drożdżowe ze śliwkami … a potem już dalej będę kombinować ;)Tak jak dziś!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, kruche ciasto ala Pleśniak z soczystymi śliwkami , słodką kisielową bezą i mega chrupiącą kruszonką!Niebo w gębie! SKŁADNIKI:* jajka – 3 szt* margaryna – 200 g* cukier – 1 szkl* cukier wanilinowy – 1 op* mąka pszenna(...)wyrabiamy ciasto ręcznie.Dzielimy na 2 części – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę ( 22×26 ) wyłożoną papierem do pieczenia , a drugą wkładamy do mrożenia.Ciasto delikatnie nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15 minut.W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , dodając pod koniec resztę cukru i proszek kisielowy.Na podpieczone ciasto wyciągamy
Ostra na Słodkoskombinować coś podobnego. Zastąpiłem ziemniaki kaszą jaglaną. Są bardzo syte i smaczne :) Składniki:(na ok. 50 sztuk) Ciasto:- 0,5 kg mąki pszennej (ok. 3 szklanki)- 1/4 szklanki gorącej wody - 1 całe jajko + 1 żółtko (bez białka!!!) - sól do smaku Farsz:- 2 woreczki kaszy jaglanej - 2-3 duże cebule czerwone
Gotuj Z Muzykągalaretką i owocami pasuje na różne okoliczności, to smaczne ciasto warstwowe do kawy i herbaty. Zobaczcie przygotowanie ciasta krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami przygotowujemy na jasnym biszkopcie. Mój to biszkopt z 4 jajek, bez oddzielania żółtek od białek. Jeśli nigdy nie piekliście biszkoptu, zdecydowanie(...)blat ciasta. Ciasto z galaretką i owocami na biszkopcie będzie gotowe naprawdę szybko, jeśli warstwy ciasta schłodzicie krótko w zamrażarce - jeśli bardzo Wam się spieszy, polecam ten krok. Nie zostawiajcie ciasta w zamrażarce zbyt długo, wystarczy 10 - 15 minut - całość nie może się zamrozić! Serek homogenizowany z galaretką na biszkopcie to sprawdzone i lubiane połączenie. W formie ciasta
Lekcje w kuchniOpis: Klasycznie – czyli ciastka z białą mąką i cukrem. Biała czekolada i maliny to świetna para – doskonale do siebie pasują. Idealny przepis na słodką przekąskę. Przygotujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnespróbować bez jej dodatku, ale nie zagwarantuję, że wtedy ciasto nie popłynie. Żeby przełamać słodycz przygotowałam frużelinę z wiśni ze słoiczków, które dostałam od Mamy. Można użyć owoców mrożonych, a w sezonie świeżych, należy wtedy dodać do nich kilka łyżek cukru - frużelina ma być kwaskowa, ale nie kwaśna. Wierzch ciasta polałam obłędnie chałwową polewą i ozdobiłam pokruszony bezami(...)Prace przy cieście najlepiej podzielić na dwa dni - pierwszego upiec ciasto i bezę, przygotować bazę kremu i frużelinę. Kolejnego skończyć krem, przygotować polewę i złożyć wszystko w całość. Nie jest to tak trudne, na jakie może wyglądać. A smak... Smak jest po prostu niebiański - dla tych, którzy lubią chałwę. Ja lubię, i to bardzo, więc mnie ciasto zachwyciło. C. chałwę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzypisu rodzinnego, ale w tej "innej" wersji :) Składniki na ciasto: 4 łyżeczki "Egg free" zamiennika jajka 1 szklanka cukru muscovado (moze byc rowniez cukier puder) 1 szklanka mąki bezglutenowej Shar (tej z ciasteczkiem) 200 g margaryny bez laktozy (Benecol bez laktozy) 1 łyżeczka proszku bezglutenowego do pieczenia 1/2 olejku migdałowego 1/2 opakowania cukru waniliowego Składniki na masę(...)dolewając wody i mieszając. Gotową skarmelizowaną skórkę oraz rodzynki wrzucamy do masy i mieszamy. Formę do pieczenia, smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy masę ciasta, na wierzch rozkładamy równomiernie masę makową. Pieczemy 60 min w 150 C. Wierzch ciasta możemy posypać wiórkami kokosowymi, lub polać stopioną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi. Gotowe! Smacznego
Lajtkraft food intolerancestole. Masa jest w nim dość nietypowa, bo z surowym jabłkiem i surowym jajkiem ale nie bójcie się tego. Wystarczy jajko przed użyciem sparzyć wrzątkiem (najwięcej bakterii jest na skorupce) a ciasto przechowywać w lodówce. Ciasta bez pieczenia są fajne nie tylko dla tego, że robi się je szybko ale przeważnie są też bardzo proste w przygotowaniu, więc poradzi(...)sobie z nimi nawet początkująca pani domu. Nie wspominając o osobach, które piec nie znoszą, ale czasem muszą. Dla nich ciasta bez pieczenia to rozwiązanie doskonałe. Jeśli szukacie tanich składników do tego (lub innego ciasta) zajrzyjcie tutaj po gazetki promocyjne. Nie warto przepłacać. Ja zawsze śledzę gazetki i na promocjach robię zapasy produktów do pieczenia. Dzięki temu nie tylko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazmielony Ponadto 2 jajka 3 łyżki mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Do miski wlewam mleko oraz wodę, wbijam jajka, wsypuję przesianą mąkę z solą, oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy, aby powstało jednolite ciasto bez grudek. Miksuję do połączenia się składników. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron na lekko rumiany kolor(...)ostudzonej kapusty z grzybami, rozsmarowujemy. boki naleśnika i jeden z końców zawijamy do środka, następnie zwijamy krokieta wzdłuż dłuższej strony, w kierunku nie zawiniętej części. Krokiety panieruję w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka, potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Krokiety podajemy najlepiej z czystym czerwonym
kgwjanczewomargaryny3 łyżki cukrupół opakowania cukru wanilinowego (16g)1 jajkoszczypta soli nadzienieokoło 70dag rabarbaru0,5 szklanki cukru1,5 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukrukokosowa pierzynka10 dag margaryny20 dag wiórków kokosowych10 dag cukru pudru2 jajka Wykonanie:- zagnieść ciasto z mąki, margaryny, cukru, cukru wanilinowego, soli oraz jajka- ciasto schłodzić w lodówce- rabarbar obrać, porządnie umyć i pokroić na drobne kawałki
Smakołyki Berenikipołamać, obdarzyłam je gwałtownym, acz szczerym uczuciem. W końcu trwa ono do dziś! Tym razem mam więc dla Was cudownie kruche ciasto wypełnione delikatnym, lekko serowym kremem z czarnej porzeczki. Kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się ze słodkimi bezami, a świeże jeżyny nie tylko dodają całości uroku, ale też świeżości. I tak, wiem, mazurek to trochę oszukany... Ale dobra wiadomość jest(...)cukru) 45 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: kilka bez jeżyny Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na prostokąć nieco większy niż
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru pudru masa serowa : 1 kg twarogu 1,5 budyniu waniliowego 3 jajka 3 żółtka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka drobnego cukru kilka kropli aromatu cytrynowego beza : 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru dodatkowo : mały słoiczek konfitur z czarnej porzeczki Przygotowanie : Składniki na ciasto przekładamy do misy, za pomocą haka wyrabiamy przez kilka chwil. Przekładamy na stolnicę(...)stopniach (do zarumienienia). Masa serowa: do miski przekładamy ser, dodajemy jajka, żółtka, cukier, budyń, mleko, olej i aromat - całość miksujemy do połączenia składników. Podpieczony spód ciasta wyciągamy z piekarnika, smarujemy konfiturą. Na wierzch wykładamy masę serową. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Beza: Do miski przekładamy białka, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i miksujemy przez
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOstatni przepis na ciasto jednogarnkowe pobił na blogu rekordy popularności. Postanowiłam więc, pokazać pierwowzór tego ciasta, czyli gniotka Przepis równie szybki, ale zamiast czekolady są owoce
Kuchnia w biegudziwnego, że wciąż je piekę. To tylko moment wymieszać składniki i wstawić ciasto do piekarnika. Babka cytrynowa z cukinią Składniki: forma z kominkiem o pojemności 1,5 l lub dwie mniejsze 250 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 3 jajka 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 180 g cukru 200 g cukinii startek na tarce(...)cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki pistacji, pokrojonych Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC ). Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć pokojową temperaturę. Utrzyj masło z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku cały czas ucierając masę. Dodaj teraz otartą skórkę i sok z cytryny. Zmiksuj. Przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj z maślaną
codojedzeniaTaką tartę zrobiłam specjalnie do konkursu Kasi...pomysł z jabłkami i galaretkami podpatrzyłam tutaj, ale ciasto jest inne..do ciasta wykorzystałam pięknie pachnące galaretki
Moje domowe kucharzenieSzybko i smacznie..takie placuszki można zrobić i bez jabłek..ale z jabłkami są smaczniejsze...a ja dodałam jeszcze do ciasta cukier cynamonowy ..i było pysznie. 2,5 szkl. mąki 2 jajka 2 szkl.mleka cukier cynamonowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 jabłka szczypta proszku do pieczenia Z jajek, mąki, cukru cynamonowego, proszku i mleka zrobić gęste ciasto
Moje domowe kucharzenie