ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:1259/1556)

Tradycyjny keks 236

Pomału wszyscy zbierają się już do powrotu do domu na święta. Nasz też za niedługo czeka dłuższa podróż, na szczęście zapowiadają chwilowe roztopy więc myślę ( mam

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort czekoladowy z musem wiśniowym 201

Jeszcze kilka tortów czeka na publikacje. To jeden z nich. Z okazji urodzin dzieci były 2 imprezy jedna dla znajomych druga dla rodziny jedno z dzieci

Państwo Wojtczuk gotują
Kisiel po duńsku 191

środkami do czyszczenia, drewnem, lakierem i ciągle jeszcze trochę farbą, choć okna otwarte są bez przerwy. Spod tego wszystkiego jednak powoli wysuwa się nasz zapach: gotowanego obiadu, pieczonego ciasta, mokrego psa, ulubionego płynu do płukania, ciągle jeszcze truskawek i dojrzałych nektarynek. Zapach naszych ciał, ubrań, sprzętów. Jedyny i niepowtarzalny. Gdy przejdą nim ściany, poczuję się naprawdę jak w domu . Póki(...)łyżkami wody, odstawić. Rabarbar pokroić na kawałki, truskawki na ćwiartki, włożyć do garnka. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać nasionka, razem z pustą laską dodać do owoców. Zalać wodą, zasypać cukrem i gotować przez 15-20 minut bez przykrycia, aż owoce się rozpadną, a część płynu odparuje.  Dodać mąkę, dobrze wymieszać, jeszcze chwilę gotować. Ostudzić, schłodzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomarańcze! 247

kostkę Pomarańcze należy najpierw sparzyć i wyszorować szczoteczką. Nie chcemy przecież zjadać tego, czym były pryskane. Następnie skórkę (cienką jej warstwę) ścieramy na drobnych oczkach tarki, a później owoce przekrawamy na pól i wyciskamy z nich sok. Żółtka umieszczamy w żaroodpornej miseczce i roztrzepujemy bardzo dokładnie widelcem (lub mikserem). Ważne by miseczka pasowała wielkością do jednego z naszych garnków(...)goryczki. Ja proponuję jednak wersję z większą ilością skórki, ponieważ według mnie ma o wiele ciekawszy, głębszy smak. Na prawdę pycha :) Smacznego! PS. Orange curd można wykorzystać do przełożenia ciasta, udekorowania babeczek lub jako smarowidło do naleśników, gofrów czy po prostu tostów. Gdybyście jednak nie zjedli go od razu, to już niedługo na blogu pojawi się bajeczny deser właśnie

Ratunku obiad
Pampuchy drożdżowe z sosem wiśniowym 246

Przepis na pampuchy drożdżowe znalazłam w książce Pawła Małeckiego. Lubię przygotowywać słodkości z jego przepisów, bo wiem, że zawsze będą smaczne. Z przepisów Pawła przygotowywałam już

Kuchnia Bazylii
Tortelini z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym 314

   Przepis na tortellini z krewetkami i ricottą, to inspiracja wprost z warsztatów z Alpro . Pomysłodawcą dania jest Robert Harna.  Tortelini podbiło serca i

kolorowotorcikowo
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 302

W tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort twarogowy z patelni (fit) 184

Pyszny i zdrowy torcik twarogowy z patelni poleca się na śniadanie i nie tylko Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, smacznego, w miarę zdrowego i nie

Smaki Armine
Grzybobranie i co dalej? Jak suszyć grzyby ? 307

aromat całego dania. Do potraw wigilijnych i świątecznych grzyby suszone muszą trafić obowiązkowo. U nas w domu zawsze jest na wigilijnym stole kapusta z grzybami ,  grzyby smażone w cieście oraz pierogi z kapustą i grzybami. Myślę, że w większości polskich domów jest podobnie. Żaden porządny barszcz czy bigos też nie obejdzie się bez suszonych grzybów.  Nie wyobrażam sobie(...)warzywno-grzybowej.  Sposobów suszenia jest kilka. Ja preferuję używanie suszarki do grzybów. To niezbyt drogie urządzenie a można je wykorzystywać w ciągu całego roku także do suszenia ziół, owoców np. jabłek oraz warzyw. Grzyby czy inne produkty układam na sitach i suszę - czasami kilka a czasami kilkanaście godzin, w zależności od gatunku, wielkości i wilgotności.Można grzyby suszyć

Smaczna Pyza
FIT sernik na zimno 1203

Ten sernik to jakiś obłęd 😍 Jest tak przepyszny, a nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, jedynie potrzeba go trochę zmrozić, bo jest to sernik na

Zdrowie na języku :P
Beza z kremem cytrynowym 224

Beza z kremem cytrynowym to idealne ciasto na upały. Lekki, orzeźwiający deser, któremu nie można się oprzeć. Zarówno bezę jak i krem możecie przygotować nieco wcześniej i połączyć ze sobą tuż przed podaniem. Kiedyś bardzo obawiałam się pieczenia bezy, teraz jednak czynność ta nie jest dla mnie wyzwaniem tylko przyjemnością. Piekłam już doskonałą w smaku roladę bezową z malinami , czekoladową(...)Potrwa to około 15-20 minut. Gotowy krem przetrzeć przez gęste sito, przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Na ostudzoną bezę wyłożyć zimny krem i udekorować owocami wedle uznania. Podawać od razu. Artykuł Beza z kremem cytrynowym pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Kaszka instant ryżowa/ jaglana/ sorgo - Nominal (Vegamarket) 207

Dziś kolejna dawka bardzo ciekawych produktów z hurtowni Vegamarket . Ostatnie 3 kaszki instant wreszcie doczekały się zbiorczej recenzji, która wymagała od nas również kreatywności. Takie testy

Candy Pandas
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 238

Kolejny weekend Karmel-itce upłynął pod znakiem gotowania we wspaniałym towarzystwie.W piątek po południu odbyły się bardzo przyjemne, pełne zabawy i śmiechu warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim

W kuchni Karmel-itki
Długo duszona wołowina z pieczarkami 248

Długo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!