Już po pierwszym pieczeniu tych ciastek, zyskały one miano naszych ulubionych :) Kruche, pachnące, pełne pysznych niespodzianek. Świetne do kawy i do herbaty, polecam :) 1,5
Mienta blogDzisiaj byliśmy na działce, zerwałam jeżyny, trochę gruszek. Tata z Piotrem stwierdzili, że przydałoby się zjeść coś słodkiego do kawy. Postanowiłam upiec murzynka. Często go piekę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMuffinki lubi chyba każdy. Ja lubię bez kremu, ale ze zdecydowanym smakiem czekolady bądź wanilii. Tym razem dodałam rozpuszczalnej kawy Jacobs Crema Gold i powiem Wam
Magiczne Życie Martykroku, to dyniowe ciasteczka w obu przypadkach będą świetnym rozpoczęciem tej lepszej części tygodnia ;) Mogą się stać pyszną kontynuacją dobrych dni lub też nieść ze sobą obietnicę należnego odpoczynku, zwolnienia obrotów i czasu na wzięcie głębokiego oddechu. Mięciutkie ciastko dyniowe otulone korzennymi aromatami, wypełnione kremowym nadzieniem i odrobiną miłości to jesienna słodkość idealnie pasująca do kawy, herbaty albo szklanki mleka(...)bułeczki ;) Szczęśliwie na ich pyszność w ogóle to nie wpłynęło! Przynajmniej tak mówili wszyscy, którzy wtopili w nie swoje zęby :) Wypływało z nich za to kremowe, śmietankowe nadzienie wynoszące ciasteczka na jeszcze wyższy poziom. Nie czekajcie więc! Wypełnijcie swoje domy słodkim aromatem korzennych przypraw i szczyptą dyniowej miłości w kolorach jesieni. Dyniowe ciasteczka nadziane kremowym serkiem Potrzebujesz: Nadzienie: 170g serka
Kuchnia w Słońcu Skąpanazimno. Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem 100 g kaszy jaglanej 100 g migdałów 50 ml mleka 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki kardamonu 15 sztuk migdałów blanszowanych Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Migdały mielimy (np. w młynku do kawy) i dodajemy(...)papierem do pieczenia, za pomocą łyżki formujemy ciastka w kształcie okręgu. Ozdabiamy migdałami blanszowanymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30-40 minut. Studzimy na kratce. Ciasteczka jaglano-migdałowe podajmy jako deser. Polecam także post z innymi sylwestrowymi przysmakami - Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę
My Chcemy Jeśćniż poprzednie, ale wydaje się być naprawdę dobrym rozwiązaniem, jeśli o niespodziewanych gości chodzi. Kto bowiem powiedział, że gościom zawsze trzeba podawać ciasto? Moim zdaniem małe, zgrabne desery czy ciasteczka mogą wywołać jeszcze większy podziw, a może nawet zachwyt...?Moją propozycją na deser dla niespodziwanych gości są bowiem... Makaroniki. Tak, nie pomyliłam się, nie upadłam na głowę i nie zwariowałam(...)dopieścić je i sprawić, że wyjdą idealne. Następnie zamykamy je w puszcze, a gdy goście przychodzą ni z tego, ni z owego, sadzamy ich w salonie, wstawiamy wodę na kawę (lub uruchamiamy ekspres, w zależności od stopnia zaawansowania), w tym czasie przekładamy nasze maleństwa dowolnym, nawet najprostszym kremem, i podajemy na tacy z gotowym napojem bogów. Czy wywołamy efekt łał
Pożeraczka, czyli raz adobrzerewelacyjne i praktycznie rozpływają się w ustach. Daleko im do twardości, nie kruszą się, a jednocześnie zachwycają swą chrupkością. Jeśli wolicie słodkie rzeczy - możecie dodać więcej cukru lub czekolady. Ciasteczka idealnie nadają się do dłuższego przechowywania, więc swobodnie możecie przygotować ich większą ilość - choć z pewnością i tak znikną w ekspresowym tempie. (około 12 sztuk) 100g masła/margaryny(...)kawy, a czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Na końcu wmieszać czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości większego orzecha włoskiego i każdą z nich dość mocno spłaszczyć (na grubość 6-7 mm). Ciasteczka
Di gotujeProsty przepis na najlepsze trufle czekoladowe. Pyszne, aksamitne, idealne dla miłośników czekolady. Wystarczy kilka składników i odrobinę chęci aby wyczarować wyjątkową przekąskę do kawy lub herbaty
Oryginalny smakzatopić’ biszkoptu. Nie jest konieczne zużycie całej ilości kawy podanej w przepisie. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami
Słodki Pomysłmąka,sól,kasze,ryze,makarony, - masło klarowane,margaryny do pieczenia,drożdże, - bakalie kostki bulionowe kawa , herbata , herbaty ziołowe,czekolady,herbatniki,cukier puder,bulka tarta ,śmietanka w proszku,kakao,proszek do pieczenia,cukier waniliowy , galaretki,kisiele,budynie, - miody,syr opy, - dżemy ,soki,napoje,alkohol,woda, - cukierki,ciasteczka, - zupy w proszku wrazie "W",sosy, - foremki na babeczki papierowe,folia aluminiowa,folia spożywcza
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitutaj maliny, które wspaniale przełamują słodycz ciasta. Polecam, bardzo! Składniki na spód: 140 g ciasteczek owsianych 70 g roztopionego masła Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć dno formy o średnicy 18 cm, mocno docisnąć i włożyć do lodówki. Masa kawowa: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 300 ml śmietany 30% 200 g białej czekolady maliny
Domowa cukiernia Ewyekstrakt waniliowy, sok czy skórka z cytryny, czasem ocet, czasem łyżeczka mąki ziemniaczanej. Kawa, pomarańcza, kakao - co tylko dusza zapragnie. Wszystko zależy, jaki efekt smakowy chcę osiągnąć. Ważne jest, żeby bezy były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Nadają się do pochrupywania jak ciasteczka, lub do deserów. Mniam.Jeśli ktoś ma chęci i chce, żeby bezy miały ładniejszy kształt
Pożeraczka, czyli raz adobrzecoraz dłuższe jesienne wieczory nie ma nic lepszego niż duże i dobre ciacho z kubkiem gorącej herbaty lub kawy. Do towarzystwa, polecam jeszcze uprowadzić dobrą książkę i z takim ekwipunkiem zaszyć się pod wielkim, ciepłym kocem. Tutaj na pewno chandra Was nie znajdzie. Chociaż w dzisiejszych czasach nic nie wiadomo… GPS i te sprawy… więc jeśli mimo(...)Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 4) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min. 5) Z gotowego ciasta formować ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Fitsweet.meDziś proponuję przepis na ciasto ze starego i dobrego przepisu mojej mamy - ciasto z makiem z domową masą makową . To ciasto przypomina trochę biszkopt przekładany masą
Kawa z mlekiemDziś zapraszam Was na przepis na czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) . Idealne do kawy, wspaniałe by zaspokoić potrzebę na „coś słodkiego”, proste w
Słodkie okruszki