ciasta - 4000 przepisów (strona:137/267)

Konfitura ze śliwek kalifornijskich 152

łyżeczce do kawy przypraw. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do otrzymania konsystencji marmolady. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem. Doskonały dodatek do ciasta drożdżowego :)  Z podanej ilości produktów, otrzymamy około 200 g konfitury. Taką konfiturę przygotowaliśmy podczas spotkania ze śliwką kalifornijską, na zaproszenie California Prune Board . Gotował z nami współtwórca Odette(...)muszą być śliwki kalifornijskie, a nie na przykład suska sechlońska, czy inne lekko podwędzane. To ma być słodka, delikatna konfitura. Śliwka wędzona zmieni jej charakter. Zamiast dodatku do ciasta drożdżowego otrzymalibyśmy dodatek do zimnych mięs, co też nie jest złym pomysłem. „ Śliwki kalifornijskie to śliwki odmiany Petite d’Agen. W przeciwieństwie do producentów suszonych śliwek z innych rejonów świata, kalifornijscy

królestwo garów
Zimowa owsianka 185

W tą mroźną niedzielę chciałbym Wam zaproponować bardzo zdrowe śniadanie. Jak wiadomo owsianka jest w trójce najzdrowszych potraw na świecie. Można z niej przyrządzić wiele potraw

Ania i Marcin gotują
Pierniczki z melasą - idealne do foremek z wzorkiem 196

trwa to ok. 5 minut. Następnie wbijamy jajko i ucieramy do całkowitego połączenia. Dodajemy melasę, miód i dalej ucieramy. Do mokrych dodajmy suche składniki i miksujemy do całkowitego połączenia. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość/ głębokość foremek. Wycinamy pierniczki i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia (drewniane

DefinicjaSmaku
Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową) 189

mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu wmieszać suszone jabłka.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić po 1 łyżce ciasta, 1 łyżeczce twarożku i ponownie uzupełnić ciastem (całość nie może przekraczać 3/4 wysokości papilotek, bo muffinki sporo podrosną) . Ciastka posypać zmielonym cukrem karmelowo-waniliowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około

Di gotuje
Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta 207

którego nie omieszkam regularnie korzystać przy wybieraniu gatunku jabłka pod zaplanowane do przyrządzenia danie. Przepisy pogrupowane są w 9 kategoriach: Napoje , Sałatki , Zupy , Potrawy bezmięsne , Potrawy z mięsem , Sosy , Ciasta , Desery i Przetwory . Każda kategoria zabarwiona jest innym kolorem w tytułach potraw czy oznakowaniu numeru strony - łatwiej i przystępniej można przez to książkę wertować. Do wielu receptur dołączone jest też(...)detaliczny foto-instruktaż z poszczególnych kroków przygotowywania dania. Moim subiektywnym zdaniem Po książkę koniecznie trzeba sięgnąć! Każdy amator jabłek znajdzie tu coś pod swój smak, czy to słodkie ciasto, smaczne mięsiwo, czy też zdrową surówkę. A wszystko oczywiście z jabłkiem w roli głównej !  Zaprezentowane przepisy są niezbyt skomplikowane, przystępnie i w punktach opisane, przyrządzane z powszechnie dostępnych produktów. Dania

Grunt to przepis!
Rumowe Tiramisu 189

dodałam rumowy aromat. Smakuje dobrze ! :)  Składniki: 20 podłużnych biszkoptów 6 żółtek jaj 8 łyżek cukru pudru 250 g serka mascarpone 500 ml kawy 5 ml aromatu rumowego do ciasta kakao do posypania Przygotowanie: Parzymy kawę (najlepiej w ekspresie), dodajemy do niej aromat rumowy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie maczamy w niej każdy z biszkoptów i układamy warstwę w naczyniu

Taste Therapy
Ule kokosowe z masa kajmakową 223

danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g wiórków kokosowych 1 białko 200 g cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać i długo ugniatać. Gotową masą wypełniać foremki prawie w całości. Następnie palcem lub wąską szpatułką ciasto dognieść

Domowa cukiernia Ewy
Świąteczne pierniczki 135

cukier i masło umieszczam w garnku i podgrzewam na wolnym ogniu, aż wszystko dobrze połączy się ze sobą. Lekko studzę, a następnie dodaję do pozostałych składników, wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Daję do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 2 mm, wykrawam wybrane kształty i piekę ok. 10 - 12 min. w temp

Wielopokoleniowo
Pieczone krokiety z pieczarkami 395

popularnych, smażonych krokietów z pieczarkami, podawanych najczęściej do barszczu. Kompozycja doskonała:). Pieczone w niczym nie ustępują smażonym. Przy ich robieniu skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na naleśniki, gdzie do ciasta dodaje się olej. Przepis TUTAJ . Pieczarek należy użyć dużo, bo po podsmażeniu bardzo się kurczą. Naleśniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek(...)jajka bułka tarta 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron. 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche

Szefowa kuchni
PIERNIK BERNARDYŃSKI 240

masa.Zdjać z ognia  i nadal mieszając dodawać po jednym jajku,dodac sodę ,przyprawy,orzechy i smażona skórkę pomarańczową.Wlać śmietanę i wsypać tyle przesianej mąki pszennej ,aby ciasto był gęste,wymieszać ,po czym ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem.Pieczemy ok.1 godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.Podajemy go  bez  przekładania lub przełożyć powidłami śliwkowymi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Podwójnie serowa pizza szpinakowa 203

Jakaż ona była pyszna. Pizza na grubym cieście bo nie lubię tych zwisających placków, z ulubionymi dodatkami, ciepła na rozgrzanie organizmu i bardzo smaczna, polecam gorąco. Jeśli wolicie jednak cienki spód to nie ma problemu, dajcie połowę ciasta. Podwójnie serowa pizza szpinakowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 459

uszka z kapustą i grzybami.  Składniki: farsz 250 g kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego masło/olej sól, pieprz ciasto  tu Wykonanie: Grzyby namoczyć w zimnej wodzie, następnie ugotować do miękkości w wodzie której się moczyły. Ostudzić, pokroić w drobną kostkę. Do garnka wkładamy kapustę, dodajemy liść laurowy, ziele(...)dolać wody. Gotujemy do miękkości, odcedzić, przestudzić i pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na masełku, dodać kapustę, grzyby. Doprawić do  smaku solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małe krążki, nakładać farsz, zlepić, połączyć ze sobą dwa rogi. Uszka wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Zapraszam również na  USZKA

magiczna kuchnia Kasi
Ciasteczka smalcówki z powidłami śliwkowymi. 234

cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. 1 słoiczek powideł śliwkowych Wykonanie : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm następnie wycinać kwadraty 7/7 cm na środek nałożyć po łyżeczce powideł i zlepić dobrze ze sobą dwa przeciwne rogi. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej

Sama słodycz i szczypta chili
Świąteczne kruche ciasteczka z cynamonową nutą 197

cynamonu możecie dodać go więcej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder i posiekane masło. Dodajemy 2 żółtka, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu. Całość szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy ją w folię lekko spłaszczając i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Odrywamy kawałki ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy delikatnie – o mnie na około

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania