Ciasta bez pieczenia to zbawienie podczas upałów. Tak myślę. Są okazje, na które ciasto wypada zrobić, a buchający gorącym powietrzem piekarnik uznawany jest za wroga numer
MamaOskarkaPołączenie słodkości i kwaskowatości jest idealne jeśli chodzi o cytrynę. Ten cytrus idealnie sprawdza w deserach. Jest bardzo aromatyczny i nadaje ciastom charakteru. To już druga
Wypieki i RumieńceSernik, który pokocha każdy, mały i duży. Aksamitna masa serowa, w której zatopione są czekoladowe markizy (u mnie ciasteczka Neo). Sernik jest na spodzie z ciasteczek
Wypieki i RumieńceŚwietny deser, łączący ciekawe smaki oraz efektowne wykonanie. Daje również możliwość zachęcenia małych niejadków do zjedzenia owoców bo które dziecko nie skusi się na galaretkę :) Składniki
Świat SmakuSKŁADNIKI: (forma 22x22cm) Biszkopt jasny 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej
RAROSSADeser idealnie komponujący się z ciepłym popołudniem… tyle w temacie SKŁADNIKI 4 gałki lodów waniliowych 1 paczka herbatników (ok. 8 szt.) 1/2 szkl. mleka 2
zabawa smakiemPrzepis wygrzebałam gdzieś w internecie. Pomysł moim zdaniem genialny, zaskakujący i niesamowicie prosty z przygotowaniu. Galaretka jest według mnie jednym z najfajniejszych deserów - nie wymaga dużego
JedzeniomaniaWiosna już przyszła i w teorii i w praktyce, więc i na stole nie mogło zabraknąć wiosennych wypieków. Zapragnęłam czegoś zielonego, wesołego i nietuzinkowego. Od dawna
JedzeniomaniaWalentynki, walentynki - w tym roku obchodzę, a co! :) Mąż kupił wcześniej kwiaty i czekoladę, nie ma wyjścia, trzeba świętować. Jak to ja, postanowiłam coś wyczarować w
MamaOskarkaNa niedzielny deser proponuję Wam dzisiaj śmietankową tartę z granatem na spodzie z ciasteczek zbożowych. Możecie ją zrobić w dwóch wariantach: bez pieczenia, spód należy schłodzić
CiastkozercyNie miałam najmniejszych problemów, żeby znaleźć ładne truskawki do przygotowania tego wpisu dlatego na ciastkożercach oficjalnie uważam sezon truskawkowy za otwarty :) Dziś proponuję delikatne babeczki jogurtowe
CiastkozercyPamiętam ze szkolnej stołówki świetną pieczeń, zawsze była bez jajek. Podczas Świąt Wielkanocnych babcia zaserwowała nam taką z jajkiem i też mi smakowała ;) Nadarzyła się okazja
W kuchni bez szafekKolejna propozycja z książki "Moja mała francuska kuchnia" i coś czuję, że nie ostatnia :) Dziś przedstawiam delikatny, lekki deser na bazie śmietanki i różowego wina z
My Culinary ArtBiszkopt: 6 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 150 gram maki pszennej 60gram maki ziemniaczanej szczypta soli Wykonanie Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka
w mojej kuchniKolejny wiosenny trocik. Intensywny kakaowy spód, delikatnie cytrynowy środek z serka ricotta i bitej śmietany, oraz aromatyczne brzoskwinie zatopione w orzeźwiającej galartece, to jak dla mnie
Mia Cucina Sofieta