ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:723/867)

Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka 162

zalegał mi brokuł a i filet z indyka krzyczał, że najwyższy czas coś z nim zrobić, danie powstało samo Smaczne, ale wyraziste. Możemy zrobić je w wersji fit, zapiekając bez panierki lub też zapiekając w panierce. Dla tradycjonalistów wersja w panierce do usmażenia. Mięsko doskonale komponuje się zarówno z ryżem, kaszą jak i ziemniakami. Jeszcze jeden mięsny trick, którego(...)sól, pieprz jajko, mąka, bułka tarta 2 łyżki masła Sposób przygotowania Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Brokuł zgniatamy widelcem, dodajemy czosnek, cebulkę, fetę i przyprawy. Mieszamy na w miarę jednolitą masę. Filet oprawiamy, nakrawamy zgodnie z instrukcją w poście. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Nakładamy farsz i zwijamy. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej

Mieszam w Garnku
Won-ton-ki z grzy-ba-mi w so-sie ze szpi-na-ku i czo-snku 276

wrzucić mąkę do miski, w środek dodać ubite jajko i pozostałą wodę; wyrobić na gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki; zakryć ciasto i odstawć na bok na ok. 30 minut. Cienko rozwałkować ciasto (jak na pierogi) na posypanej mąką powierzchni; pokroić na kwadraty o boku ok. 8.5 cm (pozostałość ciasta można zamrozić lub trzymać przez kilka dni w lodówce(...)byle czym” albo pojść na Pilates głodna. Jednakże, w momencie kiedy zobaczyłam w swoim zamrażalniku ciasto na wontonki, moje serce zaczęło bić szybciej. A twórcza energia przyszła sama. Pamiętajcie, że dobry posiłek wcale nie musi być praco i czasochłonny. Myślę, że bez przygotowywania samego ciasta, całość zajęła mi mniej niż 30 minut. Satysfakcja po posiłku była dużo większa

Jem więc Jestem
Bezglutenowa babka wielkanocna z gruszką i karmelem. 170

Bezglutenowa babka wielkanocna. Powiem Wam szczerze, że tego nie było w planach. Miał być mazurek jeden i drugi, ale babki na świętach w tym roku miało

Fill The Bowl
Sajgonki (Cha Gio) 175

                Chociaż jestem zakochana w kuchni azjatyckiej (niektórzy nawet twierdzą, że pewnie mam już skośne oczy od takiego jedzenia

Kuchnia Prezydentowej
Jagodzianki drożdżowe 203

ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia . Po 30 minutach : Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć , dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut Po kolejnych 30 minutach : Ciasto wykładam(...)każdej części wałek , dzięki temu łatwiej będzie mi podzielić ciasto na 10 w miarę równych części z których uformuję jagodzianki . Każdy wałek ciasta kroję nożem na pięć w miarę równych kawałków . Z każdego kawałka ciasta robię kulkę , turlając ciasto w dłoniach lub o blat (w zależności jak nam łatwiej ) Gdy ciasto mam podzielone przygotuję jagody : Umyte i osączone na durszlaku

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 137

cytryny zastąpić wodą.  Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy.  Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor(...)bardzo - niezbyt słodki, nieco kwaskowy nawet, delikatny i lekki. Ciężko mu się oprzeć, naprawdę... Torcik cytrynowo-karmelowy z rokitnikiem Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt: 1 jajko 35 g cukru 30 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej mus cytrynowy: 65 ml soku z cytryny 110 g cukru 2 żółtka 60 g miękkiego masła skórka otarta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto brązowa wiewiórka i "Bóg, kasa i rock'n'roll" 162

pieczenia i mąkę. Całość dobrze wymieszać. Jajka rozbełtać widelcem i dodać do masy na ciasto. Wymieszać. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i docisnąć do dna. Ciasto piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a gdy ostygnie usunąć papier do pieczenia. ----- Podobne: Ciasto "wiewiórka" lub brzydal Jabłka faszerowane amarantusem Portugalskie(...)wykładając kawę na ławę. Wyczuwa się sprzeczkę obu Panów przy okazji roli Kościoła w polityce. Nie brak tu nawiązań do błędów dygnitarzy kościelnych (pedofilia, związki seksualne). Wszystko otwartym tekstem, bez zahamowań ze strony obu Autorów. Dobrze, że pojawił się rozdziały o idolach i zakonie. Czytelnik ma w nich odrobinę łatwiej i może odpocząć od filozofii i rozważań moralnych

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 146

planach. Wybrałam ciasto, które jest cudownie zaskakujące i absolutnie uzależniające. Tak samo jak pisanie bloga, które stało się moim prawdziwym uzależnieniem. To ciasto jest dowodem na to, że łączenie smaków ma nieograniczone możliwości, że warto szukać i odkrywać takie połączenia, by po pierwszym kęsie po prostu oderwać się zmysłami od ziemi i poszybować wysoko. To ciasto jest doprawdy nieziemskie. Jest(...)Cudowne ..... Ten rok był wyjątkowy. Stąd wyjątkowe ciasto. Dla wyjątkowych Gości - dla Was! CIASTO CZEKOLADOWE Z SOLĄ MORSKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive 200 g dobrej jakości czekolady gorzkiej o zawartości kakao min. 70% 200 g masła 4 średnie jajka 150 g cukru 60 mąki 1,5 łyżeczki proszku

KUCHARNIA
Sernik z rabarbarem 196

połowy masą herbatnikową). Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej, aby spód stwardniał.           MASA SEROWA : 1 kg sera półtłustego (zmielonego trzykrotnie) 4 jajka 400 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 1 - 1,5 szklanki cukru (w zależności czy wolimy bardzo słodkie wypieki, czy raczej mniej) 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki(...)FRUŻELINA RABARBAROWA : 0,5 - 1 kg rabarbaru (Do samego "malowania" wzorów na cieście potrzebne nam będzie około 0,5 kg rabarbaru, jednak polecam przygotować większą ilość frużeliny i wykorzystać ją potem do dodatkowego smarowania ciasta według własnych upodobań) 15 łyżek cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody Rabarbar myjemy, kroimy na drobno i razem z cukrem i odrobiną

Jedzeniomania
Piernikowo-orzechowy sernik 177

Witajcie w Nowym Roku:) Dziś coś dla amatorów mazistych, smakowych serników. Z całą pewnością nie jest on tak delikatny jak serniki tradycyjne, ale ja właśnie takie

Smaki Na Talerzu
Makowiec zawijany 226

dodać 3 łyżki mąki (odjąć z 3 szklanek). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ja wyrabiałam 20 min w robocie z hakiem do drożdżowego. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa przygotowana zgodnie(...)Ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm, nie może być rozwałkowane zbyt cienko, bo ciasto popęka. Rozsmarować 1/3 masy makowej na każdym rozwałkowanym placku, 2 cm od każdej krawędzi zostawić bez maku. Zwinąć jak rulon, końcówki podłożyć pod spód. Każdy

moj przepis na
Tort czekoladowy z pyszną masą budyniową 240

dużą ilością czekolady wyszedł naprawdę delikatny, słodycz jest idealnie zrównoważona, po spróbowaniu ma się ochotę na więcej i więcej :) Składniki (na tortownicę o śr. 20 cm):   Biszkopt: 4 jajka pół szklanki + 1 łyżka cukru pół szklanki mąki 1/4 szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami likieru(...)stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170°C przez ok. 35 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić

Domowa Cookierenka Agi
Krokiety z kapustą i sosem żurawinowym 88

Krokiety z kapustą na imprezę sylwestrową i nie tylko. Krokiety z kapustą czy to na pewno polskie danie❓ Bez wątpienia krokiet, chociaż może bardziej ich przodek, u gniecione warzywa z mięsem, zawinięte w ciesto i smażone w tłuszczu, były już znane starożytnym Rzymie. Wydaje się, że krokiety mogą pochodzić z Francji i ich nazwa wywodzi się od francuskiego(...)jajka Szczypta soli Sos żurawinowy 300 g żurawiny 5 łyżek cukru 3 jabłka 1 papryka chili 3 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu Sok z mandarynki Sok z limonki 3 łyżki melasy Nadzienie do krokietów 1 kg kiszonej kapusta 250 g suszonych pomidorów 350 g bekonu w kostkach 1 cebula 30 g suszonych borowików Sól Pieprz świeżo zmielony Krokiety 2 jajka

RafalCook
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I CZEKOLADĄ 240

   Kolejna wersja zdrowych i bardzo smacznych ciasteczek owsianych. Według moich córek - to najlepsze ciastka jakie jadły, a  robiłyśmy ich już baaardzo wiele... Nie

Smaczne Zdrowe
Kolorowy sernik 167

Dzisiaj na blogu ustępuję miejsca mojej starszej córce, która postanowiła upiec tęczowy sernik z, nota bene, rewelacyjnej  książki Doroty Świątkowskiej  pod tytułem

Kulinarne przygody Gatity