Cholera, taki tłusty czwartek to jednak świetne "święto". Dzień dobroci nawet dla pracowników. Niezależnie od tego czy wierzysz w Boga, czy nie, czy jesteś za PISem
Wypisz Wymalujłyżka płaska kakao 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej płaskie typ 500 spód z ciastek: 160 g ciastek kruchych 50 g masła galaretka z czarnej porzeczki:1 szklanka czarnej porzeczki obranej 1/2 galaretki z czarnej porzeczki 2 łyżki jogurtu greckiego masa z czerwonej porzeczki: 70 dkg czerwonej porzeczki(...)formy obkrawam na około nożem. Jak galaretka zacznie tężeć lekko, wylewam ją na górę tortu i nożem rozprowadzam. Wstawiam do stężenia na godzinę do lodówki.Tort dekoruję porzeczkami i ciasteczkami
wesoła kuchniaJak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie
Cztery FajeryLebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniczki...Miękkie i rozpływające się w ustach.Pokryte warstwą słodkiego lukru.Idealne dla zapominalskich - nie wymagają długiego leżakowania.Pyszne!Składniki:250 g mąki pszennej;85
Gospodyni Miejskateraz można kupić, spróbować i ocenić. A asortyment jest naprawdę duży. Kilka gatunków chleba, z chlebem sędziszowskim żytnim oraz wiejskim na czele. Poza tym chałki, strucle, keksy, ciasta krojone, ciasteczka, torty, drożdżówki, pączki i wiele, wiele innych Najpierw szybka degustacja, a potem ruszyliśmy na zwiedzanie. Po zakładzie oprowadzał nas Pan Henryk Szczęch. W piekarni IZA panuje przywiązanie do tradycji dobrego(...)Znane w Rzeszowie są również pączki. W Tłusty Czwartek ilość sprzedanych pączków – z nadzieniem z róży i oblanych lukrem z smażoną skórką pomarańczy - liczy się podobno w dziesiątki tysięcy. Kruche babeczki z kremem karmelowym zjadane prosto z pieca smakują najlepiej. Bardzo dziękujemy Panu Henryk Szczęch za oprowadzenie po zakładzie, pokazanie wszystkiego, odpowiedź na wszystkie pytania oraz wspaniałą degustację. Podczas kolejnej
królestwo garówodpada długie gotowanie i mieszanie lodowej masy. Wszystko, co potrzebne to dobrze dobrane i świeże składniki – i ten prosty przepis na efektowne lody o smaku sernika – z malinami i kruchym spodem. Wiecie już, że jakiekolwiek owoce dodane do lodów sprawiają, że zachodzi proces krystalizacji a lody stają się mniej kremowe – nie ma mocnych, w owocach jest woda(...)śmietany powoli wlewamy masę serowo-mleczną, całość łączymy dokładnie łopatką, dokładnie i delikatnie – żeby ubitej śmietany zbytnio nie odpowietrzać. Po wymieszaniu możemy już nasze lody poskładać do kupy. Kruszymy ciasteczka i szykujemy je sobie obok na talerzyku. Do metalowej formy wykładamy 1/3 masy lodowej, wyrównujemy. Nakładamy łyżką kleksy malinowej frużeliny i do dna rozciągamy je nożem, tworząc nieregularne owocowe
Karo in the KitchenTen przepis na sernikowe tartaletki z malinami powstał na potrzeby konkursu dla blogerów „ALMETTE – INSPIRUJĄCY SMAK NATURY” . Marzy mi się wygrana w tym konkursie, a jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOsobiście uwielbiam chyba każdą odmianę szarlotki. Ostatnio postanowiłam upiec wersję z budyniem, ponieważ akurat takiej jeszcze nie robiłam samodzielnie. Bardzo lubię połączenie budyniu z owocami szczególnie
Mania GotowaniaPo świętach trochę odrzuciło mnie od słodkiego. Po prostu przestałam mieć ochotę na na słodycze. Chodzę i podjadam cytrusy i ciągle mam ochotę na wątróbkę :) W
Blondynka GotujePierwsze dni czerwca spędziliśmy u Gwiazdeczki i Dominika. Dario pomagał Młodym w dopieszczeniu ich nowego mieszania. Wieczory spędzaliśmy wspólnie na tarasie, przy pysznym jedzeniu, rozmawiając o
W mojej kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
TrufelkowoKutia to potrawa, która od zawsze zajmuje kluczowe miejsce na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu na wsi. To od niej nawet zaczyna się kolację –
Eat me! Fit me!Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiCiasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i ma bardzo pyszny smak. Wiele osób uważa, że przygotowania ciasta z marchewki jest niemożliwe, a wręcz ciasto takie będzie niejadalne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!