Mazurki z malinami i białą czekoladą Proste, pyszne i piękne mazurki z musem malinowo-czekoladowym, na delikatnym kruchym spodzie. Są bardzo proste w wykonaniu. Z podanych
Blog z ApetytemZa oknami znowu biało. Nie pozostaje więc nic innego jak zaszyć się w kącie z filiżanką gorącej kawy i zjeść pyszne kruche rogaliki Do tego dobra
PatiGotujeZnacie tradycyjne "kocie oczka" ? Zazwyczaj przekłada się je powidłami śliwkowymi lub gęstym dżemem. Ja postanowiłam tym ciasteczkom nadać nowy wymiar. Dołożyłam jeszcze ganasz czekoladowy, ażeby
kolorowotorcikowomieć coś słodkiego, batony muesli lub ciasteczka owsiane to najlepsze rozwiązanie, ale chciałam zrobić coś nowego, a że kocham banany to powstały ciasteczka z ich użyciem. Mają piękny maślano-bananowy zapach i zaraz po upieczeniu są bardzo kruche z wierzchu i mięciutkie w środku. Jeśli włożycie je do pojemnika to zrobią się miękkie i lekko gumowate, ale w niczym
Cooking MonsterDziś zapraszam Was na gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche) . Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Wspaniałe, by umilić sobie każdy dzień. Jeśli tak jak ja kochacie
Słodkie okruszkiJeszcze jedna, typowo wielkanocna propozycja na szybkie ciasteczka. Ja przygotowałam je tak naprawdę z tego, co było pod ręką ;) Już niedługo zaproszę Was na barszcz biały i faszerowane jajka ;) Czym? Nie zdradzę ;) Zaglądajcie na bloga i cierpliwie czekajcie ;) Składniki na ok 10 sztuk: Ok 175g mąki pszennej 100g cukru pudru 90g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Szczypta(...)grubość 3-4 mm, małym nożykiem wycinamy nieregularne kształty i przekładamy na piekarnikową blachę. Z białek i cukru przygotowujemy bezę, któą smarujemy nasze kruche spody, zostawiając na środku małe kółeczko które po upieczeniu napełnimy dżemem. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 °C na ok 35 minut
Kuchnia w czekoladzieForemki do tartaletek mam od dłuższego czasu..ale tylko raz piekłam w nich biszkoptowe tartinki ..no i w końcu przybrałam się do zrobienia w nich
Moje domowe kucharzenieDla wielbicieli słodkości, małych wypieków i kruchych ciast – małe mazurki orzechowe. Przygotujecie je naprawdę szybko. Takie mazurki są doskonałe zarówno na świąteczny stół, jak i
Słodkie okruszkiJeśli Wasze dzieciaczki lubią wszelkiego rodzaju ciastka, to te ciastka z pewnością przypadną im do smaku. Ciastka są meeega kruche, bardzo maślane i mogą je zajadać maluchy po ukończeniu 9 miesiąca życia. Moim dzieciakom bardzo smakowały te ciasteczka i podejrzewam, że jest to ten przepis, z którego będę baaaaardzo często korzystać w sytuacjach, kiedy będę musiała upiec coś(...)wykroić ciasteczka dowolnymi foremkami. Podważyć ciastka nożem i ostrożnie przenieść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12-15 minut. Jak tylko się zarumienią od razu należy je wyjąć z piekarnika. Smacznego *Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, to należy dodać ulubione słodzidło wg smaku. Kruche ciastka trzyskładnikowe (dla dzieci
Smaki ArmineWitajcie :) Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasteczka. Tak się składa,że uwielbiam je i jeść i piec. A te, którymi Was dzisiaj częstuję są idealnie kruche i cudownie pachnące cynamonem. A do tego proste i szybkie w wykonaniu, myślę, że składniki na pewno każdy znajdzie w kuchennej półce i lodówce. Takie ciasteczka można upiec na podwieczorek
Izabelawkuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie i mogą po nie sięgać osoby unikające cukru. Są kruche, orzechowe i w sam raz dopasowane smakowo. W moim domu znikają ekspresowo, aż miło jest patrzeć - jak moja rodzina przekonuje się do moich ulubionych, tych zdrowszych słodkości. (14 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka płatków zbożowych(...)masy formować kulki (wielkości piłeczki pingpongowej), lekko je spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-25 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być zarumienione. Początkowo będą miękkie, ale po ostygnięciu - stwardnieją.) Przepis bierze udział w akcji: "PIECZ... OT TAK... PROSTO Z SERCA!" Moje ciasteczka powstały z myślą o mamie. Pomimo, że sama
Di gotujeuzyskany przez ukośne cięcie świeżo podpieczonego ciasta. Drug ą typow ą cech ą ciasteczek jest ich podwójne pieczenie w piekarniku, dzięki czemu stają się chrupiące i kruche. Pod podanym linkiem znajdziecie film z przepisem krok po kroku a teraz zapraszam Was do przeczytania kilku ciekawostek dot. cantuccini(...)przepis na cantuccini chroniony jest przez IGP od sierpnia 2015 roku. Dla regionu Toskanii jest to 29 rejestracja Igp. Stowarzyszenie toskańskich producentów określiło zasady wypieku cantuccini . Ciasteczka nie powinny mieć więcej niż 10 cm szerokości, ich grubość nie powinna przekraczać 2,8 cm a wysokość 3 cm. Na kilogram gotowego produktu powinno przypadać
La grande e la piccola cuocaKruche, małe babeczki w kształcie kwiatuszków, wypełnione kremem z moreli. Małe ciasteczka na dwa, trzy kęsy, na których znajduje się słodka beza. BABECZKI: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% KREM MORELOWY: 500 g moreli 1/2 szklanka cukru 2 łyżki wody 2 żółtka
https:KKuchniaMniamświetnie się przechowują to i tak długo nie uleżą. Są przeeepyszne oraz kuszą cudownym karmelowo-maślanym zapachem. Tak! Palone masło to nieodzowny składnik tych ciasteczek, który sprawia, że posiadają nietuzinkowy smak. Poza tym ciastka są kruche, chrupiące, lekko kokosowe i pełne mnóstwa orzechów. Koniecznie spróbujcie! (około 15 sztuk) 200g mąki pszennej (czasami zamieniam na żytnią typ 720 ) 100g masła
Di gotujeMałe co nie co podczas Świąt zamiast ciast z kremem, to moja propozycja na słodkości do kawki. MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA KORZENNE CIASTECZKA JAGLANE CIASTKA Z PISTACJAMI I ŻURAWINĄ ROGALIKI ORZECHOWO-CYNAMONOWE KRUCHE BABECZKI Z KREMEM ORZECHOWYM ORZECHOWE BABECZKI Z KREMEM ŚWIĄTECZNE MUFFINY PIERNIKOWO-MARCHEWKOWE MUFFINKI
słodki bratek