Kolejna pizza. Tym razem z sosem nieco mniej tradycyjnym, ale tez powszechnie znanym. Dodatki do tego sosu też nie są niczym odkrywczym. Z całą pewnością pizza
Polska Zupaprzepiśniku. Bardzo często z tego przepisu korzystała moja babcia. Biszkopt z mocno wyczuwalnymi orzechami, niezwykle aromatyczny, i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast. Polecam;) Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów 3 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru 4.5 łyżki bułki tartej Wykonanie: Białka oddzielić
Krakowskie smaki AniPrzepyszny deser, którego inspiracją był sam wygląd Smoczego Owocu, którego biały miąższ z małymi czarnymi pestkami przywodzi na myśl straciatellę, a różowa skórka owocu może kojarzyć
Słodka StronaW 100% staram się wykorzystać dary lata. Mój P. się śmieje, że mogłabym żyć teraz samymi owocami i potrawami z nich. Na śniadanie bułki z dżemem
dom-agi.plWokół nas jest pięknie, duża ilość pięknych lasów, szkoda, że czasu brak, żeby po nich pochodzić. Pomimo wszystko korzystamy jak tylko się da. Taki sos grzybowy
dom-agi.plSkładniki: ciasto: 3 jajka 2 żółtka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 kostki masła
Luźna Kuchniamasło lub margaryna dodawane do ciast i kremów łatwiej nam się ucierały, możemy dodać do ucieranego tłuszczu szczyptę mąki pszennej lub cukru pudru. Pamiętajmy także o tym, aby naczynie w którym ucieramy masło lub inny tłuszcz było całkiem suche, a margaryna lub masło miały temperaturę pokojową ( były miękkie
Przepisy i porady kulinarneCzekoladowo- malinowy tort na urodziny mojego Narzeczonego. Nam bardzo smakował wiec serdecznie polecam;) Składniki*: 8 jajek 312 ml mleka 266 ml oleju 586 ml cukru łyżka
Krakowskie smaki AniJako dodatek do wina lub herbaty, jako aromat do ciast i kremów, czy do zapachowego cukru:-). Pomarańcze dokładnie myjemy,nastepnie obieramy i oczyszczamy skórki z białej części .Pomarańczę i białą część skórki możemy wykorzystać w wyciskarce soków.Skórkę mielimy w maszynce do mięsa.Zmielona wysypujemy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia .Suszymy w temp
w mojej kuchniRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. nadzienie: 1 serek homogenizowany naturalny (400 g) 2 szklanki truskawek 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny
Humanistka w kuchniZostało mi trochę bitej śmietany z moich kulinarnych poczynań i naprawdę nie wiedziałam co z nią zrobić. W pierwszej wersji miałam upiec ciastka, ale przypomniałam sobie
Na słodko lub wytrawnieszkl mleka wymieszać mąki, cukier i budyń i zagotować wszystko w reszcie mleka (tak jak gotuje się budyń). Do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać mikserem. Ostudzone blaty ciasta przełożyć kremem
Kuchnia w opałachubić pianę z zimnego białka, takiego prosto z lodówki. Białko ubija się łatwiej, gdy doda się do niego odrobinę soli. Przekładając białko do jakiejkolwiek masy, czy to kremu, czy ciasta użyjcie drewnianej, a nie metalowej łyżki. Mieszajcie delikatnie, żeby krem/ciasto było puszyste. Składniki (na 2 desery): 200 g mascarpone, ok. 200g truskawek, 4 ciastka gryczane (lub inne), 1 żółtko
Pełna Lodówka