postanowiłam zrobić ciacho bez pieczenia, oczywiście z truskawkami, bo trzeba je wykorzystać maksymalnie póki jeszcze są. Pomysł był prosty - jogurt grecki i truskawki, co z tego wyszło możecie zobaczyć na zdjęciach. Co do smaku to zdecydowanie lekkie ciasto, niezbyt słodkie, mocno truskawkowe, posmakuje małym i dużym łasuchom. Składniki: 1 kg jogurtu greckiego 1 galaretka truskawkowa 500 g truskawek(...)mieszamy jogurt z żelatyną i wylewamy na mus, w jogurt można wetknąć kilka truskawek, będą ładnie wyglądały przy krojeniu. Na warstwie jogurtowej układamy ciastka francuskie i odstawiamy całość do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki ustawiamy foremkę do góry dnem np na deseczce, ciasto powinno ładnie wyjść z formy, odklejamy folię i możemy podawać
Cynamonowe szczęścieszklanki oleju 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli bułka tarta do oprószenia wierzchu ciasta 30 dag truskawek Wykonanie: Truskawki płuczemy i kroimy na połówki. Jajka wbijamy do dużej miski, ucieramy z cukrem i szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera, aż zupełnie zbieleją. Dolewamy powoli olej(...)całość szpatułką - nie za długo, mogą pozostać drobne grudki. Ciasto powinno być dość gęste. Przekładamy je do oprószonej mąką tortownicy, posypujemy wierzch łyżką bułki tartej. Wykładamy truskawki, delikatnie zatapiając je w cieście i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 45 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy placek w środku przez 5 minut, po czym
Kronika PiekarnikaKlasyk wśród ciast ze świeżymi owocami. Puszysty biszkopt, bita śmietana, truskawki oraz galaretka-połączenie idealne:) SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki(...)szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania stale miksując dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę. Biszkopt posmarować bitą śmietaną, ułożyć truskawki i zala ć tężejącą galaretką. Ciasto wstawi ć do lodówki. rrarossa@gmail.com
RAROSSAugotowałam ziemniaki i wystudziłam, następnie przecisnęłam przez praskę ale można zmielić w maszynce do mielenia mięsa . Umyte i oczyszczone truskawki zasypuję cukrem – jeżeli mamy większe truskawki to kroimy na mniejsze kawałki. Teraz przygotuję ciasto na knedle – do miski daję ziemniaki, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka, sól i wyrabiam ciasto dłonią w misce. Gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wykładam(...)Wałek dzielę na mniejsze kawałki o długości około 4 cm ( długość kawałka zależy jak gruby zrobiliśmy wałek). Teraz w dłoniach z kawałka ciasta formuję placuszek, na środek nakładam truskawkę i sklejam ciasto tak jak sakiewkę, następnie w dłoniach delikatnie turlam knedlem aby powstała ładna kulka – pamiętajmy dobrze skleić żeby truskawka podczas gotowania nie wypłynęła . Gotowanie knedli z truskawkami: Uformowane knedle
Uwaga Babcia GotujeNajlepsze ciasto drożdżowe piekła moja babcia. Postanowiłam na bazie jej przepisu upiec ciasto drożdżowe z jagodami i truskawkami. Nie jestem jakimś szalonym fanem świeżych truskawek, a że paręnaście sztuk walało się po lodówce, postanowiłam wrzucić je do ciasta. Dosypałam do tego trochę jagód i finalnie wyszło z tego wszystkiego, typowo niedzielne ciasto. Tak sobie teraz cicho myślę, że z jabłkami(...)wcisnąć w ciasto) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach (grzanie góra/dół). Po 35 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. U mnie było już gotowe. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ja ciasto piekłam w tortownicy o śr. 24 cm. Artykuł Ciasto drożdżowe z jagodami i truskawkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyCiastem, za którym przepadają moje dzieci (zresztą nie tylko one ;)) jest biszkopt z owocami, galaretką i mascarpone. Często gości na naszym stole latem, kiedy wybór owoców sezonowych jest największy. Naszymi ulubionymi są właśnie truskawki oraz maliny i borówki. Jeśli chodzi o biszkopt to sprawdzonym, niezawodnym przepisem jest ten, w którym na końcu zrzuca się blaszkę z zawartością z wysokości(...)robić nic ;) Na wierzch: galaretka truskawkowa ok. 500 g truskawek Wykonanie: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej zrobić to na samym początku, ponieważ na ciasto wylewa się lekko tężejącą. Truskawki umyć, wysuszyć, pozbawić szypułek i i przekroić na połówki. "Składanie" ciasta: Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Spodnią część pozostawić na blaszce i nasączyć wodą
zadanie-gotowaniesernik. Jak to w kuchni czasem bywa, plan to jedno, a efekt końcowy – drugie. Grunt, aby efekt był smaczny. Ten jest, więc się dzielę przepisem. Ciasto: 250 g chudego twarogu 400 g truskawek 80 g płatków owsianych 2 jajka 50 g ksylitolu Polewa: 70 g masy kajmakowej 150 g jogurtu skyr owoce do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto wykładamy(...)masę. Jeśli używacie blendera, składniki lepiej dodawać partiami, aby składniki dobrze się rozdrobniły. Można osobno utrzeć twaróg z jajkami. Użyć płatków błyskawicznych i zmiksować truskawki na mus, a następnie wszystkie składniki połączyć. Masę na ciasto wykładamy do formy o średnicy ok. 25 cm i pieczemy w 180 st. C przez ok. 40-50 minut. Jogurt mieszamy z masą kajmakową
KucharzycaUcierane ciasto z twarogiem i owocami – smak dzieciństwa Dziś mam dla Was przepis na pyszne ucierane ciasto z twarogiem i owocami. To ciasto gości na moim stole bardzo często. Jest idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, wspaniale smakuje na rodzinnych spotkaniach czy piknikach. Ciasto jest proste w przygotowaniu, śmiało można je przewozić i dodawać do niego dowolne owoce. Dodatek(...)twarogu sprawia, że ciasto jest lekko wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Wystarczy przechowywać je pod przykryciem. Do przygotowania ciasta warto wybrać wysokiej jakości twaróg. Ja do swojego ciasta znów użyłam Twarogu Garwolińskiego Półtłustego. To produkt z wieloletnią tradycją wytwarzania. Dzięki niemu zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie takie jak trzeba. Lekko wilgotne, nie za ciężkie i pyszne. Pamiętam
Słodkie okruszkiCake. Dzięki jogurtowi jest przyjemnie wilgotne w konsystencji, długo zachowuje świeżość i ciekawie wygląda przez dodatek czerwonego barwnika. Świetnie skomponowało się z truskawkami, które mimo że jeszcze nie z pola to i tak są pociesznie smaczne. Ciasto: kostka masła szklanka jogurtu/maślanki 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody łyżeczka(...)Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody (koniecznie najpierw przestudźcie!) i miksujemy jeszcze chwilę. 2/3 kremu przekładamy na wierzch jednego z blatów, przykrywamy drugim i smarujemy całość ciasta oraz boki. Truskawki myjemy, przecinamy na połówki i układamy na cieście. Całość chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Ja nie wytrzymałam napięcia i przecięłam praktycznie od razu przez co trochę popłynęło
sama złodyczDwukolorowe ciasto z truskawkami bez pieczenia to kolejna propozycja na pyszne ciasto w sezonie truskawkowym. Delikatne, kremowe i mało pracochłonne ze względu na użycie gotowych biszkoptów ladyfingers, czyli tych podłużnych. Polecam serdecznie :) Składniki: biszkopty ladyfingers (ok 24 szt) Masa śmietankowa: 250 g mascarpone 500 g śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 70 ml wody Dodatkowo do masy(...)truskawkowej: 300 g truskawek 1,5 łyżeczki żelatyny 50 ml wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: truskawki 1 galaretka truskawkowa + 300 ml wody Przygotowanie: Masa śmietankowa: żelatynę zalać 70 ml wody i zostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i ubić na wolnych obrotach na gęsty krem. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli
Kocham..lubię..gotuję..orzechy. Kruszonką najczęściej ozdabia się szarlotkę lub ciasto drożdżowe, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ją do sernika. Sernik z rosą i agrestem Ciasto z rosą to świetny pomysł na wszelkiego rodzaju uroczystości, ponieważ prezentuje się elegancko. Czym jest rosa? To białko ubite na pianę i krótko zapiekane na cieście. Po wyjęciu wierzch przypomina krople rosy. W naszej(...)/przepis/sernik-z-rosa-i-agrestem . Ta wersja spodoba się amatorom puszystych wypieków, którzy lubią eksperymentować ze smakami. Sernik z truskawkami Warto wykorzystać sezon na owoce takie jak truskawki. Świeże i pachnące stanowią wyjątkowe uzupełnienie deserów. Truskawki idealnie pasują do sernika na zimno. To lekkie, a przy tym orzeźwiające ciasto, którego nie trzeba piec. Jak przygotować sernik na ciepłe dni, dowiesz się z następującego
Kuchnia MagdaLenySezon na truskawki w pełni i dlatego korzystajmy i cieszmy się tymi owocami. Dzień Matki i ciasto musiało się pojawić. Miły dzień, wspaniałe niespodzianki od dzieci. Chłopaki naprawdę się postarali i sprawili mi wielką radość, a ja zrobiłam im to wspaniałe ciasto. Może i Wy skusicie się i zrobicie takie ciacho. Składnik 5 serków homogenizowanych (każdy 175 g ) 5 łyżek(...)czasie przygotować dwie galaretki dając mniej wody do rozpuszczenia niż podaje przepis na opakowaniu. Na dwie galaretki dałam 700 ml wody. Wylać tężejącą galaretkę na sernik. Na wierzchu ciasta można ułożyć truskawki. sernik z serków homogenizowanych
O kuchni z uczuciemJest bardzo truskawkowe i do tego z wyglądu, można powiedzieć, że przypomina igloo. W internecie znajdziecie je również pod nazwą „truskawkowe iglo” czy po prostu „ciasto z truskawkami”. U mnie występuje jako wykwintny truskawkowiec. Niestety przy robieniu tego ciasta, potrzebujemy trochę czasu, aby galaretka nie wsiąkła nam w biszkopt. Ale uwierzcie mi-warto! Dla „truskawkowyjadaczów(...)bardzo ważne, ponieważ inaczej galaretka nam wsiąknie w biszkopt!). Pozostałe truskawki układamy w na biszkopcie i zalewamy tężejącym musem z truskawek. Odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny (ja odstawiłam na całą noc). Przed podaniem ciasto wykładamy na talerz i odrywamy z wierzchu papier. Oprószamy cukrem pudrem lub polewamy delikatnie polewą. Smacznego! Artykuł Ciasto truskawkowiec pochodzi z serwisu Cook
CookYourselfzaskoczy Waszych gości. Jest bardzo truskawkowe i do tego z wyglądu, można powiedzieć, że przypomina igloo. W internecie znajdziecie je również pod nazwą "truskawkowe iglo" czy po prostu "ciasto z truskawkami". U mnie występuje jako wykwintny truskawkowiec. Niestety przy robieniu tego ciasta, potrzebujemy trochę czasu, aby galaretka nie wsiąkła nam w biszkopt. Ale uwierzcie mi-warto! Dla "truskawkowyjadaczów(...)jest to bardzo ważne, ponieważ inaczej galaretka nam wsiąknie w biszkopt!). Pozostałe truskawki ułożyć na biszkopcie i zalać tężejącym musem z truskawek. Odstawić do lodówki na min. 2-3 godziny (ja odstawiłam na całą noc) Przed podaniem ciasto wyłożyć na talerz i oderwać z wierzchu papier. Oprószyć cukrem pudrem lub polać delikatnie polewą. Smacznego! * przepis pochodzi ze strony 'Moje ciasto
CookYourselfWalentynkowe serduszka. Chociaż przepis jest bardzo prosty, to ciasteczka sprawią bliskim ogromną radość. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko cukier bita śmietana truskawki Rozmrażamy ciasto francuskie. Foremką w kształcie serca wykrawamy ciasteczka. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni ok. 5 minut. Ostudzone serduszka przekładamy bitą śmietaną i truskawkami
Pyszności Słodkości