płaska łyżeczka proszku do pieczenia – odrobina oleju do smażenia – do podania: syrop klonowy, miód lub syrop z agawy – dowolne owoce: maliny, truskawki, jeżyny, winogrona, borówki, inne – dodatkowo cukier puder do posypania Przygotowanie : Przygotuj ciasto. Do miski dodaj mleko, mąkę, jajko, cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystko krótko zmiksuj aż uzyskasz jednolite cisto. Odstaw na chwilę. Rozgrzej patelnię
nietylkopasta.plprzelewamy mleczko kokosowe, jogurt naturalny, olej i wbijamy jajka - mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy. Papilotki na muffiny wypełniamy ciastem do około 3/4 ich wysokości . Na wierzch nakładamy pokrojony rabarbar i truskawki Przygotowujemy kruszonkę: do miseczki przekładamy masło, dodajemy mąkę i cukier puder - rozcieramy placach do uzyskania kruszonki. Na wierzch muffin nakładamy po łyżce kruszonki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzepis na szybkie i mało skomplikowane ciasto z owocami (dałam ananasa z puszki, ale mogą być brzoskwinie, jabłka, truskawki itd.). Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 duże jajka 1/2 szklanki oleju 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 250 g owoców pokrojonych w dużą kostkę Przygotowanie Mąkę mieszamy
e-PrzepisyKulinarneSezon letni, a raczej sezon owocowy w pełni. Truskawki, porzeczki, czereśnie.. W sumie te trzy pozycje wykorzystałam do drożdżówek. Nigdy nie przepadałam za drożdżówkami, dlatego że lukier zawsze wysmarował całą buzię. Domowe drożdżówki smakują o niebo lepiej, niż te sklepowe i nawet lukier już nie przeszkadza. Są bardziej puszyste, ociekają słodyczą owoców. Składniki 1kg maki 100g drożdży 1 szkl(...)był za gęsty ani rzadki. kruszonka - 1/3 kostki masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl cukru - wszystko zagnieść jak na kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodać więcej mąki i cukru. owoce u mnie truskawki, czereśnie, porzeczki - umyć osączyć, wydrylować, pokroić na mniejsze kawałki. usunąć gałązki, liście. Wykonanie : Z mąki, mleka , cukru- zrobić rozczyn: ( pokruszone drożdże zasypać
Garnkowe fanaberiefrancuskie z chia Bułeczki francuskie z migdałami Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z marmoladą Ciastka francuskie z serem Ciastka francuskie z truskawkami Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Łosoś w cieście francuskim Kurczak w cieście francuskim Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską Zupa z kukurydzy
mojewypiekiinietylkodawna "chodziły" za mną truskawki... aż kupiłam i zdecydowałam się na tartę i wcale tego nie żałuję:) Apetyczny wygląd i pyszny serek w połączeniu z pięknymi truskawami... ach... to jest to:) Składniki na ciasto: 150g masła (chłodnego); 2 szklanki mąki pszennej; 2 łyżki stołowe cukru pudru; 2-3 łyżki stołowe zimnej wody; 0,5 łyżeczki soli; 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)Serek mascarpone delikatnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i sok, delikatnie połączyć składniki. Upieczone i wystudzone ciasto cienko posmarować dżemem truskawkowym Na dżem wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć połówki truskawek. Truskawki można cieniutko polać lekko tężejącą galaretką cytrynową
In my kitchencukru waniliowego Dodatki: – świeże truskawki – masło do smarowania pieczywa – cukier biały POLSKI CUKIER Sposób przygotowania: 1. W jednaj misce umieszczamy przesianą mąkę oraz pozostałe suche składniki . Do drugiej miski wbijamy jajko i łączymy je z mlekiem oraz rozpuszczonym masłem. Wszystko razem mieszamy. 2. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 2h w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy(...)chałki i podwijamy je pod spód. 5. Uplecione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1,5h. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy klasyczną kruszonką lub makiem. 6. Chałkę pieczemy przez 30 min w 170st. 7. Gotową, wystudzoną chałkę kroimy na grube kromki. Smarujemy je masłem, układamy na nich pokrojone w plastry truskawki oraz posypujemy cukrem. Uwagi: – Kanapka smakuje
PodwójnaporcjaC zasami nie mamy zbyt wiele czasu, albo zwyczajnie mamy dwie lewe ręce do pieczenia i potrzebujemy nieskompilowanego przepisu. Dlatego na takie sytuacje mam coś ekstra
Food SquareWykonanie ekspresowe, a zjedzenie jeszcze szybsze! Ciasto, które nie wymaga dużo pracy ani składników. Jest bardzo smaczne i można do niego dodawać przeróżne dodatki. Nie są wymagane świeże owoce, mrożone (oczywiście rozmrożone) również świetnie się tu nadają. Sama często daje truskawki, wiśnie czy maliny. Wartość odżywcza 1 kawałka (10): 187 kcal(...)Wszystko dokładnie miksujemy. Formę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Owoce jeśli rozmrożone obtaczamy delikatnie mąką lub skrobią ziemniaczaną i wciskamy je na wierzch. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 50-60 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywniełyżki ksylitolu. Ostatecznie możecie zastąpić go cukrem. Fasola w smaku jest niewyczuwalna, a dzięki niej ciasto nie ma mąki, więc jest także bezglutenowe i zawiera sporą ilość białka. Dodatkowo na wierzch dałam sezonowe owoce dla przełamania smaku. U mnie są to truskawki, możecie użyć także malin, wiśni czy borówek, ewentualnie je całkowicie pominąć. Składniki na foremkę 20x20cm: Spód(...)silikonowej lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Twaróg zblendować z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na masę czekoladową. Z resztek ciasta czekoladowego, które zostało w misce można zrobić wzorki na masie serowej za pomocą wykałaczki. Na wierzchu ułożyć owoce (wiśnie wydrylować, w przypadku truskawek pokroić na połówki) Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówcudowne w smaku i pachną …latem! Sposób wykonania: Ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki tortowej 2 szklanki mleka ¾ szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju Szczypta soli Nadzienie: 35 dag twarożku 2 łyżki śmietanki 30% 3 łyżki cukru ½ laski wanilii lub cukier waniliowy 1 szklanka świeżych truskawek ½ pęczka listków mięty 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżka tartej gorzkiej(...)łyżka budyniu śmietankowego Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ciasto: Składniki na ciasto zmiksuj dokładnie na jednolitą masę, odstaw na 20 minut aby odpoczęło. Usmaż na niewielkiej ilości oleju cienkie naleśniki. Nadzienie: Twarożek rozetrzyj ze śmietanką oraz cukrem, dodaj pokrojone na małe kawałki truskawki, oraz posiekane listki mięty, wsyp budyń, tartą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Nadzieniem smaruj naleśniki
Wanilia i KardamonCudowny, delikatny i rozpływający się w ustach deser, którego przygotowanie jest bardzo proste, szybkie i co najważniejsze jest to ciasto bez pieczenia. Owocowe tiramisu na bazie śmietanki kremówki, włoskiego mascarpone i biszkoptów do deser idealny na letnie dni i myślę, że zasmakuje nawet tym którzy za tradycyjnym kawowym tiramisu nie przepadają. Tiramisu Truskawkowe - Składniki: Masa: 600 ml śmietany kremówki(...)sera mascarpone 2 fixy do ubijania śmietany ok. 4 łyżki cukru pudru ok. 300-400 g truskawek duże opakowanie biszkoptów (ok. 250-300 g) ok. 1/2 szklanki mleka cukier puder do oprószenia Tiramisu Truskawkowe - Sposób przygotowania: Śmietankę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Do śmietanki dodajemy cukier puder
Słodka StronaMożna upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Truskawki myjemy i odkładamy na ściereczkę do wyschnięcia. Biszkopty przekrawamy na pojedyncze blaty – mi wyszły 4. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci poncz przygotowujemy z wody i wina w proporcjach(...)mascarpone i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na kremie. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Nakładamy na tort cienką
Ciastkozercygorącej wody 1 łyżeczka żelatyny 500 ml śmietany 36% 2 galaretki cytrynowe ponadto: 50 g mrożonych jagód kilka podłużnych biszkoptów 50 g czekolady owoce do dekoracji: borówki,truskawki,jasne winogrona do nasączenia: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody Miseczkę (śr.14 cm) wyłożyć folią spożywczą. Galaretkę jagodową i żelatynę rozpuścić w 250 ml wrzątku, wymieszać z mrożonymi jagodami(...)wcześniej rozmrożonych. Część jasnej masy wylać do tortownicy, następnie porcję jagodowej i jeszcze raz kolejność powtórzyć. Na wierzch wylać resztę jasnej masy i górę dokładnie wyrównać. Formę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i płynną ozdobić brzeg ciasta. Udekorować owocami
Kolorowa kuchnia Elkiprzez górny otwór i ponownie uruchamiamy program na 4 prędkość, 100⁰C i czas 2 minuty. Gotowy budyń przelewamy do pucharków, lekko studzimy. Mrożone truskawki wrzucamy do oczyszczonej i suchej misy z ostrzem do wyrabiania ciast i kruszenia lodu, dodajemy jogurt oraz syrop klonowy. Uruchamiamy sprzęt ustawiając prędkość na 10, temperaturę na 60⁰C i czas 2 minuty. Gotowym musem(...)małym ogniu bez przykrycia. W drugiej części mleka mieszamy żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na gotujący mus i po ok 2 minutach ściągamy z gazu. Nakładamy do pucharków. Truskawki wraz z syropem klonowym przekładamy do garnka z grubym dnem, smażymy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gdy truskawki rozpadają się dodajemy jogurt i miksujemy wszystko na gładki mus. Nakładamy
Kuchnia w czekoladzie