waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu Marmolada wieloowocowa Mąką przesiewamy wraz z kakao i cynamonem. Dodajemy cukier waniliowy. Dokładamy margarynę maślaną oraz śmietanę. Wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30-40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy opruszonej mąką (na grubość około 3 mm). Kroimy paski
VioletoweKucharzeniePyszna tarta na kruchym spodzie, do tego szpinak i pomysł na obiad gotowy. Opcja dla leniwych: można użyć gotowego ciasta francuskiego lub kruchego. Ja jednak polecam zrobić ciasto własnoręcznie bo wcale takie trudne nie jest. Smacznego
Diteczmięsa lub przepuścić przez praskę. 2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty
Kto ugości moich gości?Wykwintne, nie musi oznaczać czego trudnego, nieosiągalnego, ekstrawaganckiego i horrendalnie drogiego. Wystarczy nadać odrobinę finezji, aby coś, co wydawałoby się mało eleganckie, zyskało na statusie
W kuchni Karmel-itkiW zabieganym tygodniu pamiętajmy o zdrowym jedzeniu. Taka frittata świetnie nadaje się zarówno na śniadanie jak i kolację. Smaczna i bardzo pożywna, a co najważniejsze jest
Niezły Młynekcukru 30 g mielonych migdałów Najpierw przygotować kruszonkę. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, migdałami i skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, zagnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do czekolady dodać migdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami(...)dodawać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami, wierzch posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Przestudzić w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! A ja tymczasem idę się uczyć o prawidłowym myciu rąk
Pożeraczka, czyli raz adobrzesolą. Dodać pozostałą kaszę i dokładnie wymieszać widelcem, żeby nie było grudek posklejanej kaszy. Dodać ser rozgnieciony widelcem, wymieszać, dodać kilka łyżek mąki pszennej do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Deskę posypać mąką, z ciasta uformować wałek, spłaszczyć dłonią a następnie widelcem, pociąć na małe kawałki. Gotować partiami we wrzącej wodzie, wyjmować jak tylko wypłyną na wierzch. Migdały uprażyć
SzczyptaSmaQwychłodzić. Ubij jaja z cukrem na puszystą masę . Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę , papkę z mango z sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wlej do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki bakalie. Wymieszaj całość łopatką. Ciasto pieczemy w tortownicy lub formie do włoskiej pizzy lub wyższej tarty, w temperaturze 180 stopni przez około
Z Kuchni Do KuchniCannoli to nic innego jak włoska wersja rurek z kremem. Kruche korpusy z ciasta smażonego jak nasze faworki wypełnia się masą z ricotty albo ricotty i ubitej kremówki. Do kremu można dodać startą czekoladę, ale ja wolę wersję bez - kwestia gustu. Żeby usmażyć takie rurki w domu potrzebne są foremki, wokół których owiniemy ciasto. Ja swoje metalowe kupiłam kiedyś
Smaczna Pyzazdjęciu. Przelozyc kremem (roztopic czekolade w kapieli wodne, ubic smietane według przepisu na zelatyno-fixie, dodac kakao) Obłożyć masą maślaną czyli maslo utrzeć z cukrem pudrem i zmielonym ciastem biszkoptowym (podpiec w piekarniku resztki ciasta z wykrojenia auta, zmielic i przetrzec przez sito). Masę cukrowa niebieska rozwałkować tak aby obłożyć tort. Powycinać elementy i poprzyklejać na autko za pomocą lukru
Amatorka kuchennapudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto na około 3-5 mm (zależy jakie lubimy ciasteczka) i wykrajać kieliszkiem kółka. Ja tym razem ciasto pokroiłam radełkiem w kwadraty :) Piec około 15 min w 160 C. Pozostałe białka
Amatorka kuchennalubię improwizować w kuchni i wykorzystywać składniki, które mi pozostały w lodówce. Tym razem miałam otwartą puszkę z mleczkiem kokosowym. Ostatnio piekłam ciasto z mleczkiem kokosowym ( ciasto kokosowe ), ale trzeba było dzisiaj wymyślić coś nowego i tak powstał sernik kokosowy na zimno :) Składniki: 400ml mleczka kokosowego żelatyno-fix 5 sztuk
Amatorka kuchennaproszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu (ja dałam rumu) szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Składniki zagnieść. Ciasto podzielić na części. Rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką. Wałkujemy jak najcieniej. Ciasto kroimy w paski około 8cm długości (zależy czy chcemy długie chrusty czy krótkie) i szerokości około
Amatorka kuchennapuder Rabarbar pokroić na plasterki, posłodzić i odstawić na bok Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto razem z rozrobionymi drożdżami i wymieszać Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia przykrywając ściereczką Nastawić piekarnik na 180 st. C (mój z termoobiegiem) Po wyrośnięciu ciasto zwinąć w rulon, odrywać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis można zmodyfikować mieszając ciasto np. z jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach. Placuszki będą wtedy bardziej mokre w środku. Można też, zamiast jabłek, dać więcej cukru pudru. Albo, zamiast miodu, podać z owocami, dżemem lub posypać cukrem pudrem. Składniki na 10 sztuk: 125 g mąki 125 g jogurtu naturalnego 25 g cukru pudru 1 jajko(...)zmiksować Rozgrzać patelnię, wlać odrobinę oleju (ja wlałam łyżeczkę i pędzelkiem rozsmarowywałam na powierzchni przed każdym wyłożeniem kolejnej porcji - u mnie 3 sztuki na jeden raz) i łyżką nakładać ciasto. Smażyć na małym ogniu z każdej strony do zarumienienia Gotowe polewać miodem ew. nałożyć na nie dżem czy owoce, albo posypać z wierzchu cukrem pudrem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com