Ciasto lekko czekoladowe z ananasem bez jajek piekę przez 45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu
Zasmakuj Kuchnizmiksowane brzoskwinie i pianę ubitą z białek – wszystko razem delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. CAŁOŚĆ: Na blachę ( 25×30 ) wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasto, podpiekamy ok. 20 minut w 180C ( bez termoobiegu ). Na podpieczone wylewamy masę serową i ponownie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika – tym razem na 50 minut. Wystudzony sernik zalewamy przygotowaną
Ostra na Słodkomałe grudki w cieście - będzie pulchniejsze jak w muffinkach tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i tartą bułką obsypać ciasto dać do blaszki i poukładać dość gęsto śliwki bez pestek ciasto piec w 200C około 40-45 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia, dopiero ciasto wyjąć na talerz zimne ciasto posypać cukrem pudrem
W Mojej Kuchni Lubiębędą już ubite dodajemy do nich powoli cukier puder, cały czasu ubijając. Dodajemy mąkę oraz skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Masę bezową wykładamy na upieczone ciasto. Pieczemy jeszcze 20 minut (na górnej grzałce) aby beza się ścięła. * ja użyłam barwnika spożywczego do zabarwienia bezy aby ładniej wyglądała
Mania Gotowaniacały czas miksując dodajemy żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkoptem delikatnie zalewamy nasze ciasto z białek. Na koniec górę lekko posypujemy kawą. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu) około 30 minut. Gotowe ciasto studzimy i kroimy na pół. Następnie przygotowujemy sernik. Ubijamy(...)serników i pianę. Całość delikatnie i krótko ucieramy na najniższych obrotach. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu) przez około godzinę. Gotowy studzimy. Budynie dokładnie mieszamy z połową mleka i żółtkami, tak żeby nie było grudek. Następnie w garnku zagotowujemy drugą połowę
PatiGotujepodwoić ilość ciasta, jednak ciasto twardnieje podczas czekania na pieczenie. Beza: -7 białek -230g cukru -płatki migdałowe Białka ubijamy z dodatkiem soli na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami cukier i miksujemy 5 minut. Ubite białka wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni C. Bita śmietana(...)śmietany 36% -2 śmietan fix -2 łyżki cukru pudru -1 cukier wanilinowy Aby ubić bitą śmietanę bez problemów, najlepiej ubijać po 500 ml. Należy również ok pół godziny wcześniej włożyć bitą śmietanę do zamrażalnika. Bitą śmietanę ubijałam na najwyższych obrotach miksera. Gdy śmietana się ubiła, dodałam cukier, śmietankę fix, i ubijałam jeszcze chwilkę. Połowę bitej śmietany
Receptura smakuszklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/4 szklanka oleju 1 opakowanie biszkoptów ( około 200 g) skórka otarta z dużej cytryny sok z jednej małej lub połowy dużej cytryny Beza 1 szklanka białek (6-7) 3/4 szklanka cukru Wykonanie: Żółtka ucieramy z połową cukru z szklanki i cukrem waniliowym na biały puch. Dodajemy budyń oraz olej w dalszym(...)wyciśniętym z cytryny. Na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki, jeden obok drugiego i wylewamy naszą gotową masę. Ciasto pieczemy w temp 160 -170* C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy z pieca i ubitą wcześniej beze ( zmiksowanie białek z cukrem "beza") wykładamy na ciasto i ponownie w tej samej temperaturze wkładamy do pieca
W Moim Magicznym Domułyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący(...)opadną). Odstawić w chłodne miejsce. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Podzielić na 3 równe blaty. DYNIOWO-ORZECHOWY KREM Morele namoczyć na kilka minut do napęcznienia w gorącej wodzie. Przestygniętą dynię lub batata, morele i masło orzechowe zmiksować blenderem na gładką masę (najlepiej w termomixie). 4-5 łyżek zostawić do kolejnego kremu. KOKOSOWO-DYNIOWY KREM Połowę śmietanki
Candy Pandasmasę (przez kilka minut). Obroty miksera zmniejszyć na najmniejsze, dodać jogurt, sok z cytryny, delikatnym strumieniem wlać olej, a następnie dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy już łyżką drewnianą delikatnie. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24cm × 24 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać(...)owoców podczas pieczenia i zabezpieczała przed powstaniem zakalca). Wiśnie ułożyć na wierzchu ciasta,ja jeszcze posypałam jagodami(a że wiśnie i jagody były świeże nie ze słoika to w miseczce posypałam je łyżką cukru i wymieszałam - przed samym ułożeniem na ciasto). Piekarnik nagrzać do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i piec całość przez
Swojskie jedzonkopodczas pieczenia nie utworzył się zakalec.Wylepioną blaszkę odstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki. 4. Przestudzona masę budyniową miksujemy z jajkiem i śmietaną na najwolniejszych obrotach. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dorzucamy na końcu do masy. gotową masę wykładamy na ciasto. Z reszty ciasta wałkujemy placek z którego wykrawamy paski i układamy na cieście tworząc kratkę. Ciasto pieczemy(...)stopniach najpierw bez termoobiegu przez około 30 minut, a następnie z włączonym termoobiegiem ostatnie 20-25 minut. Całość powinna się piec około 50 do nawet 1 h. Wszystko będzie zależało od waszych piekarniczków. Smacznego !!! Źródło inspiracji Tutaj
Gotowanie...to proste !Ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia i cukier wymieszać, dodać żółtka oraz zimne masło posiekać nożem, dodać śmietanę i zagnieść jednolite kruche ciasto., uformować kulę okręcić w folię i chłodzić 40 minut w lodówce. Ciasto wyjąć podzielić na dwie równe części, wylepić dno dwóch jednakowych form do ciasta, posmarować cienko dżemem. Beza: Białka ubić na sztywną pianę(...)migdałowymi. Piec obydwa blaty w temp 165*c przez35- 40 minut, jeśli beza zacznie szybko się przypiekać można nakryć folią aluminiową. Placki wystudzić. Krem orzechowy: Orzechy włoskie zmielić drobno. W gotującym się mleku rozpuścić cukier, podgrzewając na ogniu około 7 minut aż mleko lekko się zredukuje, wtedy wsypać orzechy i cały czas mieszając gotować 5 minut. Masę
Wanilia i Kardamonpiany stopniowo dodawać żółtka i cukier,dalej ubijając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszać do piany. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop. BEZA WIÓRKOWA: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe(...)wymieszać. Wylać pianę do wysmarowanej tłuszczem blachy o takich samych wymiarach co piekł się biszkopt. Włożyć bezę do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop. KREM ANANASOWY Ananasy odlać z syropu,osączyć. Pokroić ananasy w kosteczkę. Na soku ananasowym z 2 puszek ugotować budyń waniliowy,ostudzić. Margarynę rozetrzeć,dodając stopniowo żółtka i cukier puder,utrzeć na gładki krem
Kuchnia Danusiwarstewką bułki tartej, która wchłonie nadmiar soku z owoców. Jeśli robimy ciasto bez owoców, nie sypiemy bułki. 6. Na cieście posypanym bułką rozłożyć śliwki, rozcięciami do góry. 7. Ciasto piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C (dolna grzałka + termoobieg). Na kilka minut przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni C. 8. Ciasto ostudzić na deseczce
W mojej kuchni