Na ostatki proponuję dla tych, którzy nie mają ochoty na smażenie sterty chrustu dość wytrawne wafle z masą czekoladowo-orzechową z nutą czarnej porzeczki. W poszukiwaniu
Gotuj Sam!To już drugie moje "wypiekanie na śniadanie". Cebularze to bardzo pyszne drożdżówki wytrawne z cebulą, choć ja do tej pory trochę inaczej je piekłam. Ten
Gotuj Sam!Nie zdążyłam upiec chlebka na zakwasie, a jak wiecie zakwas potrzebuje trochę czasu by pieczywo było puszyste. postanowiłam więc dołączyć do "wypiekania na śniadanie
Gotuj Sam!Miały być "Wypiekane na śniadanie" a wypiekłam dopiero na podwieczorek. Niestety jutrzejszego śniadania nie doczekają - były tak pyszne, że do kolacji zjedliśmy wszystkie. Poniżej
Gotuj Sam!Pierwszy raz upiekłam takie rurki. Mając ciasto francuskie piecze się takie rurki bardzo szybko. Krem też jest eksperymentalny. Rurki były smaczne, jednak krem jak dla
Gotuj Sam!Największym odkryciem z posypek Delecty są kulki zbożowe. Pięknie udekorowały moje choinki z piernikowego ciasta. Wyglądały jak kolorowe bąbeczki na moich choinkach. Ale to nie
Gotuj Sam!Choć już wieczór postanowiłam wypiec muffinki z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" Niestety nie miałam ricotty, jednak serek zastapiłam jogurtem. Ze względu na dużą zawartość wody
Gotuj Sam!W tym tygodniu w "Wypiekaniu na śniadanie" tematem są paluchy drożdżowe czosnkowe. Ponieważ lubię takie wypieki postanowiłam że wypiekę :) choć znowu dieta przedświąteczna pójdzie
Gotuj Sam!Uwielbiam piec babeczki, tak samo jak kocham białą czekoladę. Dziś zapraszam Was na pyszny i szybki przepis na małe słodkości – babeczki z kawałkami białej czekolady
Słodkie okruszkiPuszyste i delikatne mokre ciasto czekoladowe które znika bardzo szybko. Przepis zaczerpnięty jest z tego bloga z małymi zmianami. Można dodać do niego owoce
Kulinarne życieTego aromatu przed Świętami Bożego Narodzenia zabraknąć nie może, domowa przyprawa do piernika to rarytas sam w sobie!. U mnie właśnie zapach rozpanoszył się w całym
Apetyczna babeczkaDelikatne i niezbyt słodkie ptysie z puszystą bitą śmietaną smakują obłędnie. Na pewno niektórym kojarzą się z dzieciństwem. Ptysie można przygotować w kilku wariantach np. z
Kuchnia PaulettesPiankowiec (czy też pierzynkowiec) to niewielkie, choć bardzo wysokie ciasto. Wyjątkowo urocze, delikatne w smaku i imponujące z wyglądu. Piankowca na szczęście robi się bardzo prosto
Poezja smakuW tym roku oprócz tradycyjnych pierniczków upiekłam też takie nieco inne,bo z mąki ryżowej i kukurydzianej. Pierniczki wyśmienite,bardzo kruche i jak dla mnie wcale
Kolorowa kuchnia ElkiPachnący i napakowany bakaliami. Dla mnie pyszny. W tym roku nie piekę piernika długo dojrzewającego i ten będzie jak znalazł. Przepis pochodzi z listopadowej KUCHNI. Francuski
Dzieje kuchennej Wiewióry