Kluski śląskie 172ziemniaczanej, sól, Wykonanie; Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy sól i dokładnie ucieramy na gładką masę.Formujemy kulki o średnicy 5 cm. Lekko spłaszczamy i robimy dziurkę.Ciasto wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy pod przykryciem do wypłynieica na wierzch, potem jeszcze 2 minuty
Anioły w kuchni
Bajgle z rabarbarem i chia 206wyrośnie, przygotować obwarzanki: Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich wyrabiać chwilę przed wałkowaniem. Rozwałkować na podłużny placek. Ciasto jest dość wilgotne i przykleja się do wałka, ale postarajcie się nie podsypywać go mąką. Na jednym szerokim brzegu rozkładać masę rabarbarową, zostawiając marginesy na końcach. Zwijać placek w roladkę i odkładać na bok na złączeniu roladki. Roladki można próbować
Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety z kapustą i pieczarkami 205Naleśniki (najprostszy sposób jaki znam, zawsze wychodzą) 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki 3 jajka oliwa do smażenia Składniki zmiksować na jednolitą masę, patelnię rozgrzać, wysmarować olejem (osobiście używam do tego celu pędzelka), wylewać ciasto (nie za dużo, tak aby naleśniki były cienkie) Farsz: 1 litrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej 0,5 kg pieczarek (mogą być również
Kuchenne aromaty
Delikatne ptysie z malinową śmietanką 158wodą.Dodać szczyptę soli.Gdy masa zacznie bulgotać dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Masa będzie gotowa,gdy zacznie odchodzić od łyżki.Do wystudzonej masy dodawać pojedynczo jaja i dokładnie wymieszać.Za pomocą 2 łyżeczek nakładać ciasto na papier do pieczenia.Piec w temperaturze 200 stopni ok.30min. Następnie ubić śmietanę z dodatkiem soku i nadziewać przekrojone i ostudzone ptysie. Smacznego! Ten i inne
Wielki apetyt
Sernik czekoladowo-kajmakowy 242Sernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g
Bullio
Szpinakowa tarta z serem pleśniowym i krewetkami 159następnie podziurkować widelcem. Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika włożyć ciasto, przykryte np. szklaną pokrywką- by nie urosło. Piec ok 20 min. Gdy ciasto się delikatnie zarumieni, wyciągnąć z piekarnika, poczekać chwilę by ostygło. Nałożyć masę farszu.Na wierzchu rozłożyć krewetki, delikatnie wciskając w masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 min. Po 30 min uzyskujemy taki efekt: Tarte
MarciochaKucharzy
Razowe ciasteczka z cynamonem i kardamonem 163puder 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 jajko 2 łyżki mleka 250 g mąki orkiszowej Masło utrzeć z cukrem na jasna masę, dodać jajko i zmiksować. Wsypać mąkę, mleko i przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulkę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto, odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulkę
Chocolate Muffin Blog
Sernik śródziemnomorski 210wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, migdałowy lub amaretto, mielone migdały i wymieszać. Delikatnie przelać masę na przygotowany spód. Piec przez 45-50 minut w 160 st.C. Ciasto jest gotowe, gdy wciąż drży w środku. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do ostygnięcia wewnątrz w zamkniętym piekarniku na godzinę, a następnie schłodzić. Polewa miodowa
In my kitchen
Ciasteczka wielkanocne 199pokroić w kostkę. Do misy miksera przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, masło, cukier puder, żółtko, sól i zmiksować na wolnych obrotach. Jak masa zacznie się powoli sklejać przełożyć na stolnicę. Zagnieść gładkie i jednolite ciasto, uformować wałek,włożyć do woreczka i schładzać co najmniej godzinę w lodówce. Odrywać po kawałku ciasta i na lekko podsypanej stolnicy rozwałkować na grubość
Ala piecze i gotuje
Idealne makaroniki z ... siemienia lnianego. Flax macarons. 278gotowa, gdy wszystkie składniki są dobrze połączone, a sama masa nie jest zbyt sztywna, ani zbyt płynna (przypomina gęsty lukier). Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać niewielkie porcje ciasta zachowując min. 2 cm odstępu (ciasto rozleje się nieco na boki). Aby makaroniki zachowały odpowiedni kształt, najlepiej użyć specjalnej silikonowej podkładki lub wcześniej samemu
KUCHARNIA
Wielkanocne ciasteczka kawowe 210dodatkowo: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka amaretto 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek) Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać amaretto i mąkę, do drugiej kakao i kawę. Każdą z nich dobrze zagnieść, żeby składniki się połączyły
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik rafaello 157powstały grudki . Na spód blachy rozkładamy krakersy a na nie kładziemy grubą warstwę masy. Następnie układamy drugą warstwę krakersów i obficie smarujemy masą kokosową . Wierzch wygładzamy i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi . Ciasto odstawiamy do schłodzenia
Smakowite Dania
Pierś z kurczaka w pestkach dyni 2136Filet rozcinamy na dwie części i rozbijamy dość cienko. Posypujemy solą i pieprzem. Jajko, mąkę i mleko mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w pestkach dyni. Smażymy na rumiano. Rozliczenie: Kurczak- 5,50zł Pestki dyni- 4,50zł reszta składników- 2zł Ziemniaki
Czerwona Porzeczka
Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami 272najniższych obrotach miksera, następnie wlewam po łyżce oleju, na koniec porcjami, mąki i proszek do pieczenia, przesiane przez sitko . Masę wylewam na owoce. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 40 minut w 180 st C. Po upieczeniu ciasto zostawiam w piekarniku na jakieś 15 minut, po tym czasie przekładam ciasto , do góry owocami na deskę , wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiam
Takie tam pichcenie