Jak ten czas leci... I nie mam tu na myśli (zupełnie wyjątkowo!) zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia. Moim oczom, zupełnie niespodziewanie, w statystykach bloga
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMagiczny czas! Uwielbiam te małe, piękne momenty, które możemy celebrować w niejeden zimowy dzień, oczekując na Święta Bożego Narodzenia. Nie wiem, jak Wy, ale ja cieszę
SMYKWKUCHNISkładniki: -150 g. masła -100 g. cukru brązowego -5 łyżek miodu -500 g. mąki -1 łyżeczka sody oczyszczonej -1 łyżeczka cynamonu -1,5 łyżeczki przyprawy do
Magia jedzenia.Nie macie czasu na zrobienie tradycyjnych pączków... idealną alternatywą jest zrobienie mini pączków... 10-15 min. na zrobienie masy, później tylko smażenie i pyszne pulchne mini
IMPRESJA SMAKUMacie czasem nieodpartą ochotę na coś słodkiego? Ale nie chcecie przy tym piec blachy ciasta. Ja wtedy robię takie mini ciasta czekoladowe ze słodką niespodzianką. Kilka
Słodkie okruszkiDziś zaproponuję przepyszne, drożdżowe i mięciutkie rogaliki z nadzieniem z kremu czekoladowego, masła orzechowego i masy kajmakowej, oblane polewą czekoladową i posypane solonymi orzeszkami. Przepis inspirowany
Świat CiastaMiękkie, puszyste, delikatne pierniczki. Najlepiej zrobić je dwa tygodnie przed świętami. Bardzo popularny przepis, który postanowiłam w końcu wypróbować i nie zawiodłam się Polecam je również
BullioUwielbiam smak tych pierniczków. Pieczę je bardzo wcześnie i zazwyczaj zdążę zjeść z rodziną przez samymi Świętami :-) Ale to nic nie szkodzi, bo nie wymagają one
Passions hobbies lifeSzarlotka tatrzańska to imponująco wysoki jabłecznik nafaszerowany mnóstwem jabłek. Na myśl przywodzi piesze wędrówki po górskich szlakach, a także wspomnienie wizyt w Bigosówce – skromnej karczmie
Poezja smakuDziś zapraszam Was na odrobinę czekoladowej rozkoszy Czekoladowe babeczki z nutellą przygotujecie dosłownie w kilka chwil, a ich smak osłodzi Was na dłużej. Idealne na poprawę
Słodkie okruszkiPrzepis na drożdżowe rogaliki z makowym nadzieniem. Smakują trochę jak małe makowce 700 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 30
BullioŚwięta już za pasem, więc najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. Dziś polecam takie nadziewane. Są wyjątkowo smaczne. Mięciutkie za sprawą nadzienia, po prostu rozpływają się w
Radość kipiąca uśmiechem.Mąka pszenna – 3 szkl Mleko ciepłe -1 szkl Drożdże – 2,5 dag Jajko – 1 szt Cukier -6 łyżek Masło rozpuszczone – 10 dag Sól- 1 szczypta Białko
Camilla w kuchniPomarańcze zawsze kojarzyły mi się ze świętami (może to syndrom dziecka PRL), a żurawiny zaczęły dopiero od niedawna (wpływ USA?). Co się komu z czym kojarzy
zadanie-gotowanieIdealne na świąteczny stół, bo bezmięsne, ale do tego takie pyszne. Często przechodząc w Tesco, nie mogłam ominąć stoiska z Fornetti. Moje ulubione to właśnie te
Kuchnia Paulettes