Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MojaQchnia.plobtoczenia ciasteczek Przygotowanie; Masło z cukrem miksujemy na krem przez około 10 minut. Dodajemy jajko i nadal miksujemy. Powoli, nie przerywając miksowania dodajemy połowę maki i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z całej skórkę a także z połowy wyciskamy sok, dodajemy do ciasta.Pozostałą mąkę musimy wmieszać w ciasto łyżką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy
Radość kipiąca uśmiechem.Tarta z kremem pomarańczowym i bezą to idealny deser na świąteczny stół. Lekko kwaśne nadzienie oraz słodka beza, tego nie można nie lubić ;) Spód: - 250 g mąki pszennej - 125 g masła - 2 żółtka - 1 łyżka wody Do miski przesiałam mąkę oraz dodałam resztę składników. Ciasto energicznie zagniotłam i wyłożyłam nim posmarowaną masłem formę do tarty, o średnicy
Receptura smakuprzełożone masą jasną i ciemną ze znanego ciasta „Dwa Michały”. Ja je lubię tak bardzo, że mogłabym dosłownie jeść je łyżkami. Masy w połączeniu z waflami smakowały super. Żadna inna opcja nie wchodziła w grę;) Jedynie na co Was uczulam, to należy trzymać je w lodówce – wówczas smakują najlepiej. Krem jasny: 250 ml śmietanki 36% 1/2 szkl
Smaki Na TalerzuOd chrztu już sporo czasu minęło, a przepis nabrał mocy urzędowej więc publikuję :) Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, szczypta proszku do
Państwo Wojtczuk gotująKolejny tort, który przeleżał na komputerze. Tort na specjalne życzenie syna był śmietanowy z wiśniowym musem. Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg
Państwo Wojtczuk gotująPrzesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać ciasto mikserem. Przelać do tortownicy, piec 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z pomarańczy. Kremówkę dobrze ubić, dodać mascarpone i cukier puder. Każdy blat biszkoptu posmarować dżemem i kremem. Tort dekorować wedle uznania. Boki tortu można obsypać
Magiczne Życie Martygłowy z jednej łyżeczki – podczas pieczenia ciasto jeszcze trochę urośnie. Owoce myjemy i przekładamy na ręcznik do wyschnięcia. Na talerzu układamy naleśniki wokół nich robimy tło z owoców. Przydadzą się małe foremki do ciasteczek, którymi można wyciąć np. kwiatki. Buzie zajączków namalowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (można użyć też kremu czekoladowego np. Nutelli). Kawałki banana można zamoczyć w soku
Ciastkozercydodać ubite białka, jednak na najniższych obrotach miksera. Ciasto jest ciut bardziej geste niż to na naleśniki. W szerokim rondlu rozgrzać olej, wystarczy nalać go na wysokość 3 cm. Dolać resztkę spirytusu. Olej bardzo dobrze rozgrzać, tak jak na frytki (temp. 180 stopni). Chrusty wlewać na olej np. szprycą do kremów, rękawem cukierniczym, butelką z "dziubkiem". Można także posłużyć
Poezja Smaków - blog kulinarnydokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy z ciastem, wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia. Dodatkowo: 150 gr kremówki 30% 250 gr serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 500 gr świeżych jeżyn Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera, ubić do konsystencji gęstego kremu, pod koniec ubijania dodać cukier. Wyłożyć na sernik, posypać
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowe wafelki Kinder Bueno Pyszne wafelki przypominające w smaku wafelki Kinder Bueno. Dla mnie smakują wyśmienicie, sam krem bardzo mi smakował, a jak jeszcze doszły
moj przepis nakopiec kreta z truskawkami. Przewagą jest to, że ciasto je się widelczykiem na talerzu i robi się mniejszy bałagan. Przy muffinkach już nie ma takiej kultury jedzenia.. Także kiepskim pomysłem jest serwowanie ich dzieciom, chociaż na pewno by im bardzo smakowały. Można uniknąć problemu kruszenia - po prostu nie posypywać kremu okruszkami. Podsumowując, muffinki wyszły bardzo smaczne, ale trochę
two broke sistersBabeczki z waniliowym kremem budyniowym to słodkie wspomnienie mojego dzieciństwa. Piekła je moja babcia, dziś ja postanowiłam się z nimi zmierzyć, dzięki Magdzie i Pawłowi i wspólnej akcji Wypiekanie na śniadanie . Babeczki wyszły dobre, natomiast za mało miały w środku budyniu. W oryginalnym przepisie do ciasta dodano śmietany, u mnie zastąpiłam ją jogurtem naturalnym. Jeśli
Kulinarne przygody GatityDzisiaj trochę wykwintnie ale bardzo prosto, zresztą jak zawsze. Bezy po prostu wyszły Niezłe, do tego pyszny kremik, w którym zanurzamy bezę, a jeszcze jak dodamy
Niezły MłynekPyszne połączenie biszkoptu, masy karmelowej z fantastycznie chrupiącym słonecznikiem, delikatnego ptasiego mleczka i herbatników z polewą z nutelli. Brzmi super, prawda? A smakuje jeszcze lepiej
Kto ugości moich gości?