wyrabiam "między palcami"). Gdy bułeczki podwoją objętość układam na nich śliwki - skórką do dołu (jeśli owoce są duże wystarczy jedna połówka, jeśli drobne - wtedy kładę 3 połówki na jedno ciastko) i posypuję kruszonką. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formiewsypać na dno pucharków. Gruszki skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i cynamonem, poddusić chwilę na małym ogniu. Kiedy przestygną wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć resztą pokruszonych ciastek. Na tym położyć lody i przykryć warstwą bitej śmietany. Dodatkowo można posypać posypką lub polać sosem do lodów
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabędą bardziej wartościowe od tych kupionych. Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comużyłam Galeo sól, pieprz do obtoczenia: 2 jajka, mąka pszenna, bułka tarta Cukinię obieramy i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Środek wycinamy okręgiem do wykrawania ciastek. Mięso doprawiamy ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem, dodajemy 1 jajko i mieszamy. Dziurki w plastrach cukinii wypełniamy mięsem, dobrze dociskając, aby całość była należycie wypełniona. Obtaczamy kolejno w mące, jajku
MamaOskarkaśliwki... To ewidentny znak, że ciasteczka zadziałały, jak powinny. A jeśli nie macie akurat nowych sąsiadów, nie przejmujcie się, i upieczcie takie ciasta dla starych. Z pewnością się ucieszą! Ciastka z czekoladą i orzechami włoskimi Składniki: (na 40 sztuk) 250 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g cukru 100 g ciemnego cukru muscovado 1 jajko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżeby skrócić sobie pracę sernik osadzam na biszkoptach lub herbatnikach zamiast klasycznego spodu z ciasta. Tym razem też tak zrobiłam- sernik z pomarańczową nutą wstawiłam pomiędzy dwie warstwy kakaowych ciastek a dodatkowo jeszcze dodałam warstwę domowych powideł śliwkowych. Całość wykończyłam idealną błyszczącą polewą. Paluszki lizać! P.S. ciasto to piekłam w bardzo dużej blaszce (26*45 cm) dlatego proporcje
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Po tym czasie babeczki ozdobić polewą czekoladową i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy
Di gotujeBolesławcu... i te niebieskie krzesła... bajka! Kolejna kulinarną wycieczkę odbyliśmy do czeskiej Pragi. Samochód zaparkowaliśmy na obrzeżach miasta i przemieszczaliśmy się metrem. Zwiedzanie zaczęliśmy od zjedzenia tradycyjnych drożdżowych ciastek pieczonych na obracających się rusztach czyli Trdlo. Skusiliśmy się na wersję tradycyjną bez dodatków. Niebo w gębie i zapas sił na dalsze wędrówki! Kawa popijana w drodze pod górę, Hradczany
Dzieje kuchennej Wiewiórygalaretka wiśniowa 1 opakowanie jogurt i banany zmiksować mikserem, wlać rozmieszane galaretki cytrynowe w 350 ml gorącej wody tortownica 20 cm wyłożona folią spożywczą, na dnie pokładać ciastka kakaowe lub jakie są, wlać tężejące masę jogurtową i schować do lodówki do zastygnięcia na wierzchu rozsypać wypestowane świeże wiśnie lub odsączone z kompotu lub odmrożone na sitku galaretkę wiśniową rozmieszać
W Mojej Kuchni Lubięprzypominające mokry piasek). Dodajemy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia (moja 22 x 23 cm). Ser biały rozgniatamy jak najdrobniej
Czary - gary w kuchnijuż się ususzy - do słoiczków. Gotowe! Taką jarzębinę można dodać do granoli (niedługo pokażę Wam mój sposób; podpowiem tylko, że doskonale zgrywa się z cynamonem), albo do... Ciastek. Brzmi ciekawie...? Ususzcie więc jarzębinę już teraz - mnóstwo jej w parkach i lasach. A ja mam to szczęście, że kilka drzewek rośnie przed domem, i tylko czekają, aż do nich sięgnę
Pożeraczka, czyli raz adobrzetych niepotrzebnych dodatków, ulepszaczy smaku i cukru. Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comubić z mlekiem, następnie dodać cukier puder oraz mielony ser. Zmiksować do połączenia się składników. Następnie, stale miksując, powoli wlewać przestudzone galaretki. Gdy całość dobrze się połączy, wylać na ciastka. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała. Posypka: 6 łyżek wiórków kokosowych, czubata łyżka masła, czubata łyżka cukru. Masło stopić wraz z cukrem, dodać
Z miłości do słodkościwodę na nią stawiamy szklaną lub metalową miseczkę z czekoladą i śmietanką, mieszamy aż się rozpuści. Z papieru do pieczenia formujemy rożek , przelewamy czekoladę i robimy esy floresy po ciastkach. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliW czasie wakacji miałam wreszcie okazję, aby czytać. Pochłaniałam książki jedna po drugiej. Cieszyłam się nimi, a lektura sprawiała mi naprawdę mnóstwo przyjemności. Książki, po które
W mojej kuchni