Placuszki kokosowe z z ananasem to idealny pomysł na pyszne i sycące śniadanie. Proste do wykonania i pyszne. Uwielbiam połączenie kokosa z ananasem, to jedno z
Oryginalny smakSernikowe z mandarynką i galaretką tarteletki. Do kawki polecam bo są naprawdę dobre. Fajne orzeźwiające mogą być na wynos do pracy. Taka chwila przyjemności z kawałkiem
wesoła kuchniaDobry wieczór! :) Dzisiaj znowu mam dla Was rogaliki, tym razem przepis szybki w przygotowaniu, mało składników, a są mega pyszne i bardzo szybko znikają z talerzy
TrufelkowoPrzepis już od dawna czekał u mnie w kolejce do wypróbowania i w końcu się doczekał ;)))) Razem z Oliwką upiekłyśmy je na niedzielę do kawki ;) Rogaliki
Smakołyki AsiMoże to kogoś zdziwić, ale pierwszy raz w życiu piekłam pierniczki. Po prostu nie było u mnie tradycji pierniczkowej w moim rodzinnym domu, zawsze królowały
Gotowanie...to proste !O tej porze roku, jabłka w moim domu są owocami wszechobecnymi.Zjadamy je jako dżemy, marmolady w ciastach i oczywiście na świeżo. Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą
Gorący kąsekJakiś czas temu upiekłam pyszne ciasto z malinami z bloga Pani Doroty . Dziś nareszcie zebrałam się by pokazać mój efekt. Ciasto jest naprawdę pyszne, polecam
W kuchni u MonikiBardzo lubię smak dojrzałych owoców kaki, więc kiedy tylko udało mi się spotkać je w rozsądnej cenie, pozwoliłam sobie na zakup większej ilości. Wspaniale skomponowały się
Kuchenne zapiski EdytyNa początek kolejnego tygodnia, chciałam Wam lekko osłodzić ciężki poniedziałek. Jedynie co mnie wyciąga rano z łóżka to duży kubek kawy. By jeszcze lepiej ją się
Pink EnvelopeMalcie równie tradycyjne jest cannolli (sycylijskie rurki z kruchego ciasta z nadzieniem z ricotty), red velvet cake (amerykańsko-brytyjski czerwony biszkopt przekladany kremem) czy właśnie imqaret (smażone na głębokim tłuszczu ciastko z nadzieniem daktylowym, inspirowane kuchnią arabską). Dzisiaj proponujemy imqaret w wersji uproszczonej, z ciasta filo, z patelni. Mimo, że nazwa ciasteczka pochodzi od słowa maqrut, oznaczającego diamentowy kształt, najczęściej
Roślinożerni urlopowiczemiodem, orzechami ziemnymi, orzechami włoskimi), oblane czekoladą kruche ciastka HALWA DYAL MAKINA czy pyszne i chrupiące ciastka FEKKAS , przypominające włoskie biscotti. Niezwykłego smaku nadają mu ziarna sezamu, nasiona anyżu, woda z kwiatów pomarańczy i rodzynki. CORNES DE GAZELLES „różki gazeli” to małe rogaliki nadziewane migdałami i miodem. MAKROUT to z kolei ciasteczka z semoliny z nadzieniem daktylowym, smażone w głębokim
Ostra na Słodkowiele sposobów: z owocami, kawałkami czekolady, ciasteczkami, sokiem owocowym, polewą… Wykorzystaj sosy do deserów, by ozdobić budyń i nadać mu ciekawy smak. Sos malinowy idealnie pasuje do budyniu śmietankowego, a polewa toffi świetnie łączy się z budyniem czekoladowym . Budyń będzie także świetną bazą do bardziej skomplikowanych deserów: możesz wypełnić nim kruche babeczki lub przełożyć ciasto zamiast kremu. (function(hrxfmflw
Słodkie okruszkirazem coś dla amatorów herbaty. Te kruche imbirowe ciacha przełożone imbirowym kremem to idealne dopełnienie herbaty. Nuta cytrusowa jest tu dosyć mocno wyczuwalna. Jeżeli nie lubicie imbiru lub akurat nie macie pod ręką, można zamienić na świeżo starta skórkę cytrynową lub pomarańczową. Równie dobrze nie musice robić kremu, bo same ciasteczka są przepyszne, dlatego też podaję przepis w dwóch turach
greenscarfciasteczka nakładać mieszankę pestek i miodu. Włożyć ciasteczka do piekarnika (zachowując spore odstępy bo ciacha dużo rosną :)) i piec ok. 15 min. Studzić na kratce. Smacznego :) Uwagi: *Po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękkie i delikatnie więc najlepiej zdejmować je z blaszki łopatką. Po ostudzeniu ciastka stwardnieją i staną się kruche
chili & sugarciasto jest zbyt kruche, rozsypuje się - dodajemy do niego pół żółtka jaja. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące. Jeśli nadal się klei do rąk - dodajemy odrobinę którejś z mąk. 4. Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy z każdej porcji ciasta placki o grubości około ½ cm, z których wykrawamy foremkami ciasteczka. 5. Wykrojone ciasteczka układamy
W kuchni KatiePyszne, kruche, mięciutkie i expresowe do wykonania. Nie wymagają od nas żadnych wyszukanych składników. Uwielbiam lekko serowy smak tych ciastek ... ❤ Są delikatnie słodkie, więc jeśli jesteś łasuchem proponuję polukrować je lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Dla mnie było to już zbędne, bo powidła śliwkowe nadają ciasteczkom wg mnie dostatecznej słodkości 😊 Składniki: 25 dag margaryny 25 dag mielonego twarogu
Walijskie PichcenieScones to pyszne i szybkie bułeczki, które wypieka się bez użycia drożdży, ale za to na proszku do pieczenia. Dla mnie odrobinę przypominają niezbyt słodkie, lecz
Di gotujeciężki, czekoladowy i uzależniający. Ja robiłam bez kruchego spodu. Jednak jeśli ktoś nie wyobraża sobie sernika bez spodu, to w przepisie znajdzie sposób – spód oczywiście czarny. Przepis jest na tortownicę 22 cm. Sposób farbowania podam wam na końcu przepisu, może zaryzykujecie? Gotowi na szatański sernik, którym można straszyć ciocie? 😀 Spód: 270 g ciasteczek Oreo (pozbawionych białego kremu) 60 g rozpuszczonego
ladykitchenFaworki (zwane też chruścikami) w moim rodzinnym domu gościły od zawsze. Bardzo często przygotowywałam je co weekend jako słodki podwieczorek dla całej rodziny. Znałam je tylko
Pobite gary BarbaryJak karnawał to i musi być coś słodkiego. A cóż bardziej się kojarzy z karnawałem jak nie chrusty. Dziś przynoszę Wam przepis spod ręki mojej Babci
Z Majeczką w kuchnidobrego. Wiedziałam, że mają być to ciasteczka, było kilka pomysłów, które na pewno jeszcze wykorzystam, ale ostatecznie padło na Pieguski. I chociaż zabrałam się za ich przygotowanie dopiero późnym wieczorem to nie żałuję :) Cała rodzina zgodnie stwierdziła, że to jedne z lepszych ciastek jakie ostatnio zrobiłam, nie za słodkie, do tego kruche, no i czekolada, którą my uwielbiamy
Słodka Kraina Wypiekówsobą wiele wspólnego – owoce , kruche ciasto … i najczęściej podajemy je z lodami lub bitą śmietaną. Wiem wiem! Już Wam cieknie ślinka! Do zrobienia Cobblera używamy mniej masła, więc jest to deser odrobinę mniej kaloryczny i lżejszy od crumble … a ciasto nie przygotowujemy nie w formie kruszonki , a w formie ciasteczek! Po upieczeniu troszkę przypominają brukowaną ulicę
Ostra na SłodkoMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Czasem, w wolny dzień, gdy pogoda nie sprzyja wyjściu z domu, robię jakąś smaczną przekąskę na poprawę humoru. Dziś moi …
My Blueberry Corner