Szarlotka pod koniec lata czy na początku jesieni jest obowiązkowa. Ta którą dziś przedstawiam to smak, aromat i wygląd. Idealna na śniadanie czy na podwieczorek, polecam
Moje Małe CzarowanieRabarbar zazwyczaj w ciastach króluje wiosną bądź wczesnym latem kiedy to dopiero pojawia się w ogródkach. Ale w ogrodzie mojej mamy rośnie do dziś i jest
Radość kipiąca uśmiechem.Póki śliwki na straganach warto zrobić knedle i upiec ciasto drożdżowe, to święta dwójka każdej śliwkowej pory. Do drożdżowca użyłam węgierek a do kruszonki dodałam kardamonu
Moje Małe CzarowanieCiasto drożdżowe, które zawsze się udaje i pysznie smakuje. Miękkie i pachnące, z chrupiącą, maślaną kruszonką. W sezonie śliwkowym nie może go zabraknąć na stole. Najlepsze
babka w formieWrześniowa pogoda wspaniale nas rozpieszcza i choć możemy się jeszcze cieszyć ostatnimi, cudownie ciepłymi dniami, jesień niewątpliwie nadciąga ze wszystkimi swoimi darami natury... Dziś na Blogu
Słodko-Słony Świat IlonyJesień tuż-tuż i jesienne humory, smutki i przygnębienia niestety również są coraz bliżej. Oczywiście objadanie się to nie jest dobry pomysł na poprawienie sobie humoru
KulinarneImpresje.plPolecam Wam dzisiaj kolejny przepis na prosty w wykonaniu i pyszny jabłecznik . Tym razem - z połówkami jabłek. Jabłek nie trzeba kroić ani trzeć na tarce
babka w formiePrzepis dostałam od koleżanki Anki, bo wcześniej poczęstowała mnie tym cudem a potem już piekłam sama. Ciasto jest delikatne i "mokre" takie lubimy bardzo
Moje Małe CzarowanieWrzesień to zdecydowanie czas śliwek i śliwkowych przysmaków. Dziś kruche ciasto ze śliwkami i bezą. ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 250 g masła 60
Kolorowa kuchnia ElkiDo tego ciasta – przyznać muszę – mam mieszane uczucia. Z jednej strony wyszło dobre, z drugiej – tylko dobre. Zazwyczaj ciasta od siostry Anastazji mnie
Smaki Na TalerzuCo jak co, ale na szarlotkach czy też jabłecznikach to się u nas znamy. To jedna z najlepszych szarlotek, a bez wątpienia najlepsza na cieście krucho
Mieszam w GarnkuO tej porze roku, kiedy na straganach i w sklepach śliwek w bród, nie można nie upiec choć raz takiego prostego, wręcz klasycznego placka ze śliwkami
Opowieści z piekarnikaGłodni czekolady ? Ja zawsze! Dziś zapraszam na prawdziwą, czekoladową ucztę, jakiej tu chyba jeszcze nie było! Połączenie pysznego czekoladowo-piernikowego biszkoptu z delikatnym , lekkim jak puch
Ostra na Słodkociasto : 250 g mąki pszennej, 150 g zimnego masła, 60 g wiórków kokosowych, 60 g cukru pudru, 4 ugotowane na twardo żółtka*, 1 surowe żółtko, szczypta
królestwo garówDzisiaj słodkość, którą chyba każdy lubi, tzn każdy miłośnik bananów i czekolady. Czekolada została mi jeszcze ze świąt (tak tak nadmiar czekolady nadal w użytkowaniu). Dlatego
Gotowanie z pasją