Bezglutenowa tarta rustykalna znana jako galette o wspaniałym, jesiennym, korzennym aromacie, to pyszne ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze. Bezglutenowa tarta rustykalna Przepis na
Book of spellsBezglutenowa tarta rustykalna znana jako galette o wspaniałym, jesiennym, korzennym aromacie, to pyszne ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze. Bezglutenowa tarta rustykalna Przepis na
Book of spellsLubię bogato zdobione mazurki - dekoracje sprawiają, że ciasto wygląda odświętnie. Jednak mimo całego mojego zamiłowania do prac plastycznych, nie mam zbyt wiele czasu na taką zabawę
Kulinarne InspiracjeSkładniki na około 18 sztuk:gotowe ciasto francuskie 275g 400 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru 2 małe opakowania Śmietan-Fix cukier puder do posypaniaCiasto francuskie
Świat CiastaDzisiaj cały ranek chodziła za mną piosenka i śpiewam sobie: „U babci jest słodko , świat pachnie szarlotką , a może chcesz placka spróbować? Popijasz herbatę i
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięidealnie ciągnące w środku. Teraz, po czasie, przypomniałam sobie o dawnym ulubionym przepisie i postanowiłam odtworzyć go w bardziej dietetycznej wersji. Białkowe, bezcukrowe i niemalże beztłuszczowe beziki, a właściwie ciasteczka z przepyszną, czekoladowo-kawową polewą okazały się być ciekawą alternatywą dla mojego dawnego smakołyku. No okej, bądźmy szczerzy - prawdziwe bezy to to nie są, nie będę Was czarować i oszukiwać(...)zmniejszamy temperaturę do 140 stopni C i suszymy przez 40-50 minut. No chyba, że jesteś tak niecierpliwi jak ja i wyjmiecie bezy wcześniej, wtedy będą bardziej miękkie niż kruche. Ale też smaczne. ;) polewa czekoladowo-kawowa: łyżka naturalnego kakao łyżka odżywki białkowej łyżeczka oleju kokosowego 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Olej kokosowy rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody, dodajemy kakao, kawę, odżywkę
Kuchnia EllieHej :)) Dzisiaj recenzja powyższej książki :) Książkę otrzymałam od Wydawnictwa Galaktyka . Autorzy obecnie pracują na Wydziale Mikrobiologii i Immunologii Szkoły Medycznej Uniwersytetu Stanforda, gdzie badają wpływ diety
kruche babeczkiKruche Półksiężyce Pamiętam, jak zawsze upierałyśmy się z siostrą, że będziemy mamie pomagać przy ich robieniu. Zawsze kończyło się tak samo, wszędzie pełno cukru, i cały stół umorusany marmoladą, jednak miło wspominam te czasy. Zapewne w przyszłości z chęcią będę prosić o pomoc swoje dzieci, może któraś z mam zaprosi do kuchni swoje maleństwo - jednak jedno jest pewne(...)szampana) lub wąską szklanką wycinać kółeczka. Na środek każdego kółeczka łyżeczką nakładać kleks marmolady, uważać, by marmolada była tylko na środku ciastka (inaczej brzegi nie chcą się zlepiać). Ciasteczka złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. W dwóch osobnych miseczkach przygotować cukier kryształ i roztrzepane białko. Jedną stronę każdego ciastka maczać w białku, a następnie w miseczce z cukrem. Ciasteczka
My sweet a lifeSkładniki : 1 kg mąki pszennej 0, 5 kg smalcu około 350 ml śmietany 18 % 1/2 łyżeczki soli marmolada twarda do nadziewania cukier
Przepisy i porady kulinarneobrałam ich mniej, czyli tak w sam raz na kruchą tartę z jabłkami. Ciasto do tarty przygotowałam z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię kruche - pełnoziarniste. Moje dzieci też bardzo lubią. Tarta z jabłkami genialnie wygląda "przykryta" ciastem wykrawanym foremkami. Ja wybrałam kwiaty, ale ale wszelkie inne wzory również wskazane. Może listki, albo ... jabłuszka ? PRZEPIS(...)tarty o średnicy około 25-27 cm, mocno dociskając brzegi. Nadmiar ciasta odciąć. Na ciasto wyłożyć jabłka z cynamonem. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykrawać kwiatki lub inne kształty ciasteczek. Ciasteczka ułożyć na wierzchu tarty z jabłkami. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 35-40 minut. Upieczoną pozostawić do ostygnięcia. *** Do tarty polecam formę
kolorowotorcikowoskładniki* 20 dag cukru pudru* 20 dag miodu* 12 dag masła lub margaryny* 1 jajo* 50 dag mąki* 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej * 2 łyżki
Mix smakuKolejny raz coś słodkiego, kruchego tym razem również bardzo szybkiego. Nie ma co rozpisywać się na temat naszych ciastek, lepiej od razu zabrać się za ich przygotowywanie! Mimo tego, że nie wyglądają zbyt zachwycająco- tylko zwyczajnie, ich smak jest naprawdę niesamowity i zaskakują kruchością. Ciastka bez jajek, bez pszennej mąki, za to z płatkami owsianymi i dodatkiem pestek dyni(...)klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki. Wsypujemy pestki dyni i słonecznika oraz pokrojoną czekoladę dokładnie mieszamy z ciastem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy okrągłe ciasteczka i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20-23 min. i studzimy na blaszce- ciepłe ciastka bardzo mocno się rozpadają, a chcemy je przecież mieć w całości
Symfonia SmakówNo i stało się – mój sezon na dynię się rozpoczął. W zeszły weekend zerwaliśmy i rozkroiliśmy pierwszą w tym sezonie dynię z ogródka mojej mamy
Cooking for EmilyMroźny poranek ale śniegu brak. Nie mogę doczekać się weekendu gdy wreszcie się wyśpię i będę mogła zacząć przygotowania do Świąt. Za mną kilka intensywnych
Dzieje kuchennej Wiewióryrodzina zajada si ę bardziej moim mazurkiem niż włoską colomba, co jest dla mnie wielkim komplementem. M ó j mazurek przypomina tart ę z kruchego ciasta, pokryt ą powidłami i bakaliami. W smaku jest wyśmienity, zwłaszcza następnego dnia. SKŁADNIKI Ciasto 300 gr m ą ki krupczatki(...)minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto, które odcięłam po włożeniu do formy, rozwałkowałam i wycięłam z niego ciasteczka. Po upieczeniu ciasteczka wykorzystałam do dekoracji mazurka. Smacznego
La grande e la piccola cuoca