ciastka - 17601 przepisów (strona:137/1174)

Aromatyczne ciastka korzenne dla Świętego Mikołaja. 123

książki "Ciasteczka" Elinor Klivans. Polecam serdecznie. AROMATYCZNE CIASTKA KORZENNE. Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej 200 g masła o temperaturze pokojowej 220 g cukru (można dać mniej, bo ciastka są słodkie) szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych 1 duże jajko 3 łyżki miodu cukier brązowy do obtoczenia Sposób przyrządzania: Do miski przesiać mąkę z sodą, solą(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach co 8 cm. Piec przez 14 - 16 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170ºC, aż lekko się zrumienią. Upieczone ciastka odstawić w blachach na 5 minut, po czym łopatką przenieść na metalową kratkę, aby zupełnie ostygły. Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej

Zakątek rozkoszy kulinarnych
RÓŻYCZKI Z DŻEMEM 88

Składniki: 380 g mąki pszennej 4 żółtka 240 g margaryny 100 g cukru pudru szczypta soli 1/2 słoiczka dżemu Przygotowanie: Różyczka Mąkę z cukrem pudrem i

Ciastka - domowe słodkości
Słodki deser na zimno tzw Dirt cake 169

przypomina  tiramisu , różni się jednak i na pewno zrobi furorę  . czas 10-15 minut + chłodzenie liczba porcji: 3 masa z ciasteczek; ok. 400 g ciastek z kremem (markizy) 1 banan 1/3 szklanki mleka 2 łyżki serka mascarpone  krem: 200 g śmietany kremówki 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią(...)taką gęstą  masę.  Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż będzie gęsta, dodaję ser mascarpone i miksuję. Na dno miseczek kładę połowę masy z ciastek -krem,- masę -znów krem. Z wierzchu dekoruje posypką Daje do lodówki na minimum około pół godziny. Ale najlepiej  było by jak by został

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 124

Składniki: 1 łyżka maki pszennej 1,5 łyżki ziemniaczanej 3 dag czekolady gorzkiej 45 g margaryny 3 łyżki cukru kryształ 1 żółtko 5 dag mielonych migdałów

Ciastka - domowe słodkości
Kora brzozy 420

Pyszne i pięknie prezentujące się ciasto bakaliowe, przełożone cienką warstwą kremu, nasączonymi w kawie delicjami i zwieńczone brzoskwiniami zalanymi cytrynową galaretką , która dodatkowo ożywia ciasto. Ciasto

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
LEKSYKON MIODÓW 116

Miód to słodki produkt  spożywczy wytwarzany przez pszczoły poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego. Jest on jedną z najcenniejszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego właściwości

Ciastka - domowe słodkości
KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWO - CYNAMONOWE 112

Składniki: 100 g mielonych migdałów (mączka migdałowa) 200 g mąki pszennej 60 - 70 g cukru pudru 180 g margaryny szczypta soli 1 - 2  łyżeczki cynamonu

Ciastka - domowe słodkości
BABKA POMARAŃCZOWO - KAKAOWA 123

Składniki: 4 jajka  3 / 4 szklanki cukru  1 łyżka cukru waniliowego  250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 3 / 4 szklanki mąki ziemniaczanej

Ciastka - domowe słodkości
Oszukana drożdżówka z owocami 173

Pyszne ciasto, które wyrasta naprawdę wysokie więc jest co ukroić. W smaku podobne jest lekko do drożdżowego ale nie zawiera drożdży . Na wierzchu położyłam truskawki z

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Yerba Mate - napój ,który warto spróbować 215

Yerba Mate to napój powszechnie znany w Ameryce Południowej ale co raz bardziej popularny staje się również w Polsce. Susz Yerba Mate wytwarza się z 

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
PIERÓG BIŁGORAJSKI 179

Pochodzę z Lubelszczyzny, dlatego podzielę się z Wami tym razem regionalnym przepisem na słono, a mianowicie "Pierogiem Biłgorajskim". Tak naprawdę zetknęłam się z nim przypadkiem po

Ciastka - domowe słodkości
Ciastko czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki i cytryną 151

czas studzenia. Kiedy ciasto ostygnie, wyciągamy z formy, a jego boki odkrawamy. Wierzch ciasta smarujemy konfiturą, tarką do owoców czy sera ścieramy skórkę z cytryny. I cóż to, takie ciastko?! A no takie proste ciasto, nie wiem, niektórzy pytają się "czy to brałni?" A kto go tam wie, jak to się nazywa albo jak to ma się nazywać, albo(...)Wiem jedno, jest czekoladowe, odpowiednio słodkie, a kwaśna konfitura z czarnej porzeczki i aromatyczna woń z cytryny unosząca się nad ciastkiem jest milusia.  PS Niefortunnie zgłodniałem ale ciastka wciąż

Right Behind The Kitchen
Ciastka owsiane domowe do kawy 222

najlepsze ciastka owsiane domowe jakie jadłam do kawy. Do ciastek można dodawać przeróżne dodatki, to na co mamy ochotę i to co lubimy. Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 200 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka zwykłych płatków owsianych 3 żółtka Dodatki: czekolady mlecznej pokrojonej na kawałki wiórków kokosowych prażonych migdałów(...)Ciasto powinno zacząć łączyć się w niewielkie kulki. Wtedy należy wmieszać dodatki mikserem lub łyżką. Z ciasta formujemy kulki pożądanej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w temperaturze 170 przez około 15-20 minut. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię

Smaczne Potrawy
ciastka z maszynki do mięsa (z marmoladą) 139

Takie ciasteczka pamiętam z dzieciństwa. To jedne z moich ulubionych, zresztą moja rodzina bardzo lubi ciastka z marmoladą, dlatego często je piekę. Może nie wyglądają idealnie (miałam mały problem z maszynką) ale są tak delikatne, że rozpływają się w ustach i naprawdę warto je upiec. Żałuję, że zrobiłam z połowy porcji bo wszystkim poczęstowanym tak smakowały, że po dwóch(...)ciastek. Podczas wyciskania ciasto w maszynce powinno być dobrze ubite, żeby ciastka wychodziły równe. Kręcić rączką maszynki wyciskając ciasto i odcinać kawałki takie jakie duże chcemy mieć ciastka. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Marmoladę przełożyć do szprycy i wyciskać na ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut aż będą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche maślane ciasteczka - herbatniki (dziecinnie proste) 241

lodówki na 60 min. Po schłodzeniu odrywać kawałki ciasta i rozwałkować na grubość 2-3 mm, podsypując lekko mąką. Powycinać dowolne kształty ciastek, można również użyć stempelka do ciastek (ja tak zrobiłam). Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka nie rosną, ani nie rozlewają się dlatego można ułożyć ciastka w niedużych odstępach. Piec w piekarniku

IMPRESJA SMAKU