pojawił się w sklepach). Jaja utrzeć z cukrem, kakao i przyprawami i połączyć z syropem. Sodę rozpuścić w wodzie i razem z mąką dodać do pozostałych składników. Ciasto wyrobić, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 30 min lub lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować ,wykrawać kształty. Pamiętać o zrobieniu dziurek na zawieszki chociaż po wystudzeniu łatwo się
Kulinarny karnet Christopheracukrem na pulchny krem. Ubite żółtka i pozostawioną mąkę,25dag,dodać do zaczynu i dobrze wyrobić. Następnie dodać roztopione masło i mały kieliszek rumu oraz szczyptę soli. Znowu ciasto dokładnie wyrobić. Dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, przykryć i odstawić, aby wyrosło..Kiedy prawie całkowicie wypełni formę, piec w temp.180stop.40-45min. Zimną babę przekroić w poprzek
Kulinarny karnet Christopherazmiękną odcedzić z wody i rozdrobnić blenderem. Przestudzić.Kleik ryżowy, cukier, mielony len i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Dodać margarynę i syrop daktylowy. Wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać ciasteczka. Szybsza wersja: uformować z ciasta kulki, ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem i rozgnieść je na płasko. Piec w nagrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku
głodny alergikCiasto: 3 łyżki miodu 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru 15 dag margaryny 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka amoniaku Miód i margarynę roztopić, przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec(...)łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować.Przełożenie placka:Placek kruchy – masa jabłkowa – masa z kaszy manny – placek kruchy – polewa./źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaPiernik to ciasto bardziej zimowe niż jesienne ale gdy tylko temperatura trochę spadła to od razu nabrałam na nie ochoty :) W wersji bezglutenowej, pełnej zdrowych składników, ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Do tego tak pięknie pachnie! 0/5 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki amarantusowej 0/5 szklanki cukru dark muscovado 2 łyżki surowego kakao
Mienta bloglaskowych lub płatków migdałów Blat białkowo-orzechowy: Trzy białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier cały czas miksując. Wyłączamy mikser, wsypujemy powoli mąkę i orzechy, a następnie delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm (papier warto dodatkowo cienko posmarować masłem lub olejem). Pieczemy 15 minut w temperaturze 170ºC z termoobiegiem(...)trzy). Każdy blat musimy przygotować jeden po drugim, gdyż ubite białka trzeba od razu wstawiać do pieca. Gotowe blaty powinny być miękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się zmiksuje dolewamy resztę mleka. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje
Poezja smakusuchego patyczka. Bardzo ważne przed wyjęciem sprawdzić środek biszkoptu, z dodatkiem kakao piecze się troszkę dłużej, by nie było rozczarowań. Zostawić do wystudzenia. Gdy nie przygotowujemy od razu ciasta proponuję po wystudzeniu przykryć biszkopt, by nie wysychał. Smacznego
Smaczne Zdrowecukrem i odrobiną imbiru, dodać kawałeczki masła rozcierając palcami lub siekając nożem na stolnicy. Po jak najdokładniejszym połączeniu powyższych składników dodać jajko i w miarę szybkimi ruchami zagnieść ciasto, następnie nieco spłaszczyć i owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1,5h. Po tym czasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy
Symfonia SmakówMelba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)więcej) i za każdym razem miksujemy, aż do wykończenia. Połowę masy przelewamy do innego naczynia i miksujemy z kakaem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami (na zdjęciu ciasto jest niższe niż powinno, bo miałam tylko tortownicę o średnicy 26 cm). Na herbatniki wlewamy ciemną masę i wygładzamy. Następnie wlewamy masę jasną. Układamy na niej połówki truskawek. Zalewamy tężejącą
Poezja smakumaliny. Ps. w akcji gotowanie za głosowanie był remis mojito: arbuzolada, więc informuję Was, że jednogłośnie wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu:) Składniki: Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Masa serowa: 300g sera twarogowego 1 jajko 1 cukier waniliowy(...)łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego Cukier do smaku – ok. 3-5 łyżek Dodatkowo: 3 spore brzoskwinie Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i podpiec
Fabryka pomysłówobejrzenia nowego filmu na moim kanale JESTEŚ WEGANINEM WIĘC MUSISZ JEŚĆ ZDROWO Zgadzacie się z tym? Jakie jest Wasze zdanie? Zapraszam też do obejrzenia przepisu na pyszne wilgotne ciasto bananowe , które jest banalnie proste do wykonania i posmakuje każdemu fanowi ciężkich i zbitych ciast :) SUBSKRYBUJ MÓJ KANAŁ >>KLIK<< instagram // drugi blog
breakfast of dreamsochoty. O tych sklepowych nie wspomnę. Nie kupuję nigdy. Wolę poświęcić chwilkę i zrobić sos owocowy na bieżąco. To bardzo proste. W czasie kiedy przygotowujecie ciasto na naleśniki i je smażycie, owoce po prostu gotują się w rondelku z niewielką ilością masełka i ksylitolu (lub cukru). Słodkie, owocowe sosy doskonale komponują się z… cytryną! Dlatego dodanie soku i skórki(...)skórka z 1/4 cytryny ksylitol lub cukier 1 łyżeczka jogurt naturalny (opcjonalnie) Wykonanie: Składniki na sos wrzucamy do rondelka i gotujemy ok. 15-20 minut. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Trzepaczką mieszamy składniki na naleśniki. Smażymy je po 1-2 minuty z obu stron na odrobinie oleju. Nadzienie również przygotowujemy przez zmieszanie wszystkich składników (najlepiej widelcem, aby zagnieść twaróg
rabarbarowoproszek do pieczenia 1/3 łyżeczki woda 65ml masło do smażenia Wykonanie: Zaczynamy od przygotowani tortilli (jeżeli używamy gotowych to możemy pominąć ten etap). Składniki na tortille mieszamy i zagniatamy ciasto, jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki aż będzie elastyczne i nadające się do rozwałkowania. Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy cienko. Smażymy po 1-2 minuty
rabarbarowołyżeczce do kawy przypraw. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do otrzymania konsystencji marmolady. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem. Doskonały dodatek do ciasta drożdżowego :) Z podanej ilości produktów, otrzymamy około 200 g konfitury. Taką konfiturę przygotowaliśmy podczas spotkania ze śliwką kalifornijską, na zaproszenie California Prune Board . Gotował z nami współtwórca Odette(...)muszą być śliwki kalifornijskie, a nie na przykład suska sechlońska, czy inne lekko podwędzane. To ma być słodka, delikatna konfitura. Śliwka wędzona zmieni jej charakter. Zamiast dodatku do ciasta drożdżowego otrzymalibyśmy dodatek do zimnych mięs, co też nie jest złym pomysłem. „ Śliwki kalifornijskie to śliwki odmiany Petite d’Agen. W przeciwieństwie do producentów suszonych śliwek z innych rejonów świata, kalifornijscy
królestwo garówW tą mroźną niedzielę chciałbym Wam zaproponować bardzo zdrowe śniadanie. Jak wiadomo owsianka jest w trójce najzdrowszych potraw na świecie. Można z niej przyrządzić wiele potraw
Ania i Marcin gotują