Tort rabarbarowy 183Zawsze myślałam, że rabarbar to owoc. Kojarzył mi się z kompotem albo drożdżówkami. Jednak to nie owoc a warzywo i obecnie możemy przebierać w różnorodnych przepisach z jego zastosowaniem. Sam w sobie ma bardzo mało kalorii (tylko 9g/100g) i zawiera bardzo dużo błonnika co może polepszyć perystaltykę jelit. Dodatkowo rabarbar to źródło witaminy C, E, A oraz zawiera bardzo dużo(...)wraz z wskazówkami na opakowaniu dodając połowę przeznaczonego do tego mleka. Musisz jednak uważać by nie powstały grudki dlatego warto jest to dokładnie pilnować i cały czas mieszać. Kiedy ciasto się upiecze na górę wylewamy przygotowany wcześniej rabarbar i odstawiamy do ostygnięcia i czekamy aż masa się zetnie. Następnie zalewamy budyniem i dekorujemy ubitą śmietaną z cukrem
wysmienity
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 287W ostatnią sobotę pojechaliśmy z dziećmi na podwarszawską Farmę Dyń. Wróciliśmy obłowieni w dynie i trzeba było coś z nimi zrobić. Oczywiście, Karolina miała pomysł
Kulinarne Inspiracje
Babeczki drożdżowe z jagodami. 216Tak naprawdę miały być z truskawkami, ale świeże jagódki tak mnie zaczarowały, że nie mogłam się im oprzeć. I dobrze!!! Bo wyszły o
Rozpustne gotowanie
Pascha wielkanocna 445Pascha wielkanocna przygotowana z własnego sera. Jeśli nigdy nie jedliście paschy to spróbujcie sobie wyobrazić bardzo delikatną masę z aromatem wanilii, migdałów i skórki pomarańczowej. To
Poezja smaku
Sernik z brzoskwiniami 202też tym razem zaserwowałam sernik z brzoskwiniami w białej galaretce. Możecie ją oczywiście zamienić na brzoskwiniową, ale biała, a raczej przejrzysta, ma ten urok, że ładnie eksponuje owoce. SKŁADNIKI 1 kg sera twarogowego z wiaderka 125 g masła 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g kaszy manny skórka starta(...)godziny. Uwagi: Aby galaretka mi nie "uciekła", to boki sernika zabezpieczam zgiętą na pół folią spożywczą, którą dodatkowo umacniam zakładając obręcz z formy. Gdy galaretka już stężeje na cieście, zdejmuję obręcz i delikatnie odklejam folię
Passions hobbies life
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 234przytulne miejsce, wprawia w stan odprężenia i pozytywnie nastraja. Z pewnych względów zrezygnowałam z mięsnych dań i poprosiłam o wersję wegetariańską - dokładnie pescowegetarianizm - z możliwością jedzenia ryb i owoców morza (nie dociekajcie, dlaczego). Jako preludium podano amouse bouche, czyli mus z gęsi, natomiast mnie uraczono tatarem z łososia. Był odpowiednio zharmonizowany, przypadł mi do gustu, choć w rzeczywistości(...)bezapelacyjnie! Sernik z mascarpone, puree z malin, z czekoladową kruszonką, skropione wszystko oliwą miętową. Właśnie ta oliwa to dla mnie fenomen. Bardzo aromatyczna i rzeczywiście, świetnie pasowała do słodkiego ciasta. Sernik rozpływał się w ustach, a z dodatkiem malin i czekolady... Nic, tylko rozkoszować się i odpływać w niebyt. Po tych wszystkich kulinarnych wspaniałościach, po tej uczcie dla zmysłów, szefowie
W kuchni Karmel-itki
Słodkie placuszki twarogowe 18419.01 .2019 Magda Gdy raz zrobicie te mięciutkie, puszyste, pachnące wanilią twarogowe placuszki już będziecie wiedzieć co zrobić na słodkie śniadanie, obiad czy podwieczorek. Są niesamowicie
Smaczna Strona
Mrożone muffinki truskawkowo - orzechowe 208Muffinki bez pieczenia, bardzo orzeźwiające, a przy okazji pełen pysznych składników. Wegańskie, bez cukru, mleka i mąki. Po prostu doskonała orzeźwiająca przekąska. W składzie same
Healthy food explorer
LIMONKOWE MASCARPONE Z OWOCAMI EGZOTYCZNYMI 242Kolejna propozycja zaczerpnięta z książki kucharsko-lifestylowej, Z miłości do smaku , (wyd. Carrefour Polska). którą kilka miesięcy temu polecałam Wam na blogu. Wypróbowałam z niej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI,ŚMIETANĄ I CYNAMONEM 244Złota polska jesień;-) Za oknem słońce i złocisto - brązowe drzewa. Pięknie. Te piękne drzewa obdarzyły nas pysznymi jabłkami. Trzeba więc je wykorzystać. Proponuję racuszki drożdżowe z
potrawyregionalne
Tydzień włoski w LIDL Polska od 19 pazdziernika – DOLCE VITA w zasięgu ręki 207Włochy , tak cudownie rozciągnięte geograficznie, jako jedyne chyba państwo oferują sobą wszystko, co człowiek mógłby sobie wyśnić. Swoim magnetyzmem, radością i gwarem, przyciągają rzesze ludzi spragnionych
Z Kuchni Do Kuchni
Pavlova z truskawkami i borówkami. 258Pavlova z bitą śmietaną, truskawkami i borówkami jest deserem nie tylko pięknym ale również smacznym, którego smak się długo pamięta. Moja wczorajsza pavlova zniknęła w ciągu
W kuchni u Moniki
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1549Jakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla
Moja smaczna kuchnia
WYTRAWNE CIASTKA OBIADOWE (WEGAŃSKIE, BLW, DLA NIEMOWLAKA I RESZTY RODZINY) 235Moja młodsza córeczka robi się coraz bardziej wymagającym smakoszem. Jest też nieco niesforna i nie pozwala się karmić. Oprócz owoców i warzyw dostaje do rączki rozmaite naleśniczki, kotleciki lub placuszki z warzyw i/lub kasz. Dla niej przygotowuję partię bez przypraw, a dla reszty rodziny dodaję ulubione zioła i dodatki. Tym sposobem wszyscy są usatysfakcjonowani i zdrowo najedzeni. Dzisiejszą wariację(...)kilka godzin lub całą noc. Następnie przepłukujemy kilkakrotnie świeżą wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z warzywami i 80 ml wody. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką powstałe ciasto, nadając kształt okrągłych ciastek. Z takiej jałowej masy bez przypraw formuję 2 placuszki (więcej moja córeczka nie zje). Do reszty masy dodaję przyprawy, znowu krótko blenduję i wykładam na blachę
Jeść, by żyć w zdrowiu
WYTRAWNE CIASTKA OBIADOWE (WEGAŃSKIE, BLW, DLA NIEMOWLAKA I RESZTY RODZINY) 207Moja młodsza córeczka robi się coraz bardziej wymagającym smakoszem. Jest też nieco niesforna i nie pozwala się karmić. Oprócz owoców i warzyw dostaje do rączki rozmaite naleśniczki, kotleciki lub placuszki z warzyw i/lub kasz. Dla niej przygotowuję partię bez przypraw, a dla reszty rodziny dodaję ulubione zioła i dodatki. Tym sposobem wszyscy są usatysfakcjonowani i zdrowo najedzeni. Dzisiejszą wariację(...)kilka godzin lub całą noc. Następnie przepłukujemy kilkakrotnie świeżą wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z warzywami i 80 ml wody. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką powstałe ciasto, nadając kształt okrągłych ciastek. Z takiej jałowej masy bez przypraw formuję 2 placuszki (więcej moja córeczka nie zje). Do reszty masy dodaję przyprawy, znowu krótko blenduję i wykładam na blachę
Jeść, by żyć w zdrowiu
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 192będzie go co raz mniej. Ten miesiąc dla mnie to zawsze czas aby, trochę tego słońca zabrać ze sobą na zimę. Dzięki przygotowaniu kilku słoiczków dżemu z ulubionych owoców, chłodnym zimowym rankiem, będziemy wracać myślą do słonecznych dni, kiedy to mogliśmy objadać się śliwkami, siedząc w krótkich spodenkach na ławce w ogrodzie. Dobrze wiecie, że lubię celebrować poranki(...)słoiczków i odwracamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki. A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego
SMYKWKUCHNI
BABKA GRYSIKOWA Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ. 307kozie śmierć!".Poszperałam w sieci, przewertowałam kilka książek, aby dowiedzieć się co nieco o tej kuchni, która pozywana jest także kuchnią galicyjską.Rządzą tu kasze, regionalne sery kozie, owoce jagodowe, grzyby... Można by wymieniać i wymieniać. Idąc tymtropem, poszukałam też potraw rozpoznawalnych, typowo małopolskich, które tylko w tamtych rejonach wiodą prym.I znalazłam coś, co mnie niezwykle zaciekawiło.W oryginale(...)oraz powiększą nieco swoją objętość. Miskę zdejmuję znad wrzątku i dalej ubijam jajka, do całkowitego wystudzenia, po czym porcjami, wciąż ubijając, dodaję grysik. Na końcu dodaję cynamon oraz sól. Ciasto będzie gęste i klejące. Foremkę do średniej keksówki (ciasto będzie niskie) wysmarowuję tłuszczem i wysypuję bułką. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 200 stopniach przez
W kuchni Karmel-itki