stare odmiany tego owocu. "Czarna porzeczka Lodzi" często brała udział w wielu konkursach kulinarnych, za niepowtarzalny smak była często wyróżniana. Składniki: 2 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru Wykonanie: Owoce myjemy, czyścimy, odrywamy gałązki. Porzeczki zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Następnie przekładamy do garnka i gotujemy 10-15 min. odstawiamy do ostygnięcia najlepiej aż do następnego dnia. Znowu(...)galareta, ani by nie gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakują, wyśmienicie jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą
kgwjanczewobardzo oryginalne mieszadełka, ze względu na swoją interesującą formę, doskonale prezentują się i uatrakcyjniają serwowanie zimnych i gorących napojów, podkreślając ich walory smakowe.Białe słodzidełka podkreślają naturalny aromat owoców w egzotycznych drinkachi koktajlach. Przeznaczone są również do słodzenia czarnej herbaty, nadającjej elegancji i wyjątkowego smaku.Ja oddałam się rozkosznej kawie z mleczną pianką. Możecie być pewni, że oprócz mieszania(...)pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna
Z Kuchni Do KuchniZ szafy wyjęłam panterkowe kalosze, czyli jesień zaczęła się już na dobre. A skoro jest już jesień to trzeba wykorzystać śliwki, które dzięki
sama złodyczUśmiechnął się, pogłaskał po ręce, po czym zniknął za zakrętem. A ona sama z walizką w ręku, czeka na autobus, na opustoszałym przystanku. Deszcz maskuje jej
W kuchni Karmel-itkiśniadanie można zjeść owsiankę, płatki z mlekiem albo... przepyszną owocową kruszonkę. Jeśli kojarzy Wam się ona z ciastem to macie rację. Ale zapewniam Was, że dodatek płatków owsianych zmienia klasyczne "crumble pie" w coś w rodzaju przepysznego batonika zbożowego Owocowa kruszonka śniadaniowa 200 g płatków owsianych 200 g mąki (tortowej) 100- 150 g cukru 150 g masła 2-3 łyżki(...)masę kruszono- podobną. Żaroodporne naczynie wyłożyłam papierem do pieczenia, a na to rozłożyłam 2/3 masy, dobrze dociskając do dna. Następnie wierzch posypałam 2-3 łyżkami bułki tartej, rozłożyłam owoce (truskawek nie rozmrażałam, pokroiłam jedynie na połówki) i posypałam wszystko resztą kruszonkowej masy. Całość wstawiłam na 45 min. do 150st. Oczywiście jeśli ktoś nie wyobraża sobie śniadania bez mlecznego akcentu
bastalenałyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatynygalaretka brzoskwiniowa (lub jak kto lubi )ok. 200 g brzoskwinieŚmietanę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Dno okrągłą formę do ciast (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia.Herbatniki przekładamy do mocnego foliowego woreczka i miażdżymy przy pomocy drewnianej łyżki. Pokruszone herbatniki mieszamy z masłem(...)szklanki gorącej wody, chwilę studzimy i dodajemy do masy śmietanowo-serowej. Miksujemy.Masę wykładamy na pokruszone herbatniki, wygładzamy i wstawiamy na ok. 3h do lodówki.Rozpuszczamy galaretke , dodajemy owoce na sernik I zalewamy przestudzona galaretkapolecam
Smaki Edytyciasta dodałam mąki ryżowej, która sprawia, że ciasto jest bardziej chrupiące. Hania placuszki zjadła z przyjemnością, choć Franek woli zapiekankę z cukinii i ryżu ;) Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki mąki ryżowej sól i pieprz 1 średnia cukinia olej Przygotowanie: Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i obie mąki, sól oraz pieprz. Ciasto powinno być dość(...)cieście zanurzać). Cukinię myjemy i kroimy (nie obieramy)w plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Każdy krążek zanurzamy w cieście z jednej strony i z drugiej (choć ciasto jest na tyle gęste, że wygodniej smarowało się nożem) i kładziemy na patelni lekko posmarowanej olejem. Smażymy po kilka minut z każdej strony, tak aby ciasto było złote, a cukinia
bistro mamaPogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, a prognozy na najbliższe dni też nie wyglądają najlepiej. Do tego niebawem Święta, więc wszyscy mamy pracy co nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj przedstawiam wam kolejną zupę z serii smaki z dzieciństwa mojej babci. Jest to zupka z suszonych śliwek z kładzionymi kluseczkami. Składniki: - 2litry wody - 300g suszonych
Tanio szybko zdrowoKiedy nie mam jak upiec słodkości (czyt.: zepsuty piekarnik),a ochota jest ogromna, biorę byka za rogi i wymyślam inne alternatywnerozwiązania. Lubię, gdy jest słodko i
W kuchni Karmel-itkisąsiadki. Niestety nie robiłam zdjęć „gołego” biszkoptu do przepisu, bo nie myślałam, że będzie tylu chętnych ale przy najbliższej okazji to nadrobię :) Dzięki uprzejmości solenizantki mam też zdjęcie ciasta w przekroju :) Wielkość tortu to ok. 30x40cm to wielkość blachy, która jest na wyposażeniu piekarnika. Ale jeśli upieczemy i blat w typowej blaszce 26x38 wtedy będzie fajny wysoki do przecięcia(...)całości wmieszać mikserem świeże maliny. Wkładka malinowa 450g mrożonej maliny 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki cukru Przygotowanie: Maliny rozgrzać w garneczku doprowadzić do rozgotowania się owoców. Przetrzeć je przez sito aby pozbyć się pestek. Znów przełożyć do garneczka wstawić na gaz, dodać cukier. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i dodać do malin kontrolując
W garach u Gosimusi być aż tak bardzo idealny. Czekoladę drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Do silikonowych foremek na muffinki przełóż ciasto, do 3/4 ich wysokości. Wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika i piecz przez 20 minut (u mnie termoobieg). Wartości odżywcze dla 1 muffinki: energia: 134 kcal białko: 3 g tłuszcze(...)pysznego aromatu i smaku. ♥️ Masło migdałowe możesz zamienić na dowolne masło orzechowe. ♥️ W przepisie użyłam gorzkiej czekolady bez cukru, z dodatkiem jagód goji, stąd widoczne kawałeczki czerwonych owoców. Z powodzeniem użyj zwykłej gorzkiej czekolady
Zdrowie na języku :Pciasto na połowę. Do jednej części dodać kakao. Przełożyć do szprycy jasne ciasto i wyciskać na blachę wyścieloną papierem wzorek (coś jak nieregularna kratka). Następnie do szprycy przełożyć ciemne ciasto i wyciskać pomiędzy jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 15 minut (aż będzie upieczone ale z wierzchu sprężyste). Upieczony biszkopt wyjąć, położyć na niego wilgotną(...)Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując dodać serek i żelatynę. Dobrze połączyć. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem, położyć na nim galaretkę i owoce, zwinąć. Odstawić do lodówki do kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPuszyste babeczki ze świeżymi śliwkami i migdałowym akcentem to łatwy i szybki w przygotowaniu słodki deserek z owocami. Składniki: 6 jajek 160g cukru pudru 200g masła 260g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 8 dużych śliwek 16 sztuk migdałów cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Jajka utrzeć z cukrami na puch, dodać miękkie masło(...)przekroić na połówki i pozbawić pestek. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. 3. Każdą foremkę do babeczki wyłożyć papilotkami, następnie do każdej papilotki włożyć po 1-2 łyżki ciasta i ułożyć na wierzchu połówkę śliwki. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut
Szalona Kuchnia EwelinyPyszne placuszki idealne na deser dla całej rodziny. Borówki można zastąpić innymi owocami np. jagodami lub porzeczkami. Przepis dziecinnie prosty i nie wymaga użycia miksera. Polecam ! Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia(...)cukier a następnie przesianą mąkę z sodą. Wymieszać na koniec wsypać borówki. Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju po kilka minut z każdej strony. Obracać gdy na cieście pojawią się "bąbelki". ( Do smażenia użyłam patelni do naleśników. Gotowe posypałam cukrem pudrem. Smacznego ! Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygody