Jak zrobić suszone jabłka. Jak suszyć i jak przechowywać jabłka. Jak zrobić suszone jabłka, aby były chrupiące i aromatyczne przez długi czas, to pytanie które często
Cztery FajeryRogaliki nadziane płatkami róży utartymi z cukrem, to szlachetne małe słodkości. Są prawie jak czekoladki z najwyższej półki, które jemy po jednej dziennie, aby starczyło na
Posadzone i zjedzoneTakie tartaletki to u mnie w domu słodkość na wszystkie sezony. Jabłka dostępne są u Nas przez cały rok, więc z powodzeniem zarówno wiosną jak i
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWyjątkowo proste do przygotowania ciasto miodowe z rabarbarem i orzechową kruszonką . Nie trzeba nic ucierać, ani miksować, wystarczy wymieszać i gotowe Łatwizna ! Ciasto jest aromatyczne, nie
Oryginalny smakBeza szwajcarska to jeden z trzech rodzajów bezy obok włoskiej i francuskiej. Jest bardzo stabilna i odporna na różnice temperatur. Ma aksamitną, lekko ciągnącą konsystencję, jest
CiastkozercyGrudzień chyba od zawsze kojarzył mi się i tak już pewnie zostanie, z czystą rozpustą. Z łakociami, ze słodkim i ze zdecydowanym nadmiarem słodkiego. Co zrobić
SMYKWKUCHNIW tym roku Tłusty Czwartek obchodzony będzie 23 lutego, ten smakowity dzień zbliża się wielkimi krokami, dlatego mam dla was kolejny przepis, łatwy, szybki i pyszny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzarlotka, jedno z obowiązkowych ciast na polskich stołach. Każda pani domu, a raczej pani piekarnika, ma na nią swój jeden niezawodny przepis. A ja takiego nie
Trzeci talerz"Przepisy Joli. W rodzinnej kuchni" to kolejna książka Pani Joli Caputy z pysznymi przepisami. Tym razem w książce znajdziemy przepisy syna i córki Pani Joli. Recenzja
kruche babeczkiSernik na białkach Puszysty, delikatny i bardzo smaczny sernik, do którego przygotowania nie używamy całych jaj a wyłącznie białka. Jest to świetny pomysł na wykorzystanie białek
Blog z ApetytemTradycyjne faworki czyli chrust to coś czego w karnawale zabraknąć nie może. Trudno jednoznacznie określić kiedy i gdzie narodziła się tradycja smażenia faworków. Nazwa pochodząca od
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładniki na ciasto: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 100 g masła, schłodzonego 25 g cukru pudru wykonanie: Mąkę przesiewamy
Domowy Smak Jedzeniaskomplikowany, ale wymaga przygotowania trzech warstw: kruchego spodu (wolę od ciasteczkowego), masy serowej oraz budyniu pomarańczowego. Połączenie tych trzech elementów to eksplozja smaków, uwierzcie! Naprawdę polecam ;) Składniki na kruchy spód *: - 160 g mąki pszennej - 30 g kakao - 100 g zimnego masła - 60 g cukru pudru - porządna szczypta soli - 1 jajko Do dużej miski(...)obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 8 - 10 minut, do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć ciasto i wystudzić. *Jeśli nie masz czasu, to możesz użyć ciasteczek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym ( ok. 200 g) np. markizy i połączyć je z masłem (40 g) w malakserze. Następnie taką bazę wyłożyć na dno formy o średnicy 24 cm i schłodzić
Calzonella.comSzukałam dwa dni temu całkiem czegoś innego, kiedy trafiłam na przepis Pani Moniki na ciasteczka z oliwkami , który od razu chciałam sprawdzić. Zgodnie z tym, co o mnie mówi mój kochany mąż, że nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła, troszkę namieszałam w przepisie. Ale z sukcesem! Nie miałam majonezu w domu, ale miałam masło. Oliwek nie jadamy, bardzo(...)łyżeczki soli zamiast szczypty i więcej pikantnych przypraw do tej ostrej wersji. A tę cebulkową polecam upiec w formie krakersów, bo ten smak najbardziej przypominają! Są też nieco bardziej kruche niż te ostre, pewnie za sprawą większej ilości tłuszczu. Za to wszystko długo zachowują świeżość i kruchość. Ba, mąż mi dziś powiedział, że z każdym dniem są coraz lepsze
Anioszek w kuchni