gęsina na św. Marcina, śledź w oleju lnianym, śledź w cieście piwnym, pierogi wigilijne, ćwikła, gruszki wigilijne, skórka pomarańczowa, pierniczki świąteczne itd. Dziękuję, nie marnuję - czyli jak wykorzystać i nie marnować, wyrzucać jedzenia. Przepisy jakie tu znajdziemy to: grzanki winogronowe, lane kluski, omlet z białek, smażone banany, koktajl bananowy, powidła śliwkowe. Przepisy, które znajdziemy w książce są różne, opatrzone pięknymi
kruche babeczkiświąteczny stół ( klik ) Miejsce 4 Placuszki bananowe z czekoladą ( klik ) Miejsce 5 Krewetki z patelni - walentynkowa kolacja ( klik ) Miejsce 6 Leśny mech ( klik ) Miejsce 7 Zupa krem z brokuła ( klik ) Miejsce 8 Papryka faszerowana kaszą kuskus, kukurydzą i kurczakiem ( klik ) Miejsce 9 Krajanka z ciasta francuskiego ( klik ) Miejsce 10 i ostatnie Ciasto czekoladowe
W poszukiwaniu inspiracjisłodko, ale zdrowo – ciasteczka owsiano bananowe. Kolejna porcja łakoci, które dostarczą nam nie tylko kalorii, ale cennych składników i witamin. Składniki: - 2 szklanki płatków owsianych - 1,5 szklanki mąki tortowej - 0,5 szklanki cukru białego (lub brązowego) - 0,5 szklanki cukru pudru - 2 banany - 1 jajko - 175g masła - 150g orzechów laskowych - 0,5 łyżeczki soli - płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia - esencja waniliowa Do miski przesiać mąkę, wsypać cukry, sól, proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać jajko, wanilię, rozgniecione widelcem banany, płatki owsiane, i miękkie masło. Wyrobić ciasto (łyżką, albo w rękawiczce – ciasto się klei). Wsypać zmielone orzechy, całość wymieszać. Odstawić na 15 minut. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką ciastka, lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkoznam osoby, która nie lubi chlebka bananowego. Genialny w swej prostocie, pyszny, także dla najmłodszych. Tym razem czekam na Was pełnoziarnisty chlebek bananowy na mące orkiszowej. Bez dodatku cukru, bo przecież dojrzałe banany są wystarczająco słodkie. Serdecznie zapraszam do skorzystania z tego prostego przepisu Składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji): 4 małe, dojrzałe banany, 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 100ml(...)mąkę oraz sodę oczyszczoną i delikatnie mieszamy (już mniej dokładnie). Na koniec dodajemy także ubite białka i ponownie wszystko mieszamy (bardzo niedokładnie). Powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto z widocznymi grudkami mąki. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 50 minut. Smacznego! Jedna porcja to: około
Natka PietruszkiPyszne bananowe muffinki Moje dzieci uwielbiają muffinki. Piekę je dość często. Ostatnio upodobały sobie ich bananową wersję. Pyszne wilgotne bananowe muffinki to idealny deser dla dzieci lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Sama je uwielbiam. Są proste w przygotowaniu i dość długo zachowują świeżość. Miękkie, pachnące bananami. Nic tylko piec i jeść. Spróbujcie. Składniki: 180 g dojrzałych bananów (waga(...)papilotki nakładamy nasze ciasto. Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy wszystko do tzw. suchego patyczka (nie pieczemy za długo by nie wysuszyć babeczek). U mnie babeczki pieką się około 25 minut. Po przestudzeniu babeczki można już podawać lub dowolnie udekorować. S macznego *wpis we współpracy The post Pyszne bananowe muffinki first appeared on Słodkie
Słodkie okruszkiCzas czytania: 2 min Smoothie pomarańczowo-bananowy to idealny początek dnia, duża dawka witamin i minerałów! Smoothie w tej wersji ma gęstą, niemalże kremową konsystencję co
SprawdzonaKuchnia.plmiałam otrzymać 8 naleśników, a u mnie taka ilość wyszła po zwiększeniu proporcji. Same naleśniki choć bardzo proste do przygotowania, smażą się zdecydowanie inaczej niż te tradycyjne. Przede wszystkim ciasto jest bardziej gęste. Po rozlaniu na patelnię, mam wrażenie, że rośnie bardzo szybko, nie rozlewa się tak łatwo jak przy zwykłych naleśnikach – trzeba sobie pomóc chochelką w ich rozprowadzeniu(...)jakiś czas. Na pewno nie prędko;) Naleśniki: 1 szklanka mąki 300 ml ciepłego mleka 3 jajka 2 op. cukru wanilinowego 10 g drożdży olej do smażenia Nadzienie: 2 op. bananowego budyniu 750 ml mleka 1 serek homogenizowany 220 g 1-2 banany 3 łyżki rodzynek Do garnuszka odlewamy mniej więcej 1/3 szklanki ciepłego mleka. Dodajemy do niego pokruszone drożdże
Smaki Na TalerzuTort bananowy Tort bananowy z masą kajmakową Szybki deser w szklance Fit koktajl bananowy Bananowy koktajl białkowy Koktajl bananowo-borówkowy Rogaliki orzechowo-bananowe Muffiny bananowe Naleśniki z bananami Owsianka z bakaliami i bananem Owsianka z ananasem i bananem Upieczone rogaliki – stygną Gotowe naleśniki z bananami Tort bananowy Owsianka(...)Kruche babeczki z owocami Owsianka z borówkami i nektarynką Kawałek sernika z brzoskwiniami Owsianka z borówkami i nektarynką kruche babeczki z owocami Cytrusy Tort cytrusowy Ciasto cytrynowe Mazurek żytni z masą pomarańczową Magdalenki muffinki cytrusowe Ciasteczka pomarańczowe Ciasteczka migdałowo-cytrynowe Syrop cytrynowo-imbirowy z miodem Pomarańczowa zupa krem Piersi z kaczki
Bardzo Gruby SmokDeser borówkowo-bananowy to fajna przekąska, dla wszystkich miłośników lekkich smakołyków. Jest łatwy do zrobienia, smaczny a co najważniejsze, bardzo efektowny. Pięknie prezentuje się w pucharku
Alle Dobre!dziś od rana w naszym domu roztacza się cudowny zapach świeżo smażonych, delikatnych racuszków. Postanowiłam trochę "podkręcić" stary, sprawdzony przepis i w rezultacie powstało to niesamowicie smakowite danie. Ciasto z tego przepisu jest gęste, przez co racuszki wychodzą grubiutkie, puchate, dzięki dodatkowi jabłek wilgotne, soczyste, a dodatek karmelizowanych bananów nadaje całości wysublimowanego, niezapomnianego smaku!!! A jeśli dodatkowo polejemy(...)przygotowanym sosem z karmelizowanych w miodzie bananów i śmietanki otrzymamy rozpustną, grzeszną ucztę! Pyszności!!! Składniki na racuchy z jabłkami i karmelizowanymi w miodzie bananami z sosem miodowo-bananowym. 2 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 3 i 1/4 szklanki mąki np.tortowej, poznańskiej, wrocławskiej 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki) 4 łyżki cukru 4 banany sok z połówki cytryny 3 jabłka
Rozpustne gotowanieznajdziecie również inne przepisy na naleśniki np, drożdżowe, maślane, bananowe itp. Wszystkie pomysły znajdziecie w zakładce Naleśniki i gofry Składniki: 2 jajka 400 ml mleka 2 łyżki oleju 400 ml wody 2 budynie waniliowe 2 szklanki mąki pszennej cukier w razie potrzeby Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić ciasto na 15 minut
O kuchni z uczuciemLubicie banany w czekoladzie? Jeśli tak, to to ciasto na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę bananową: 6 bananów 2 opakowania galaretki cytrynowej 1/2 kostki masła
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzy diecie bezglutenowej, z ograniczonym cukrem córce najbardziej jest brak słodyczy, wypieków. Dlatego postanowiłam upiec jej chlebek bananowy, idealny na drugie śniadanie, bez glutenu, bez laktozy
Bernika - moj kulinarny pamietnik"Mam kilka bananów, chcesz shake'a ? -Nie mam ochoty, a nie możesz zrobić czegoś innego? Oczywiście, że tak, tylko na co masz ochotę? - Na chlebek bananowy
Słodkie PrzyjemnościRacuszki bananowe Puszyste i bardzo smaczne placki z bananami, nie tylko dla dzieci. Świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Łatwe i niedrogie w przygotowaniu. Polecam! Składniki: 2 mocno dojrzałe banany 250ml mleka 3 jajka 300g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru szczypta cynamonu Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do oprószenia(...)miski wlewamy mleko i ponownie mieszamy *** *** Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder i cynamon *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki ciasta na każdy placek *** *** Smażymy na średniej mocy palnika z dwóch stron na rumiano *** *** Po zdjęciu z patelni placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Podajemy na ciepło posypane cukrem
Blog z Apetytem