ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:1247/1556)

Tort rabarbarowy 183

Zawsze myślałam, że rabarbar to owoc. Kojarzył mi się z kompotem albo drożdżówkami. Jednak to nie owoc a warzywo i obecnie możemy przebierać w różnorodnych przepisach z jego zastosowaniem. Sam w sobie ma bardzo mało kalorii (tylko 9g/100g) i zawiera bardzo dużo błonnika co może polepszyć perystaltykę jelit. Dodatkowo rabarbar to źródło witaminy C, E, A oraz zawiera bardzo dużo(...)wraz z wskazówkami na opakowaniu dodając połowę przeznaczonego do tego mleka. Musisz jednak uważać by nie powstały grudki dlatego warto jest to dokładnie pilnować i cały czas mieszać. Kiedy ciasto się upiecze na górę wylewamy przygotowany wcześniej rabarbar i odstawiamy do ostygnięcia i czekamy aż masa się zetnie. Następnie zalewamy budyniem i dekorujemy ubitą śmietaną z cukrem

wysmienity
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 287

W ostatnią sobotę pojechaliśmy z dziećmi na podwarszawską Farmę Dyń. Wróciliśmy obłowieni w dynie i trzeba było coś z nimi zrobić. Oczywiście, Karolina miała pomysł

Kulinarne Inspiracje
Babeczki drożdżowe z jagodami. 216

     Tak naprawdę miały być z truskawkami, ale świeże jagódki tak mnie zaczarowały, że nie mogłam się im oprzeć. I dobrze!!! Bo wyszły o

Rozpustne gotowanie
Pascha wielkanocna 445

Pascha wielkanocna przygotowana z własnego sera. Jeśli nigdy nie jedliście paschy to spróbujcie sobie wyobrazić bardzo delikatną masę z aromatem wanilii, migdałów i skórki pomarańczowej. To

Poezja smaku
Sernik z brzoskwiniami 202

też tym razem zaserwowałam sernik z brzoskwiniami w białej galaretce. Możecie ją oczywiście zamienić na brzoskwiniową, ale biała, a raczej przejrzysta, ma ten urok, że ładnie eksponuje owoce. SKŁADNIKI 1 kg sera twarogowego z wiaderka 125 g masła 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g kaszy manny skórka starta(...)godziny. Uwagi: Aby galaretka mi nie "uciekła", to boki sernika zabezpieczam zgiętą na pół folią spożywczą, którą dodatkowo umacniam zakładając obręcz z formy. Gdy galaretka już stężeje na cieście, zdejmuję obręcz i delikatnie odklejam folię

Passions hobbies life
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 234

przytulne miejsce, wprawia w stan odprężenia i pozytywnie nastraja. Z pewnych względów zrezygnowałam z mięsnych dań i poprosiłam o wersję wegetariańską - dokładnie pescowegetarianizm - z możliwością jedzenia ryb i owoców morza (nie dociekajcie, dlaczego). Jako preludium podano amouse bouche, czyli mus z gęsi, natomiast mnie uraczono tatarem z łososia. Był odpowiednio zharmonizowany, przypadł mi do gustu, choć w rzeczywistości(...)bezapelacyjnie! Sernik z mascarpone, puree z malin, z czekoladową kruszonką, skropione wszystko oliwą miętową. Właśnie ta oliwa to dla mnie fenomen. Bardzo aromatyczna i rzeczywiście, świetnie pasowała do słodkiego ciasta. Sernik rozpływał się w ustach, a z dodatkiem malin i czekolady... Nic, tylko rozkoszować się i odpływać w niebyt. Po tych wszystkich kulinarnych wspaniałościach, po tej uczcie dla zmysłów, szefowie

W kuchni Karmel-itki
Słodkie placuszki twarogowe 184

19.01 .2019 Magda Gdy raz zrobicie te mięciutkie, puszyste, pachnące wanilią twarogowe placuszki już będziecie wiedzieć co zrobić na słodkie śniadanie, obiad czy podwieczorek. Są niesamowicie

Smaczna Strona
Mrożone muffinki truskawkowo - orzechowe 208

Muffinki bez pieczenia, bardzo orzeźwiające, a przy okazji pełen pysznych składników.  Wegańskie, bez cukru, mleka i mąki. Po prostu doskonała orzeźwiająca przekąska. W składzie same

Healthy food explorer
LIMONKOWE MASCARPONE Z OWOCAMI EGZOTYCZNYMI 242

Kolejna propozycja zaczerpnięta z książki kucharsko-lifestylowej,  Z miłości do smaku , (wyd. Carrefour Polska). którą kilka miesięcy temu polecałam Wam na blogu. Wypróbowałam z niej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI,ŚMIETANĄ I CYNAMONEM 244

Złota polska jesień;-) Za oknem słońce i złocisto - brązowe drzewa. Pięknie. Te piękne drzewa obdarzyły nas pysznymi jabłkami. Trzeba więc je wykorzystać. Proponuję racuszki drożdżowe z

potrawyregionalne
Tydzień włoski w LIDL Polska od 19 pazdziernika – DOLCE VITA w zasięgu ręki 207

Włochy , tak cudownie rozciągnięte geograficznie, jako jedyne chyba państwo oferują sobą wszystko, co człowiek mógłby sobie wyśnić. Swoim magnetyzmem, radością i gwarem, przyciągają rzesze ludzi spragnionych

Z Kuchni Do Kuchni
Pavlova z truskawkami i borówkami. 258

Pavlova z bitą śmietaną, truskawkami i borówkami jest deserem nie tylko pięknym ale również smacznym, którego smak się długo pamięta. Moja wczorajsza pavlova zniknęła w ciągu

W kuchni u Moniki
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1549

Jakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla

Moja smaczna kuchnia
WYTRAWNE CIASTKA OBIADOWE (WEGAŃSKIE, BLW, DLA NIEMOWLAKA I RESZTY RODZINY) 235

Moja młodsza córeczka robi się coraz bardziej wymagającym smakoszem. Jest też nieco niesforna i nie pozwala się karmić. Oprócz owoców i warzyw dostaje do rączki rozmaite naleśniczki, kotleciki lub placuszki z warzyw i/lub kasz. Dla niej przygotowuję partię bez przypraw, a dla reszty rodziny dodaję ulubione zioła i dodatki. Tym sposobem wszyscy są usatysfakcjonowani i zdrowo najedzeni. Dzisiejszą wariację(...)kilka godzin lub całą noc. Następnie przepłukujemy kilkakrotnie świeżą wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z warzywami i 80 ml wody. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką powstałe ciasto, nadając kształt okrągłych ciastek. Z takiej jałowej masy bez przypraw formuję 2 placuszki (więcej moja córeczka nie zje). Do reszty masy dodaję przyprawy, znowu krótko blenduję i wykładam na blachę

Jeść, by żyć w zdrowiu
WYTRAWNE CIASTKA OBIADOWE (WEGAŃSKIE, BLW, DLA NIEMOWLAKA I RESZTY RODZINY) 207

Moja młodsza córeczka robi się coraz bardziej wymagającym smakoszem. Jest też nieco niesforna i nie pozwala się karmić. Oprócz owoców i warzyw dostaje do rączki rozmaite naleśniczki, kotleciki lub placuszki z warzyw i/lub kasz. Dla niej przygotowuję partię bez przypraw, a dla reszty rodziny dodaję ulubione zioła i dodatki. Tym sposobem wszyscy są usatysfakcjonowani i zdrowo najedzeni. Dzisiejszą wariację(...)kilka godzin lub całą noc. Następnie przepłukujemy kilkakrotnie świeżą wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z warzywami i 80 ml wody. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką powstałe ciasto, nadając kształt okrągłych ciastek. Z takiej jałowej masy bez przypraw formuję 2 placuszki (więcej moja córeczka nie zje). Do reszty masy dodaję przyprawy, znowu krótko blenduję i wykładam na blachę

Jeść, by żyć w zdrowiu
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 192

będzie go co raz mniej. Ten miesiąc dla mnie to zawsze czas aby, trochę tego słońca zabrać ze sobą na zimę. Dzięki przygotowaniu kilku słoiczków dżemu z ulubionych owoców, chłodnym zimowym rankiem, będziemy wracać myślą do słonecznych dni, kiedy to mogliśmy objadać się śliwkami, siedząc w krótkich spodenkach na ławce w ogrodzie. Dobrze wiecie, że lubię celebrować poranki(...)słoiczków i odwracamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki.  A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego

SMYKWKUCHNI
BABKA GRYSIKOWA Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ. 307

kozie śmierć!".Poszperałam w sieci, przewertowałam kilka książek, aby dowiedzieć się co nieco o tej kuchni, która pozywana jest także kuchnią galicyjską.Rządzą tu kasze, regionalne sery kozie, owoce jagodowe, grzyby... Można by wymieniać i wymieniać. Idąc tymtropem, poszukałam też potraw rozpoznawalnych, typowo małopolskich, które tylko w tamtych rejonach wiodą prym.I znalazłam coś, co mnie niezwykle zaciekawiło.W oryginale(...)oraz powiększą nieco swoją objętość. Miskę zdejmuję znad wrzątku i dalej ubijam jajka, do całkowitego wystudzenia, po czym porcjami, wciąż ubijając, dodaję grysik. Na końcu dodaję cynamon oraz sól. Ciasto będzie gęste i klejące. Foremkę do średniej keksówki (ciasto będzie niskie) wysmarowuję tłuszczem i wysypuję bułką. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 200 stopniach przez

W kuchni Karmel-itki