WEGAŃSKI CHLEBEK JABŁKOWY 232wyciskanego soku, kompotu, marmolad, ciast. Przepis na wegański chlebek bananowy bije rekordy popularności w sieci. Pora na sezonowy chlebek z naszych polskich jabłek! Mus jabłkowy świetnie spulchnia i zwiera ciasto, jest słodki, więc redukuje zawartość cukru w przepisie. Możecie wykorzystać surowe jabłka lub (tak jak ja uczyniłam) wykorzystać gotowane z kompotu. Chlebek jest pyszny, słodki, wilgotny, nie kruszy się (jeśli(...)nastawiamy na temperaturę 175 stopni (termoobieg). W misce mieszamy składniki suche. Składniki mokre (mus, ocet, olej) blendujemy. Uzyskamy masę w kolorze i konsystencji masy jajecznej. Łączymy ją ze składnikami suchymi. Ewentualnie dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka. Ciasto umieszczamy w wyłożonej papierem keksówce. Pieczemy 45 minut do suchego patyczka. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiu
Racuchy drożdżowe na pełnoziarnistej mące z rodzynkami 254przywołuje wspomnienie dzieciństwa. Dzisiaj chcę wam zaproponować pełnowartościowe placuszki wykonane na pełnoziarnistej mące pszennej z dodatkiem równie wartościowej mąki orkiszowej. Mieszanka tych mąk nadaje ciekawy nieco orzechowy aromat ciastu, które pięknie wyrasta dzięki obecności drożdży. Relatywnie niewielka ilość cukru a także dodatek rodzynek sprawia, że wasze pociechy chętnie będą po nie sięgać. Wpis ten również ma mieć charakter nieco propagujący(...)odstawiamy na 10 minut. 2. Gdy zaczyn wyrośnie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z zaczynem i dodajemy ubitą masę jajeczną. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy ciasto zacznie pracować i zaczną pojawiać się wyraźne pęcherze podczas mieszania wsypujemy rodzynki i przykrywamy ciasto folią. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia
vaniliowoczekoladowa
Szybki jabłecznik 174kończą, nie mogłam więc zmarnować okazji, aby jeszcze coś z nich upiec. Wzięłam pierwszy z brzegu, dawno nie używany przepis - miało być szybko i pysznie i właśnie tak jest :) Ciasto pyszne - mało słodkie, lekko kwaskowe - takie lubimy :D taka trochę inna szarlotka :) Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 kostka masła 82% tłuszczu 1/2 szkl. cukru 3 duże jajka(...)cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu ucieramy na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników. Do masy wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie łączymy. Wlewamy śmietanę i jeszcze raz miksujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy (24-26cm) i wyrównujemy wierzch. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wydrążamy gniazda nasienne i nacinamy lekko
Kolorowy Przepisownik
Miodownik 203masła 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki kaszy manny Wykonanie: Margarynę, cukier i miód gotuję i studzę. Mąkę mieszam z sodą, wlewam chłodną masę miodową, całość mieszam łyżką,aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Potem wbijam jajka i zagniatam ciasto dopóki, dopóty nie zacznie odstawać od ręki. Dzielę na trzy części, rozwałkowuję i piekę każdą z osobna. Jakieś(...)mleko zagotowuję i na gotujące wsypuję kaszę manną. Chwilkę podgotuję i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Ucieram masło z cukrem na puch dodając do niego po łyżce zimnej kaszy. Gotową masą przekładam placki i odstawiam na 24 godz, aby placki zmiękły, gdyż po upieczeniu są dość twarde
Ciasteczkowy Potwór
Ciasto dyniowe z orzechami i ksylitolem 223ciasta. Ja ma dzisiaj dla was wersję trochę zdrowszego ciasta z dynią bo na mące orkiszowe i słodzone ksylitolem. Do tego dorzuciłam pestki dyni, orzechy włoskie i pachnący cynamon. Ciasto warte polecenia szczególnie teraz gdy sezon na dynie w pełni. Składniki: Suche składniki: 240 g mąki orkiszowej T650 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka(...)puree. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce zmiksować jajka z dynią wlać rozpuszczone masło i zmiksować na jednolitą masę. Dodać posiekane orzechy i pestki dyni. Wsypać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto i równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni
Ala piecze i gotuje
Faworki angielskie 294Faworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru(...)smalcu*, 20 ml rumu, do posypania: cukier waniliowy, Utrzeć masło na śmietanę, następnie dodawać po jednym żółtku, a następnie cukier. Gdy masa będzie dobrze ubita, wlać powoli rum. Następnie dodać śmietanę i mąkę. Zagnieść „wolne” ciasto ( twarde, gęste i ciężkie do wałkowania). W oryginalnym przepisie użyto więcej mąki, mi się nie udało tyle dodać – użyłam mniej. Gdy ciasto jest dokładnie
królestwo garów
Ucierane z truskawkami pod kruszonką 187Szybkie ucierane ciasto z zapasów z zamrażalki. Nadchodzi nowy sezon truskawkowy, a ja mam jeszcze zapasy truskawek z zeszłego roku. Owoce można rozmrozić i przesmażyć w rondlu z małą ilością cukru lub dodać mrożone w całości tak jak ja to zrobiłam. Całość po kokosowo migdałową kruszonką, pycha! Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 15 dag cukru 1 łyżeczka(...)wiórków kokosowych 2-3 łyżki migdałów w płatkach owoce sezonowe, świeże lub mrożone 1. Masło zmiksuj z cukrem na gładką masę, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszaj składniki. 2. Odłóż 1/3 ciasta na kruszonkę, pomieszaj z wiórkami kokosowymi. 3. Do pozostałej, większej części ciasta dodaj jaja, wanilię i miksuj do połączenia się składników. 4. Foremkę
Apetyczna babeczka
Tort śmietankowy. 163biszkopt to nic trudnego, wystarczy mieć dobry przepis, trochę zapału i oczywiście jajka ;) Przepis, który mi służy do pieczenia biszkoptu nigdy mnie nie zawiódł i zawsze się sprawdza. Ciasto jest puszyste, lekkie i znienacka nie zmniejsza swojej objętości. Jednym słowem -> ideał :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)mieszamy z octem. Masę z żółtek przenosimy do piany z białek i miksujemy ok. 10 minut. Następnie do gęstej masy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Tortownicę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przenosimy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy przez 25-30minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopty kroimy
Kuchnia Pani Wiosny
Jogurtowa tarta z dżemem z czarnej porzeczki 187się! Tarta jest delikatna, ale za razem bardzo wilgotna, która syci na bardzo długo. :) Składniki: Ciasto: Blacha o średnicy 20 cm 100g mąki pszennej graham 100g mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miodu naturalnego 1 jajko 150ml jogurtu naturalnego Masa: 100g jogurtu naturalnego 1/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki niskosłodzonego 1 łyżeczka żelatyny(...)tarte wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki na tartę. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przygotowujemy żelatynę. Do miseczki wlewamy jogurt, dżem i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia. Następnie masę przelewamy na tartę. Posypujemy wiórkami, rodzynkami lub ulubionymi dodatkami. Wkładamy do lodówki
Truskawkowa Fiesta
Serniczek na biszkopcie owsianym 235się ubiją na sztywną pianę , to dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C Masa śmietankowa: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Cały czas ubijając , dodajemy stopniowo serki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody
Różne smaki w kuchni
Babka "Pelna wspomnień" 220babkę "Pełną wspomnień" to takie połączenie tego co dobre i lubiona z tym co nieco nowocześniejsze. W tym wypieku znajdziecie zarówno prostotę wykonania i niezwykłe połączenia smaku. Ciasto jest bardzo lekkie, aromatyczne i puszyste. Zapewne zastanawiacie się czemu akurat "Pełna wspomnień"? Otóż ta babka przywołuje wszystkie miłe wspomnienia ostatnich wakacji. Co ważne doskonale komponuje się z kubkiem ciepłej kawy(...)ubitego masła dodajemy pojedynczo jajka. Ubijamy. Do masy dodajemy płynny miód. Krótko miksujemy. Dodajemy przesiane składniki. Miksujemy do momentu połączenia. Do masy dodajemy wolnym strumieniem mleko. Miksujemy. Rodzynki cedzimy na sitku. Obsypujemy mąką. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50-60 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka
Ciasta z tradycjami
Sernik czekoladowo-karmelowy 351pyszny, mocno czekoladowy. Polecam ! Składniki: spód: 1 szkl mąki 1/2 paczki masła 2 żółtka 1 czubata łyżka kakao Z podanych składników zagnieść ciasto ,wylepić nim dno tortownicy i podpiec przez 10 min w 200 st C. masa: 750 g twarogu 3 -krotnie zmielonego 4 jaja 350 ml śmietany kremówki 1 szkl cukru trzcinowego 250 ml mleka skondensowanego słodzonego tabliczka czekolady(...)spód, piec ok 50 min w 180 st ( na dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą). Polewa: 1/2 szkl cukru trzcinowego, 100 ml kremówki, - ubić i wylać na ciasto Całość schłodzić
Z Marcepanem
Proste ciasto z gruszkami 226Ciasto jest smaczne, a przy tym proste do zrobienia, może spróbujecie upiec? Składniki : 2 duże obrane gruszki, ok. 60 dag świeży wyciśnięty sok z 1 cytryny 4 jajka 10 dag cukru 10 dag roztopionego masła i przestudzonego 15 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Przygotowanie : Gruszki obrać(...)wymieszać Jajka dokładnie roztrzepać, dodać przestudzone masło, zmiksować Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - utrzeć Dodać cukier, utrzeć całość Do takiej mas dodać gruszki wraz z sokiem, wymieszać Formę o średnicy cm wyłożyć papierem, przelać ciasto Piec w piekarniku nagrzanym do 170 *C przez około 45 min. ( sprawdzić patyczkiem) przepis stąd Moje uwagi: przed dodaniem gruszek do ciasta dosypałam
Proste Potrawy
Tort tęczowy w kratkę 267Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto dzielimy na 6 porcji (każda będzie miała około 120-125 g). Wybieramy swoje ulubione kolory i każdą część ciasta zabarwiamy w innej tonacji*. Kawałki ciasta pieczemy osobno w foremkach o średnicy ok. 21 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a pieczemy ok. 15 minut. Nam mieszczą się dwie formy na jednej(...)wrzątku żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, aż powstanie sztywna masa. Na sam koniec dodajemy nieco przestudzoną żelatynę. Jeśli krem robiliśmy w czasie pieczenia ciasta to można włożyć go na chwilę do lodówki. Wykonanie tortu: Biszkopty odrywamy od papieru do pieczenia. Przygotowujemy naczynia/miseczki/słoiki o różnej wielkości
Kolizje Smaków
Dwukolorowe muffiny z nadzieniem toffi 192proszek do pieczenia. W drugiej mleko, jajko i olej, następnie łączymy składniki z obu misek i mieszamy łyżką, ciasto dzielimy na pół. Do jednej miski dodajmy 2 łyżki kakao. Do foremek od muffinek łyżką nakładamy masę białą, łyżkę masy toffi a na górę masę ciemną z kakao. Całość powinna sięgać do ok 2/3 wysokości foremek. Wstawiamy
Słodka Kraina Wypieków