Czy możecie uwierzyć, że pierwsza niedziela Adwentu już za nami...? Ten rok pędzi jak szalony, na mecie rozbije się z hukiem - jestem pewna. Zgodnie z
Pożeraczka, czyli raz adobrzewidzisz, że ciasto jest za suche, dodaj stopniowo do niego więcej wody. Gotowe ciasto jest miękkie i delikatne. Jeżeli chcesz wyrobić ciasto robotem kuchennym, zajrzyj do przepisu Bei . 4. Przełóż ciasto do miski posmarowanej oliwą i przykryj folią. Odstaw na ok. 1 godz. do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (ciasto ma podwoić swoją objętość). Następnie przełóż miskę z ciastem(...)piecz pizzę przez ok. 10 minut. Pizzę podawaj od razu gorącą. Smacznego! Rady: Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni. Podobno można je również mrozić. Niestety nigdy nie próbowałam tego zrobić. Pizze zrobione na cieście na drożdżowym zaczynie: Stromboli - zawijana pizza Pizza śniadaniowa z jajkiem Pizza z szynką parmeńską i parmezanem Pizza z brukselką i szynką *** Jeżeli spodobał
Chilli Czosnek i OliwaJeszcze przed wyjazdem na urlop otrzymałam zapytanie o chęć udziału w kampanii „Owoce i warzywa w szkole” . Odpowiedziałam, że z wielką chęcią, ale urlop, bez laptopa, bez WiFi…. ale po urlopie bardzo chętnie, bo temat dla mnie ważny. I tak oto wracam z wpisem w temacie warzyw i owoców. Sprawa dla mnie o tyle istotna, że pomimo wielu(...)akurat bardzo wdzięczne warzywo i mamy już własne z działki! Lekkie i słodkawe . Do ciasta dodałam mąki ryżowej, która sprawia, że ciasto jest bardziej chrupiące. Hania placuszki zjadła z przyjemnością, choć Franek woli zapiekankę z cukinii i ryżu ;) Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki mąki ryżowej sól i pieprz 1 średnia cukinia olej Przygotowanie
bistro mamaUwielbiam piernik w takim wydaniu, a jeszcze bardziej jego korzenny zapach w czasie pieczenia, który wypełnia cały dom. Bez piernika nie ma świąt :). Polecam, żeby upiec go już teraz i zostawić na dwa tygodnie, a przed samymi świętami przełożyć powidłem i polać czekoladą. U mnie już piernik leżakuje dlatego na zdjęciach jeszcze nie jest udekorowany. Przepis pochodzi z książki(...)theme-font:minor-bidi;} Potrzebne składniki: 300 g mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki goździków drobno utartych 3 jajka 150 g cukru 1,5 szklanki miodu 200 g masła 100 ml śmietany 18% 10 łyżek powidła śliwkowego polewa: 100 g czekolady deserowej 50 ml śmietanki 30% orzechy włoskie
noteskulinarnyfigaprzeszłam na dietę bezglutenową nie miałam żadnej bazy sprawdzonych przepisów. Znalazłam w internecie przepisy na pierniczki gryczano-jaglane i ryżowo-kukurydziane. Ani jednych ani drugich nie dało się jeść bez solidnej polewy czekoladowej. I to dosłownie. Pierniki po prostu łamały się w rękach! Były bardzo kruche, a do tego niezbyt smaczne... Postanowiłam wrócić do mojego wypróbowanego przepisu z mąki(...)Przygotowanie: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem 2. Miód podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać z przyprawą piernikową i sodą. Dodać do mąki z cukrem. 3. Dodać pokruszone drożdże, jajko i masło 4. Ciasto wyrobić. 5. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wycinać pierniczki. 6. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 10 min. Ja chciałam upiec więcej pierniczków, dlatego użyłam
Mama z MotylemKiedyś nie lubiłam ciszy. Czułam się nieswojo, siedząc sama w domu, słysząc każdy najcichszy nawet szelest. Wzdrygałam się, gdy wiatr hulał za oknem, wyjąc potępieńczo; bzyczenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFerie w naszym województwie dobiegły końca. Jutro powrót do pracy. Udało mi się złapać troszkę oddechu. To dobrze, bo drugi semestr roku szkolnego niesie ze sobą
W mojej kuchniWersja kolejnych ciasteczek bezglutenowych. Nie żebym stroniła od glutenu ale niekiedy warto poeksperymentować. A ponieważ uwielbiamy kaszę jaglaną, ziarna również, tak więc te ciasteczka bardzo
Smaczne Zdroweprzygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie): Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i mieszam. Gdy ciasto wstępnie się połączy, dodaję masło i jeszcze przez chwilę mieszam aby masło połączyło się z ciastem. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam przez około 4 minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Ciasto jest(...)około 40 minutach, formowanie baranka: Na blat lekko podsypany mąką wykładam ciasto i przerabiam kilka razy, następnie odcinam kawałek ciasta a resztę wkładam do miski i nakrywam ściereczką, aby nie obsychało. Z odciętego kawałka ciasta zrobię główkę i rogi. Na główkę baranka biorę trochę większy kawałek ciasta i formuję placuszek w kształcie łezki, delikatnie go spłaszczam i rozciągam (dokładnie
Uwaga Babcia Piecze ChlebKitchen Garden Year" stwierdziła, że jednym z głównych powodów dla których ludzie decydują się uprawiać własne warzywa i owoce jest potrzeba pewności, że są one uprawiane naturalnie. Jednak bez licznych chemikaliów ciężko na przykład pozbyć się szkodników. W tej nierównej walce potrzebujemy sojuszników. A znajdziemy ich między innymi właśnie w tych nieuprzątniętych zakamarkach ogrodu. O jednym z wielkich sojuszników(...)warto. Do promocji akcji można się przyczynić również kulinarnie- robiąc jakiś smakołyk z miodem. Nie byłabym sobą, gdybym nie skorzystała na takiej okazji:) Zapraszam na: WILGOTNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MIODEM 4 jajka 1,5 szklanki cukru 4 pełne łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 szklanka oleju
les mirabellesKto powiedział, że tort musi być słodki? Specjalnie dla fanów LCHF podrzucam przepis na oryginalny tort mięsny. Robię jego różne wersje i tutaj z dodatkiem sera
Ola la LCHFNasiona Chia (Salva columbariae,Salvia hispanica L.),zwane rowniez szalwia argetynska lub hiszpanska to niedawne odkrycie milosnikow zdrowej zywnosci.Chia to stara roslina,ktora byla uprawiana juz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!– Wikulinko! Zrobiłem Ci dżem – powiedział mój dziadek podając mi słoik wypełniony ciemną porzeczką. – Super, dzięki! – Rzuciłam sucho bo podobnych słoików mam w domu całą masę. Dżemy
Fill The BowlJak wspaniale jest mieć wolny dzień niemal w środku tygodnia. Gdy wszyscy po śpiąco-męczącym poniedziałku zwlekają się z łóżek z niechętną myślą, że to dopiero
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDlaczego zimno jest takie ważne? Generalnie w każdym kruchym cieście chodzi o to, aby z mąki uwolnić jak najmniej glutenu - mieszaniny białek, które pośrednio odpowiadają za wyrastanie ciasta. Podczas wyrabiania każdego ciasta (czy to kruche, biszkopt, drożdżowe, ucierane) gluten wraz z wodą tworzy strukturę na kształt sieci, która nadaje gotowemu ciastu ciągliwą konsystencję. Podczas pieczenia powietrze (pochodzące z przesianej mąki(...)możecie się nim posłużyć w przygotowaniu kruchego ciasta. Kolejność dodawania składników jest dokładnie taka sama. Step 4. Wałkowanie Gotową kulkę ciasta przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy. Ja wałkuję z użyciem pergaminów. Najpierw kładę arkusz papieru do pieczenia, na to kulkę ciasta, lekko ją spłaszczam, przykrywam drugim arkuszem papieru i wałkuję. Wtedy ciasto nie lepi się do stolnicy i do wałka
W kuchni Katie