Znów owsiane ciasteczka. Przepraszam Was z powielanie przepisu, ale do tych ciastek mamy słabość od niedawna. Robiłam wiele razy różne tego typu słodkości, ale nigdy nie cieszyły się szczególnym powodzeniem, natomiast ostatnio mój Brat rozsmakował się w takich kupnych odpowiednikach, więc postanowiłam go przestawić na domową wersję. I ta przypadła
Słodkie inspiracjepiąty w życiu próbuję dodać ten przepis na bloga. Albo padała mi bateria w aparacie, albo zdjęcia nie wyszły na tyle znośne, by je opublikować, albo (najczęściej) ciastka znikały szybciej, niż byłam w stanie je sfotografować. I chyba nie zdziwię Was pisząc, że tym razem również ledwo udało mi się zdążyć... ;) Składniki 3 szklanki mąki 500 g tłustego twarogu
Słodkie inspiracjeOryginalnie z melasą, w mojej wersji z miodem, dzięki któremu ciastka nabierają wyjątkowego smaku. Delikatnie korzenne, nie za suche. Obtaczane przed pieczeniem w cukrze, który lekko się karmelizuje i tworzy chrupiącą powłoczkę. Polecam! Składniki 2 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli szklanka trzcinowego cukru 170 masła 1 duże jajko
Słodkie inspiracjeuwielbiam i dodaję w okresie świątecznym, gdzie się tylko da! Pysznie smakuje w naleśnikach, babeczkach, czy takich łatwych rogalikach. Wystarczy chwila i możemy cieszyć się pysznymi, chrupiącymi ciastkami. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego domowa masa makowa cukier puder do posypania (można też rogaliki polukrować) Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto pokroić jak na obrazku poniżej. Ułożyć nadzienie mniej
Słodkie inspiracjeŚwietne bożonarodzeniowe ciasteczka dla wszystkich łasuchów. W ciastkach co prawda nie ma żadnych smaków świątecznych (może suszona żurawina? Choć mi osobiście się ona nie kojarzy ze Świętami), ale nazwa zobowiązuje. Nie znam francuskiego, ale wujek Google podpowiada, że Noël oznacza wszystko, co z Bożym Narodzeniem związane: kolęda, prezent gwiazdkowy, gwiazdka... aż po Boże Narodzenie właśnie. Same ciasteczka w smaku
Słodkie inspiracjeIdealnie komponuje się z mocno kakaowym, maślanym ciasteczkiem. , A poza tym... piekielnie dobrze smakują! Dla mnie najlepsze prosto z lodówki, choć w tej kwestii zdania były podzielone. Polecam! Składniki Ciastka 70 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej łyżka kakao żółtko Masło posiekać. Cukier puder, mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao przesiać i dodać
Słodkie inspiracjeskórkę z cytryny, całość ponownie dokładnie zmiksować. Czekoladę posiekać i dorzucić do masy, wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Łyżeczką wykładać kulki ciasta (niezbyt blisko siebie, bo ciastka się rozpłyną i urosną) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10 min. Wystudzić na blaszce (tuż po upieczeniu są bardzo, później trochę stwardnieją i łatwiej będzie je przełożyć
Słodkie inspiracjeblaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec je ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Powinny być lekko złote, miękkie w środku. Wydłużając czas pieczenia o ok. 8 min. uzyskamy ciastka chrupiące. Smacznego! źródło: klik - dziękuję
Słodkie inspiracjeKroimy, jak pizzę, na 8 części. Na każdy szeroki brzeg nakładamy łyżkę nadzienia i zwijamy do środka, końce sklejamy, można także wywinąć, aby mieć pewność, że nadzienie nie wypłynie. Ciastka układamy na blasze, pamiętając by zachować między nimi spory odstęp. W zależności od wielkości blachy pieczemy maksymalnie 12 drożdżówek (blacha duża na cały piekarnik). Smarujemy roztrzepanym jajkiem
Kuchnia od dwojgafixem, na koniec ciągle ubijając dodać zimny budyń. Zmiksować na gładką masę. Do blachy włożyć cienki biszkopt, posmarować masą budyniową. Przycisnąć drugim biszkoptem, wyłożyć na niego jabłka. Posypać zmiksowanymi ciastkami i np.polać polewą czekoladową i posypać orzechami włoskimi. Włożyć do lodówki. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniZa niespełna pół roku przygoda życia w Lizbonie, a tymczasem ogromne przygotowanie do tego miesięcznego wyjazdu na praktyki. Podstawą angielski, troszkę portugalski, a przede wszystkim
Nastoletnie Wypiekaniedoskonale wiecie - uwielbiamy słodkości. Do kawki czy herbatki zamiast zwykłych ciastek warto zrobić jakieś szybkie ciasto na szybko. Co swojskie to swojskie - prawda? Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie ciasto z kremem a'la tiramisu. 1. Pieczemy biszkopt według własnego przepisu. U nas robimy go na "oko", więc nie podam Wam przepisu, ale sądzę, że każdy
My World by Dagmara Rekspróbujcie zaserwować taki bliskim na Wielkanoc. Gwarantuję, że nikt nie pozostanie wobec niego obojętny! Waniliowy sernik z marchewkową wkładką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 30 g orzechów włoskich 40 g masła marchewkowa wkładka: 200 g marchewki 50 g cukru sok z 1 pomarańczy 100 ml wody masa serowa: 400 g serka kremowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWilton #2 (tylka powoduje stabilność i większą precyzję w formowaniu) i foliowego rękawa cukierniczego przygotowałam własne Chocolate Chips z mlecznej i gorzkiej czekolady. Niebawem wykorzystam je przy ciastkach :) Przygotowanie tych małych drobinek w sumie zajęło mi 20 minut razem z chłodzeniem, spieszyłam się, bo czas mnie mocno gonił :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady
Blondynka Gotujedesery to ten właśnie taki jest. Delikatna jak chmurka biała beza - wypieczona i wysuszona w punkt. Do tego krem na bazie kremówki i śmietankowego serka. Numerem jeden w tym ciastku jest bazylia w postaci pudru. Dodany do kremu i wykańczający wierzch sprawia, że deser jest niebiański. Ilość bazylii nie jest przesadzona - jest jej na tyle wystarczająco, że jest wyczuwalna
VioletoweKucharzenie