"Piękne lato tej wiosny się zbliża! Mają być bardzo wysokie temperatury. Czas spędzania wolnego czasu zdecydowane się rozpoczął. Dziś zamiast na rower idę z eM. do
Słodkie PrzyjemnościUwielbiam truskawki, świeże, pachnące soczyste owoce które można wykorzystać do wszystkiego! Na śniadanie, do obiadu, deser czy na kolację. Mogłabym je jeść przez cały rok, ale
Słodkie Przyjemności"Dziś czeka mnie sporo pracy. Tej prawdziwej z dziećmi a nie przy remoncie, choć pewnie w wolnych chwilach, będę myślami wracała mimo wszystko do remontu. Przede
Słodkie Przyjemności"Tort bezowy to coś, co mogłabym jeść z każdej okazji! Jest słodki, ale dzięki granatom, również trochę kwaśny. Jest chrupiący, ale również puszysty w środku i
Słodkie Przyjemności"Jakie plany na weekend? Ja będę całą sobotę i niedziele leniuchować :) Planuję spotkać się z przyjaciółmi, dobrze zjeść i się trochę pobawić, żadnej cięższej pracy czy
Słodkie PrzyjemnościZastanawiacie się czasem co przygotować ze 'zbędnych' żółtek? Przecież nie można jeść ciągle faworków czy kruchego ciasta. No i tiramisu też z czasem może się przejeść
Słodkie PrzyjemnościOstatni gwizdek na wykorzystanie świeżych, ładnych, polskich truskawek do deserów. Chciałabym aby nasze truskawki były dostępne przez cały rok, ale to niestety nie jest w Polsce
Słodkie Przyjemnościskładniki * 4 jajka * 10 dag cukru * 1 cukier wanilinowy * 7 łyżek maki ziemniaczanej * 7 łyżek mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 puszka gotowej masy
Mix smakuskładniki biszkopt * 2 jajka * 1/3 szklanki mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1/3 szklanki cukru * 1 łyżeczka octu * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa * 1
Mix smakuPrzepis dostałam od mojej przyjaciółki. Jakoś tak zawsze się składało, że wiecznie brakowało mi któregoś składnika, ale pewnego dnia okazało się, że tym razem… mam
mojewypiekiinietylkoTak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj prezentuję Wam przekładaniec inspirowany popularnym batonem Snickers.Mimo, że składa się z 5 warstw, to jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, bo kiedy spód się chłodzi, to
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 400 ml zimnej mocnej kawy 80 g likieru migdałowego Amaretto 160 g cukru 8 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 opakowania po 500 g serka
Świat CiastaOd wielu lat jestem niepodważalną fanką batoników Maxi King :) Więc jak znalazłam przepis na ciasto o tej samej nazwie musiałam koniecznie go wypróbować. I zdecydowanie potwierdzam
Świat Ciastapieczenia. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Aczkolwiek podany przeze mnie czas pieczenia zależy od piekarnika także pilnujcie ciasta by nie przetrzymać go za długo, bo będzie twarde. Składniki na krem: 1 l mleka 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe Powyższe składniki na masę budyniową zagotować. Odlać trochę mleka i rozrobić(...)kostką margaryny bądź masła. Jeśli nie macie czasu na zrobienie kremu, możecie gotowe kremy do karpatki kupić w sklepie. Ciasto najlepiej, żeby poleżało 1 dzień w lodówce, by ciasto nasiąknęło kremem i było mięciutkie
upichcic