przepis z bloga Moje Wypieki . :) Nie cierpię marnować jedzenia, więc gdy w lodówce zostały mi żółtka po pieczeniu bez postanowiłam, że do czegoś trzeba je wykorzystać. Tak powstały te ciasteczka i bez pudła muszę stwierdzić, że to najlepsze pieguski jakie jadłam w życiu! Naprawdę przepyszne. :) #Jak nie marnować jedzenia: Gdy zrobiliście bezy i zostały Wam niewykorzystane żółtka, to zawsze warto(...)temperaturze pokojowej 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (polenta) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii - opcjonalnie* 2 łyżki masła orzechowego - opcjonalnie* ok. 100 g czekolady, pokrojonej na drobne kawałki ok. 3/4 szklanki rodzynków, żurawiny, orzechów Do miski wkładamy masło i cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt
Cooking Monsterktóre z dużym prawdopodobieństwem będziecie musieli zakupić w sklepie internetowym, mowa o semolinie gruboziarnistej oraz przyprawie mahlep (czyli zmielonych ziaren wiśni wonnej) warto jednak się o to pokusić, bo ciasteczka przygotowane według tradycyjnej receptury są przepyszne. Jeśli nie jesteście skłoni do zakupu foremki taabeh, można ciastka formowac w dłoniach. Przechowują się doskonale w szklanym pojemniku, choć nie sądzę, żeby długo(...)Nadzienie daktylowe 200 g wypestkowanych daktyli lub pasty daktylowej * 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżka nasion sezamu szczypta cynamonu lub sproszkowanego kardamonu Nadzienie orzechowe (pistacjowe) ok. 200 g drobniutko posiekanych orzechów (pistacji) 1/3 szklanki cukru 4-5 łyżek wody różanej Ciasto 250 g masła 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 500 g semoliny gruboziarnistej 1/4 szklanki cukru
Słodki Kompromiscoraz bliżej, więc chcę Was dziś zaprosić na pyszne i wszystkim znane ciasteczka orzeszki. Robi się je za pomocą specjalnej formy, ja posiadam specjalną patelnię, która służy mi już wiele lat, i świetnie smaży orzeszki. Orzeszki możecie przygotować z dowolnym kremem, ja tym razem polecam czekoladowo-orzechowy. Zapraszam też na krótki film z przygotowaniem orzeszków SKŁADNIKI *z tych proporcji
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWiele razy pisałam o tym jak bardzo cenię w kuchni minimalizm. Orzechowe amarantuski z tego przepisu idealnie to obrazują, aby je przygotować potrzebne są tylko trzy składniki, minimalny wkład pracy, niewiele czasu i zero zdolności kulinarnych, a efektem sama byłam zaskoczona… pyszne, chrupiące i bardzo wciągajace ciasteczka. Składniki (około 15 sztuk o średnicy 5,5 cm): 1 szklanka
Fitsweet.meprzepisami na Cieszyńskie ciasteczka Bożonarodzeniowe, przesyłam Ci mój drogi Czytelniku zdjęcia tych ciasteczek, o których nie możesz zapomnieć. Pojawiły się na moim blogu dużo wcześniej, należą do "tych" tradycyjnych i co roku przygotowywanych. Polecam! Przepis na orzeszki znajdziesz tutaj . Przepis na kakaowe Ule znajdziesz tutaj . Przepis na orzechowe Ule znajdziesz tutaj. "A nadzieja znów wstąpi w nas. Nieobecnych pojawią się
Kuchnia Pani WiosnyKrem orzechowo daktylowy - domowa nutella orzechowo-daktylowa Krem orzechowo daktylowy - przepis na zdrową wersję smarowidła do chleba czy naleśników jest banalnie prosty. W końcu zmiksowanie na
Cztery Fajeryskładniki na spód ciasta: ok. 285 g sucharów 350-400 g kremu orzechowo czekoladowego wykonanie: Suchary rozdrabniamy na konsystencję piasku. Dodajemy krem i dokładnie mieszamy. Gotowym
Domowy Smak Jedzeniapięknie opakowane cukierki, ciasteczka i batoniki, własnoręcznie przygotowanymi. Tracicie niewiele czasu, a zyskujecie na zdrowiu przemycając przy okazji sporą dawkę cennych składników. Składniki: 50 g masła , 1/2 szklanki mleka , 1/2 szklanki brązowego cukru , 2 szklanki płatków owsianych , 4 łyżki drobniutko posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich - użyłam mielonych orzechów włoskich BackMit , 3 łyżki masła orzechowego , 1 łyżeczka cynamonu mielonego , 1 szklanka(...)ekspandowanego amarantusa , 2/3 szklanki łuskanego słonecznika - użyłam Kresto , 2 jajka; dodatkowo: polewa czekoladowa , ziarna sezamu - użyłam Kresto . Mleko wraz z masłem i cukrem zagotować na niewielkim ogniu, dodać masło orzechowe i cynamon - wymieszać. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, lekko przestudzić. Do miski wsypać: płatki owsiane, amarantus, orzechy i uprażony słonecznik. Całość połączyć z przestudzonymi płynnymi składnikami. Jajka roztrzepać, dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaciasteczka i stwierdziła, że są przepyszne! I w życiu nie pomyślałaby, że głównym składnikiem jest... ryż. Mi też bardzo zasmakowały i na pewno jeszcze raz je upiekę. Jestem zadowolona z siebie, bo udało mi się w całkiem zdrowy sposób zaspokoić apetyt na słodkie. ^^ Ryż basmati - uważany za najszlachetniejszy na świecie. Podobno nosi miano ,,księcia ryżu". Charakteryzuje go przyjemny, orzechowy aromat(...)znajdziemy aż 21 g tego składnika! Znajdziemy w nich także takie pierwiastki jak: miedź, magnez, potas, kwas foliowy oraz witaminy B i E. Składniki (mi wyszło 8 ciasteczek) : 100 g ryżu basmati opakowanie budyniu waniliowego 1 jajko 50 g masła 2 łyżki cukru 3 łyżki wiórków kokosowych 1/2 puszki krążków ananasa garść rodzynek (opcjonalnie) Przygotowanie: Ryż ugotować
Kuchnia Ellieciasteczka, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo są bardzo zdrowe. Zrobione z nietypowych składników, bo rzadko się zdarza, aby ciastka zawierały fasolę i były przy tym bardzo smaczne. Oprócz fasoli w składzie jest też masło orzechowe i syrop klonowy, który można zastąpić miodem. Całkowicie bezglutenowe, bezjajeczne, beznabiałowe – czyli samo zdrowie. Po upieczeniu długo pozostają wilgotne w środku, mają
To co kochamCiastka owsiane bez pieczenia / No bake Oatmeal Cookies Dziś zapraszam na trochę inny niż zwykle deser - ciastka owsiane bez pieczenia z masłem orzechowym . Jeśli lubicie słodkie
Lekcje w kuchniMożna też formować kuleczki wielkością przypominające spory orzech włoski. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciastka posmarować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. (U mnie znikały z kremem czekoladowo-orzechowym Zentis .) Inspiracja z tej strony - klik
Di gotujeMożna też formować kuleczki wielkością przypominające spory orzech włoski. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciastka posmarować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. (U mnie znikały z kremem czekoladowo-orzechowym Zentis .) Inspiracja z tej strony - klik
Di gotujeciasteczka, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo są bardzo zdrowe. Zrobione z nietypowych składników, bo rzadko się zdarza, aby ciastka zawierały fasolę i były przy tym bardzo smaczne. Oprócz fasoli w składzie jest też masło orzechowe i syrop klonowy, który można zastąpić miodem. Całkowicie bezglutenowe, bezjajeczne, beznabiałowe – czyli samo zdrowie. Po upieczeniu
To co kochamTydzień temu, tak jak pisałam w poście: Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia , rozpoczęła się w Małej Cukierence „Zdrowa Środa”. Tak
Mała Cukierenka