Zapraszam na kurczaka Buffalo- choc mialo byc Buffalo chicken wings- ale zabraklo skrzydelek Chicken Buffalo wings to narodowa potrawa Amerykanow. Sos Buffalo jest mieszanka smakow, niezapomnianych..gdzie odmowienie sobie nastepnego skrzydelka jest osiagnieciem. Po prostu wszyscy kochaja Buffalo chicken wings. Zapraszam na Buffalo w wersji z podudziami I moja wersja sosu Buffalo a'la Edyta Zamiast skrzydelek , oczyscilam podudzia
Smaki EdytyObiad to kurczak w sosie marchewkowo-brokulowym: Z podudzi- poobieralam mieso, pokroilam. Podsmazylam - do miekkosci. Dodalam marchewke i brokuly, podgotowalam ok 5 min. Zrobilam sos, dodalam przyprawy- sol, pieprz, papryke, koperek. Podalam z makaronem Smacznego
Smaki Edytywsypujemy przyprawy. Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki. Do miseczki wsypujemy przyprawy. Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy kurczaka I rosól. Miksujemy mleko z mąką. Wlewamy do garnka. Zmniejszamy gaz I dusimy ok 20-25 min. Na koniec dolewamy śmietanę. Zamykamy pokrywkę I dusimy jeszcze
Smaki EdytyWłosi nie przebaczają takiej profanacji ...ale co się nie robi by urozmaicić domownikom posiłku :) Dlatego carbonara jest a'l Edyta. Zaczynamy : Składniki *: 2-3 piersi z kurczaka 100 gr boczku 1 łyżka masła 500 gr makaronu 5 jaj 200 ml śmietany 30 gr startego parmezanu 50 gr startego żółtego sera sól, pieprz, paprika, suchy czosnek, bazylia(...)makaronu przypada 1 jajko Podsmażamy boczek na maśle. Nacieramy piersi z kurczaka przyprawami( sól, pieprz, paprika, czosnek I bazylią ) I smażymy z obu stron na oleju. Podsmażone piersi kroimy w kostkę. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Rozbijamy jajko, dodajemy do niego stary parmesan. Ugotowany I odcedzony makaron przekładamy do garnka. Dodajemy podsmażony boczek , ser żółty
Smaki EdytyZwyczajne sznycle z lekką modyfikacją . Panierkę zrobiłam z płatków kukurydzianych zmieszanych z odrobiną maki. A same sznycle doprawiłam trochę inaczej. Są chyba dwie szkoły robienia sznycli z kurczaka. Jedni rozklepują połówkę piersi ( i to nie za bardzo i tak smażą po panierowaniu. Drudzy tak jak u mnie w domu lubią raczej dość cienkie sznycle i kroją pierś na kilka kawałków(...)robiąc płaskie i mniejsze sznycle. Czas: 30 minut Składniki: 1 duża połówka piersi z kurczaka 1, 5 szklanki płatków kukurydzianych Corn flakes ( bez cukru) 2 jajka 3 łyżki mąki sól pieprz mielony musztarda ( po 1/4 łyżeczki na sznycel) olej z pestek winogron do smażenia 1 łyżka masła 1/2 szklanki wody 1/2 łyżki maggi w płynie Zmiksować płatki kukurydziane na proszek
Buniabaje w kuchnigulaszowej i zrobienia takiego prawdziwego gulaszu. Nic mnie jednak nie zniechęci pomimo to od zrobienia czegoś podobnego. Placki to pryszcz. A smaczny gulasz można szybciutko zrobić nawet z piersi kurczaka. Czas : 1 godzina Składniki: 8 średnich ziemniaków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 jajko sól olej do smażenia ( ja używam słonecznikowy lub z pestek(...)winogron bo rzepakowego nie lubię ) 1 duża pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 cebule 3 pomidory pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku 1 łyżeczka brązowego cukru przyprawa do sosów i zup w płynie cukru brązowego 1,5 szklanki wody Obrać i pokroić cebulę. W garnku o grubym dnie rozgrzać kilka łyżek oleju
Buniabaje w kuchnizakupy. Miał być normalny pasztet mięsny. Kupiłam już nawet wątróbki. I klops - ,,odział zamknięty" - leki i żadnego łażenia po sklepach. Wyszło więc tak , że wykorzystałam piersi z kurczaka i wątróbki. A żeby smak nie był za monotonny dodałam ugotowanych pokrojonych w paseczki grzybów i odrobinę smaku z ich gotowania. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizabój dołożyli groszek .Zresztą zupełnie nie ma to znaczenia . Potrawa smaczna - każdy doprawia po swojemu i to się liczy. Czas: 15 - 20 minut Składniki : 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju z pestek winogron 1 czubata łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 2 liście limonki Kafir szczypta soli do smaku szczypta brązowego cukru(...)goździk plaster pomarańczy plaster cytryny 1/2 szklanki konserwowego groszku 1/2 szklanki mleka lub śmietanki kokosowej 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry lub natki pietruszki Pierś z kurczaka umytą i osuszoną pokroić w średnią kostkę. Posypać curry , kurkumą , szczypta soli. Polać 1 łyżką oleju i wymieszać wcierając przyprawy w mięso. W rondlu rozgrzać pozostały olej z masłem. Wrzucić
Buniabaje w kuchniDelikatna roladka z piersi kurczaka , mielonego drobiowego i cukinii. Danie akurat na wiosnę. I ma zaletę- jedna roladka starcza dla 4 osób . Pracy przy niej też za dużo nie ma. I jeszcze jedno- wrzucając do sosu pokrojoną cukinię mamy z głowy robienie surówki ( jarzynki). Czas:1 godzina Składniki: 1 pierś z kurczaka ( pojedyncza ) 10 dag mielonego drobiowego 1 mała cukinia(...)smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 szklanki wody Pierś z kurczaka rozklepać ( przez folię spożywczą ) na cienki płat. Ja wcześniej przecinam pierś po grubości i rozkładam ( taki motylek) . Posolić i popieprzyć. Mielone wymieszać z łyżką oleju , łyżeczką maggi, musztardą , solą i pieprzem
Buniabaje w kuchnipopularne we wschodniej kuchni. Zupełnie nie rozumiem czemu nie zyskały popularności w naszej kuchni. Mam zamiar zadbać o rozpropagowanie ich wśród Rodziny i znajomych. Zaczynam od tych najprostszych - z kurczaka i szczypioru czyli czegoś co z bardzo dużym prawdopodobieństwem znajdzie sie w większości domów. Oczywiście przyda się też trochę przypraw - no ale o to już maniacy gotowania dbają. Czas(...)minut Składniki: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka białe części od pęczka szczypioru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego) 1 pełna łyżka brązowego cukru nie oczyszczanego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka
Buniabaje w kuchniprostszego dania do zrobienia kiedy mamy kawałeczek mięsa , lub trochę grzybków niż faszerowane ziemniaki. Robiłam już wiele wersji. Dziś w łapki wpadła mi mała pojedyncza pierś z kurczaka i świeża papryka .Dalej poszło migiem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijestem przekonana do tego czy powinnam jej serwować wędzone żeberka , boczek czy inne takie w kapuśniaku czy bigosie -przeszłam na wersję light :).Minimum kiszonej kapusty i wędzony kurczak zamiast wieprzowiny . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchninadziane kasztanami i jabłkami. Może i są pyszne - tyle , że ja nie lubię jak mnie ktoś wyręcza . Z tego wszystkiego zamiast nogi gęsi będą nogi ( a w zasadzie pałki ) kurczaka w majeranku podane z jabłkami nadzianymi duszoną kiszoną kapustą i puree ziemniaczanym z wędzonką i szczypiorem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDoskonały dodatek do duszonego kurczaka. W zasadzie taki ryż jest tak smaczny , że mogła bym go jeść samego. Podaję taki ryż wtedy kiedy gotuję kawałek kurczaka w małej ilości wody ( tyle by starczyło jej potem na sos i do podlania ryżu). Warunkiem jest, że kurczak jest bez zbędnych dodatków a tylko w kremowym sosie ( cytrynowy, potrawkowy, holenderski, śmietanowy). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniAromatyzowana suszonymi gałązkami tymianku obsmażona i następnie duszona pierś z kurczaka. Pozostałe przyprawy minimalistycznie ( sól , papryka mielona, olej i liście lubczyku). Można podawać na gorąco albo ostudzić i potem kroić w plasterki i podawać do chleba. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni