ciastka ciasteczka - 1000 przepisów (strona:12/67)

Croissanty 146

W ten weekend z cyklu  Wypiekanie na śniadanie Małgosia postawiła przed nami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego 

Kulinarne przygody Gatity
Biszkoptowe ciasteczka z makiem 118

dość długiej przerwie ponownie podam przepis na coś słodkiego. Tym razem ciasteczka biszkoptowe z makiem, przełożone dżemem - w moim przypadku gruszkowo - malinowym. Mimo, że nie mam odpowiedniej formy do upieczenia jednakowych ciasteczek, moim zdaniem ciastka wyszły ładne, choć  większe niż zamierzałam. Ciasteczka te są bardzo dobre, polecam. Składniki: 3 jajka ½  szklanki cukru 1 szklanka mąki ½  łyżeczki(...)proszkiem do pieczenia, całość delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto nakładać małą łyżeczką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 10 minut w temperaturze 160, aż ciastka będą mieć złoty kolor. Ciastka wystudzić a następnie przełożyć dżemem sklejając po 2 ciastka podobnej wielkości

Mama Gotuje
Kruche ciasteczka na smalcu 121

Dziś rewelacyjne ciasteczka na bazie smalcu. Chociaż słowo smalec może przerażać, to właśnie on nadaje tym ciasteczkom wyjątkowy smak. Ciastka dość ciężko się robi ponieważ bardzo się kruszą przy przygotowaniu. Ciasteczka można przechowywać w metalowym pudełku nawet przez kilka tygodni. Składniki: 200 g smalcu 250 g cukru szczypta soli 500 g mąki 1 cukier waniliowy ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)części dodać kakao i dokładnie wyrobić ciasto. Z obu porcji ciasta uformować wałki i pokroić je w plastry. Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 15 minut (jasne ciasteczka powinny się zarumienić). Ciasteczka ostudzić

Mama Gotuje
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 168

maczając ręce w wodzie - ciasto mocno się klei, ale tak ma być). Każdą kulkę spłaszczyć łyżką (fot.2). Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, odczekać, aż stwardnieją (około 5-7 minut) i przełożyć na kratkę by ostygły do końca. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

Świat Ciasta
Ciasteczka Mikołaja i prezent od serca 198

tamtego czasu chodził mi po głowie, aż wychodził swoją drogę do słoiczka. Już nie mogę doczekać się reakcji obdarowanych! W słoiczku możecie zamknąć suche składniki na ciasteczka lub już gotowe ciastka. Ja wykorzystam chyba obie opcje. Jeśli wybierzecie suche składniki, dacie obdarowanemu idealny prezent, który będzie mógł zatrzymać na "czarną godzinę", nieważne, czy będzie to głośno krzycząca potrzeba słodkości(...)pustej lodówki", czy niezapowiedziana wizyta przyjaciół. Dla łasuchów podobnych Mikołajowi polecam opcję drugą, zamknięte w słoiczku gotowe, maślane ciastka. Och, czy może być coś lepszego?! Lepiąc ciasteczka i kładąc je na blaszce, postarajcie się zrobić jak najmniejsze kuleczki - ciastka i tak urosną, nawet 3x, a duże ciężko będzie wsadzić do słoika.  Przyklejcie, tak jak ja, dwie

Gotowanie to kochanie
Bomba błonnikowa, czyli owsiane ciasteczka bez cukru i mąki 195

Dzisiaj niesamowicie proste w przygotowaniu, bardzo zdrowe ciastka owsiane bez mąki, cukru, za to z migdałami miodem i żurawiną. Oczywiście w waszych ciasteczkach, mogą się pojawiać Wasze ulubione dodatki, jak orzechy czy rodzynki. Ja dodałam kwaśną żurawinę, bo u nas w domu oprócz mnie nikt rodzynek nie je. Składniki: 1...Bomba błonnikowa, czyli owsiane ciasteczka bez cukru i mąki

Nie Bo Piekło
Ciasteczka mocno kakaowe z M&M's i...śnieg! 105

okazało się to strzałem w dziesiątkę! Część zrobiłam z M&M'sami i cieszyłam się jak dziecko, kiedy natrafiłam na jednego lub kilka razem, pałaszując ciasteczko. To chyba najlepsze ciastka kakaowe, jakie istnieją. Wielkie, baaardzo mocno kakaowe, z nutą czekolady, która rozpływa się w ustach... Już jedno ciasteczko zaspokaja nawet największy głód słodyczy. Jadąc do Dziadków zawsze staram(...)kilka dni na świąteczne (wręcz wskazane) obżarstwo przed spisaniem i wcieleniem w życie postanowień noworocznych- te ciastka są dla Was IDEALNE. Spróbujcie! MOCNO KAKAOWE CIASTKA Z M&M'S Składniki (ok.18 ciasteczek):4 łyżki margaryny1 szklanka cukru1/4 szklanki mleka1 jajo2 szklanki mąki pszennej tortowej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1/2

Gotowanie to kochanie
Marcepanowe szachownice 182

cukru pudru1 jajko1 łyżka rumu100 g margaryny1 łyżka kakaoDodatkowo:1 białko do łączenia ciasta100 g masy marcepanowej75 g konfitury z borówek100 g polewy czekoladowejOstatnio wyszperałam bardzo ciekawy przepis na ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka.Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto(...)środki ciastek wypełnić konfiturą z borówek (fot.3). Wszystkie ciastka z konfiturami przykryć pozostałymi szachownicami, lekko dociskając.Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Brzegi ciastek maczać w czekoladzie (fot.4). Ciasteczka odstawić, aby polewa dobrze zastygła. Po tym czasie można je przełożyć do blaszanego pudełka. Przepis bierze udział w akcjach

Świat Ciasta
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 127

gniazda nasienne. Owoce kroję w ósemki.  2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół. 3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 10 minut w temperaturze 190 stopni (5 minut z termoobiegiem i 5 minut bez termoobiegu

Tradycyjna kuchnia Kasi
CIASTECZKA TĘCZOWE SERDUSZKA (NA DZIEŃ DZIECKA I NIE TYLKO) 577

nich jakiejś wyjątkowej, słodkiej niespodzianki :) W tym roku są to ciasteczka "Tęczowe serduszka", na które przepis znalazłam na Eugenie Kitchen . Ciasteczka zachwyciły mnie całkowicie i jak tylko je zobaczyłam, wiedziałam, że oczarują również moje Dzieci :) Póki co ciastka czekają sobie od dobrych kilku dni do środy ukryte w dwóch pięknych puszkach :D Już  nie mogę doczekać się reakcji(...)wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni C. Z cukru pudru i odrobiny wody zrób gęsty lukier, taki by po posmarowaniu nie ściekał z brzegów ciastek. Ranty upieczonych i ostudzonych ciasteczek posmaruj lukrem i obtocz w posypce. Pozostaw do zastygnięcia. Gotowe! Smacznego! UWAGI: 1) Moja foremka do ciastek - serduszko była o 1 cm większa niż u autorki

Słodko-Słony Świat Ilony
Milanais - świąteczne ciasteczka z Mediolanu 146

Kiedy kilka lat temu odkryłem ciasteczka milanais, nie wiedziałem, jak wcześniej mogłem się bez nich obyć. Obok wszelkich pierniczków i cranberry noël jest to pozycja absolutnie obowiązkowa. Ciasteczka nie tylko pięknie wyglądają, ale i cudownie smakują - są delikatne, kruchutkie, maślane i pięknie pachną cytrusami. W oryginalnej wersji dodaje się wyłącznie skórkę cytrynową, jednak uważam, że pomarańczowa świetnie dopełnia ich aromat(...)minut.  (To bardzo ważne, dzięki temu nasze ciasteczka nie odkształcą się podczas pieczenia). Następnie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Studź na kratce, a następnie zapakuj do pudełek.*Ciasteczka można również ozdobić dowolnymi kolorowymi posypkami, wtedy należy je położyć na ciastka przed wstawieniem do piekarnika

Food Square
kruche ciasteczka makowo migdałowe 246

składniki: 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g maku 30 g migdałów 120 g cukru pudru 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 50 ml kefiru

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka Hamantaschen – „Uszy Hamana” 298

słodkie ciasteczka tradycyjnie przygotowuje się z okazji żydowskiego święta Purim. W tym właśnie dniu, powinno zjadać się wyłącznie dania w kształcie trójkąta, np. Bourekas, Sambusak i zaprezentowane dzisiaj Hamantaschen, na znak uczczenia trzech założycieli Judaizmu - Abrahama, Izaaka i Jakuba. "Uszy Hamana" można wypełniać przeróżnymi nadzieniami. W internecie znalazłam między innymi: nadzienie karmelowo-jabłkowe, makowe,  z suszonych śliwek, morelowe(...)nadzienia, bo będzie wyciekało podczas pieczenia), a następnie zlepić w sposób pokazany poniżej (fot.1-4), tak aby powstały trójkątne sakiewki, zamykane na "wiatraczek".Gotowe ciasteczka układać na blaszce, zachowując pomiędzy nimi około 3-4 cm odstępu. Posmarować ciastka rozmąconym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12-14 minut, do momentu, aż będą złoto-brązowe na brzegach.Źródło: toriavey.com

Świat Ciasta
Ciasteczka z czekoladą i orzechami 117

Dzisiejsze ciasteczka zawsze się udają. Nawet dzieci to wiedzą. A to mój dialog z pięcioletnim synkiem: - O ciasteczka! - Chcesz spróbować? - Po co? - Żeby sprawdzić, czy są dobre. - Wiem, że są dobre. Zawsze są dobre. Nie będę próbował, tylko zjem. Trzy. Na razie trzy. Te ciasteczka mają tylko jedną wadę. Potrafią znikać jeszcze szybciej, niż się je przygotowuje. No może jednak(...)dwie. Zaraz po upieczeniu rozpływająca czekolada może poparzyć język. Wiem z doświadczenia. Składniki na około 24-30 ciastek: 120 g czekolady deserowej 80 g wyłuskanych orzechów włoskich 140 g miękkiego masła 110 g cukru trzcinowego 1 jajo 280 g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę i orzechy posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Masło utrzeć

Pełny talerz
Kruche pierożki z kaszy gryczanej (ciastka z dżemem) 153

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Już podawałam przepis na ciasteczka z kaszy gryczanej . Poniżej przedstawiam wersję ciastek w kształcie pierożków - nadzianych dżemem. Są przepyszne i smakują jak małe, kruche bułeczki. Nie są twarde i idealnie nadają się na zdrową przekąskę. (około 20 sztuk) 100g ugotowanej kaszy gryczanej 200g mąki pszennej 40g masła/margaryny   100g cukru  1 łyżeczka cukru

Di gotuje