czekolada rozpływa się pod najdelikatniejszym dotykiem, ozdabianie ciast marcepanem to istna droga przez mękę. A w momencie, w którym okazuje się, że na jutro trzeba przygotować kilkaset tuzinów waniliowych ciasteczek, i tak już spoceni i rozdrażnieni współpracownicy, zaczynają zgrzytać zębami... A potem nagle ktoś zrobi coś zabawnego, ktoś inny wybuchnie głośnym śmiechem powodując, że nawet największy złośnik nie może się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeksiążki Kingi Paruzel "Fit Słodkości". Autorka przepisu pisze, że z podanej porcji wyjdzie ok. 12 kokosanek. Mnie wyszło więcej :) Te kokosanki są zdrowszą wersją klasycznych . Marchewka i migdały nadają ciasteczkom innego, ciekawego smaku. Gorąco polecam! Składniki: (na ok. 20 sztuk) 2 białka szczypta soli 5 łyżek erytrolu (ewentualnie ksylitol lub cukier trzcinowy) 1 szkl mielonych migdałów
Nastoletnie Wypiekaniekawałeczki czekoladę i rodzynki - wymieszać. Masa jest bardzo gęsta. 1/2 łyżki starcza na 1 ciastko. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować z masy ciastka. Nagrzać piekarnik na 180 stopni. Ciasteczka piec 10-12 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyłożyć blachę z piekarnika i ciastka przenieść płaską łopatką na kartkę. Pozostawić do ostygnięcia! Smacznego! fot. Izabela Magdalena fot. Izabela
Kuchnia smakówNa pewno każdy z Was ma swój ulubiony sernik. Ja bardzo lubię taki z bakaliami, jednak nie przepadam, kiedy są zamoczone w masie serowej. Lubię chrupkie
WiszniówkaPrzepyszne i aromatyczne ciasto, które swój aromat i słodycz zawdzięcza głównie bananom. Pierwszy raz upiekłam chlebek bananowy, kiedy zalegały mi w kuchni już mocno czarne banany
WiszniówkaMożna pomyśleć, że „ciasto bez cukru” to oksymoron: przecież ciasto powinno być słodkie! Jednak takie ciasto naprawdę istnieje 🙂 Nie zawiera cukru ani żadnych innych
WiszniówkaJuż od jakiegoś czasu na tortach i babeczkach pojawiają się piękne kwiatowe dekoracje. To zasługa rosyjskich tylek. Mama jakiś czas temu zamówiła nam je i wreszcie
Lili w kuchnikremówki 250g mascarpone 1 laska wanilii 2 łyżki cukru pudru RABARBAR: 4 laski rabarbaru 3 łyżki cukru brązowego 3 łyżki wody + 3 truskawki pokrojone w plasterki Przygotowanie: SPÓD: Ciasteczka zmielić w malakserze, połączyć z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód formy. Schłodzić w lodówce. RABARBAR: Rabarbar przyciąć na długość odpowiadającą szerokości formy i obrać ze skórki. Cukier
Cakes By KejtMaślane kruche ślimaczki z aromatem cynamonu będą miłym dodatkiem do kawy i ulubionym smakołykiem dzieci. Składniki: 230g mąki 100g cukru, 200g masła, 1 żółtko jajka
Pyry na Gazgazie i wkładamy do zimnej wody.Gotujemy na małym ogniu , aż woda zrobi się biała jak mleko.Odcedzamy i przelewamy do sloików lub butelek.Trzymamy w lodówce.Zresztek płatków możemy zrobić pyszne ciasteczka , albo używać do porannej owsianki na śniadanie .Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasteczka te idealnie nadają się do kawy, herbaty, czy mleka. Można je upiec z różnymi dodatkami, czyli nadać im
Di gotujeSezon truskawkowy nabiera tempa, a jak dla mnie to najcudowniejszy moment w ciągu roku. Truskawki to zdecydowanie jedne z moich ukochanych owoców. Z pewnością pojawią się
Kuba GotujePogoda dopisuje, słoneczko przyświeca, temperatura iście letnia, ryzyko deszczu minimalne. Zachciało więc nam się z Panem Mężem wybrać na piknik . Koc - spakowany! Termos z mrożoną herbatą - obecny! Owoce i ciasteczka na deser - mamy! Ale co tu przyrządzić na danie główne, tak aby zbytnio się przed piknikowaniem nie zmęczyć, ale nadal smacznie i syto zjeść? Kanapki z grillowanym schabem oczywiście! Minimum
Grunt to przepis!rękawie cukierniczym rozprowadź na silikonowej macie do pieczenia makaroników. Możesz piec je również na niewoskowanym papierze do pieczenia lub macie teflonowej, wtedy uformuj okręgi o średnicy 3-4 cm. Ciasteczka odstaw na 30-60 minut do wysuszenia, aby z wierzchu powstała twarda skorupka. Piecz w 160ºC przez 12-15 minut. Odstaw do wystudzenia, a następnie ściągnij je z maty
Food Square