Zapraszam na smakowite wykorzystanie serka wiejskiego! :-) Nie wiem, jak u Was, ale u mnie zawsze w lodówce obecny jest serek wiejski - najczęściej mąż kupuje go do
WielopokoleniowoRogaliki z nadzieniem, a nawet dwoma, bo połowę z białym serem, a drugą połowę z orzechami włoskimi upiekłam, gdy wybieraliśmy się na obiad do teściów
Simply Foodwcale nikt nie podejrzewałby, że pochodzą z ... odpadów ... Zresztą, zobaczcie sami! :) Bajaderki (naprawdę bajadery) to nic innego, jak ciastka z ... różnego rodzaju odpadów cukierniczych (biszkopt, ciasto ucierane, kruche, herbatniki, ciasteczka). Jedyny warunek - ciasta na bajadery muszą być bez kremu i żadnych innych dodatków. Już wiecie zatem, skąd wzięła się ich zła sława ... Zresztą, ja sama nie miałabym odwagi kupić
Garniec Magalieminut w temp. 200 stopni (tylko z górną grzałką). Zapraszam Was na inne wpisy z cynamonem do moich koleżanek: Do Agnieszki na ciasto, na owsianki do Pauliny i na ciasteczka do Karoliny
Mania Wypiekaniatarty zajęło mi 20 minut + czas chłodzenia (niestety), ale cierpliwość popłaca, tarta jest przepyszna, lekka i bardzo orzeźwiająca. Letnie "must have"! Do wykonania spodu można użyć ulubionych ciasteczek, ja użyłam Hitów, które akurat dorwałam w promocji. Obiecuję, na jednym kawałku się nie skończy, będziecie zachwyceni :) Składniki: - paczka Hitów - 3/4 kostki masła - 2 budynie śmietankowe - 800 ml mleka - cukier
Cook&LoveCiasto, które ma same plusy ;) Jest pyszne, efektowne, podzielne i tanie. Kakaowy biszkopt, świetna masa grysikowa i polewa czekoladowa. Brzmi pysznie a smakuje jeszcze lepiej. To
Domowa cukiernia Ewyodkryto pod koniec XIX wieku, a jego ojczyzną jest Finlandia. Cukier brzozowy na długo zapewnia uczucie sytości. Idealnie nadaje się do: - słodzenia herbaty lub kawy, - wypieków (ciast, ciasteczek), - deserów, - konfitur, - napojów Ksylitol nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych, ponieważ drożdże na nim nie wyrastają
Różowa kuchniaproste bułeczki znalezione w Den store Julebagebog wydanej przez Amo, jednego z największych producentów mąki w Danii. W książeczce można znaleźć całe mnóstwo świątecznych przepisów na pieczywo, ciasta i ciasteczka, a także propozycje dekoracji. Te akurat bułeczki to lekko tylko zmieniony przepis na bardzo tutaj popularne bułeczki babci , którymi dzieci zajadają się podczas urodzin i wszelkich innych dziecięcych imprez. Ułożone
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakże stopniowo serki mascarpone. A na koniec dodajemy żelatynę wlewając ją cienkim strumieniem. Pierwsza masa jest gotowa. Masę wykładamy na herbatniki, rozkładamy równo i przykrywamy drugą warstwą tych ciasteczek. Ciasto wkładamy do lodówki i zabieramy się za ciemną masę. 200 g mlecznej czekolady rozpuszczamy tak, jak to robiliśmy z białą czekoladą - łamiemy w kostkę, wrzucamy do miseczki i ustawiamy
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: 30 dag ciasta francuskiego (gotowego) 3 jabłka sok z połowy cytryny skórka starta z połowy cytryny 2,5 łyżki cukru pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka
Qchnia po prostuTesco co jest ich dodatkowym plusem. Będąc w Rossmannie moją uwagę przyciągnął ten baton. Już po pierwszym gryzie wyjątkowo przypadł mi do gustu. Pewnie dlatego, że smakuję jak ciastko z kawałkami czekolady :) W tym miesiącu moim warzywnym ulubieńcem był zdecydowanie kalafior. Jadłam go naprawdę bardzo dużo, szczególnie w postaci kotletów kalafiorowych. Bardzo łatwo się je przygotowuję i są przepyszne
wegujemykażdego ciasta chlebowego. W przypadku chleba na zakwasie można dodawać mąkę z pestek dyni już w momencie przygotowywania zaczynu. Ostatnio smażyłam naleśniki również z jej dodatkiem a kruche ciasteczka z maszynki zyskały na kruchości i smaku. Chleb tostowy orkiszowy na drożdżach z tartą dynią, z mąką z pszenicy durum i mąką z pestek dyni Składniki • 600g + 250g mąki orkiszowej
Leśny Zakątekbardzo doceniamy kaszę jaglaną. Przyrządzamy z niej naleśniki, jest dodatkiem do zup i składnikiem pasztetów. Dzisiaj łączymy ją z fasolą i warzywami, by wyczarować przepyszne babeczki. Jagódka nazwała je ciasteczkami, jadła jeszcze gorące. Smak wygrał z bólem poparzonych paluszków. :-) Składniki na 12 babeczek: 3 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 1/2 suchej kaszy), 4 szklanki ugotowanej fasoli
Jeść, by żyć w zdrowiuwodą i umieszczamy w kielichu blendera. Zalewamy wodą i blendujemy. Otrzymane mleko przecedzamy przez sitko. Mleko mieszamy z karobem i podajemy. (Pulpę możemy wykorzystać jako składnik do batoników energetycznych, ciasteczek itp.) A po wypiciu takiej kawki idealnie smakuje słodka muffinka, o której napiszę w następnym poście
Jeść, by żyć w zdrowiuPrzedstawiam Wam pyszne, rozkosznie różowe, naturalnie słodkie, orzeźwiające, zdrowe ciasteczka w wersji RAW. Sprawdzą się one idealnie jako deser w upalne dni. Pokochają je dzieci za przepiękny kolor i słodki, truskawkowy smak. Te różowe cudeńka mogą być elementem menu na przyjęcie urodzinowe dla dziewczynki (zrobię je na pewno jeszcze raz na drugie urodzinki mojej córki). Pokochacie je od pierwszego wejrzenia
Jeść, by żyć w zdrowiu