ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:202/762)

Cytrynowa szarlotka na miodowym spodzie 152

aromatyczną cynamonową warstwą jabłek to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami. Składniki: Ciasto miodowe: 200g masła 3 szklanki mąki pszennej 130g cukru 2 jajka 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody olej do wysmarowania formy Nadzienie jabłkowe: 2kg jabłek (waga po obraniu) 2 cytrynowe galaretki 2 łyżeczki cynamonu Lukier: sok z 1 cytryny(...)pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie: 1.  Ciasto miodowe: Do garnka wlać mleko, miód, wsypać sodę, zamieszać i lekko podgrzać. Gdy całość zacznie się porządnie pienić zdjąć z palnika. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, jajka i wymieszać. Następnie wlać lekko przestudzoną mieszankę z mleka, miodu i sody, wyrobić rękoma aż całość ciasta będzie jednolita. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą

Szalona Kuchnia Eweliny
SZARLOTKA OWSIANA Z MUSEM Z JABŁEK (bezglutenowa) 212

pomijamy, Do musu dodajemy odrobinę masła, aby nadać mu kremowej konsystencji. Można dodać rodzynki. - ciasto -  Z mąki, masła, jajek, cukru wanilinowego i cukru pudru zagniatamy ciasto. Dodajemy do niego 2 łyżki wody lub śmietany. Wkładamy je do lodówki na minimum godzinę.  Połowę ciasta wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. PIECZEMY SPÓD około 15 minut w 190 stopniach(...)góra-dół - termoobieg), Na przestudzony, upieczony spód wylewamy nasz mus jabłkowy.  Na sztywno ubijamy pianę z białek z 3 łyżkami cukru. Pianę wykładamy na jabłka i posypujemy startym ciastem. PIECZENIE: około 40 minut w temp. 180 stopni, ale obserwujemy po kruszonce, czy nie trzeba zmniejszyć temperatury. Uwaga! Gdy wyjmiecie z piekarnika, pozwólcie jej wystygnąć :) Inaczej jabłka

Wypisz Wymaluj
Strucla drożdżowa z jabłkami 224

Rewelacyjne ciasto drożdżowe, pracuje się z nim wprost idealnie. Ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem to istna poezja , już dawno nie smakował mi tak drożdżowiec .Polecam z czystym sumieniem, przepis z drobnymi modyfikacjami zaczerpnęłam stąd . Ciasto: ok. 3 szkl mąki  tortowej 1/2 szklanka mleka 1/4 kostki margaryny  2 jajka 5 łyżek cukru 3 dag drożdży(...)objętość wlewamy go do ubitych jajek, dosypujemy mąkę, dodajemy olej, roztopioną margarynę . Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy prażonymi jabłkami, po wierzchu posypujemy cynamonem. Zawijamy roladę, boki wciskamy do środka a wierzch smarujemy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szarlotka na kruszonce z pianą wg Aleex 219

mglistym weekendzie, poniedziałek powitał nas słońcem. Od rana szykowałam się do wyjazdu, musiałam być służbowo w stolicy. Gwiazdeczka pakowała się do Lublina. Zdążyłam jeszcze włożyć jej do torby kawałek ciasta w pudełeczku. Polecam je gorąco, bo jest idealne na jesienne dni, których sporo przed nami. Szarlotkę na kruszonce, jedną z najłatwiejszych, jakie piekłam, taką, która nie ma prawa się(...)miksować, aż się rozpuści (około 2-3 minut). 6. Na dno tortownicy wsypać połowę kruszonki. Wyłożyć na nią jabłka. 7. Na jabłka wyłożyć ubitą na sztywno pianę, posypać drugą połową kruszonki. 8. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i piec przez 1 godzinę. 9. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 10. Ciasto kroić po wystudzeniu. Swoje

W mojej kuchni
Placek z jabłkami i budyniem 291

jest ciasto, które zejdzie ze stołu błyskawicznie. Pyszne, z dużymi kawałkami jabłek, które będziecie chrupać. Składniki na ciasto półkruche: 2 szklanki mąki pszennej 500   Młyn Kopytowa 125g masła 1/2 szklanki drobnego cukru, najlepiej go zmielić w młynku 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ew. łyżka zimnej wody Masło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby(...)zgęstnienia.Ja dodatkowo traktuję budyń podczas gotowania mikserem. Dodatkowo: 7 dużych jabłek (szara reneta lub antonówka) i uwaga, to muszą być te właśnie jabłka, bo tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta 125g masła 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno 3 łyżki prażonych ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo  Ziarenkowo 3 jajka (białka i żółtka osobno) pół szklanki

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta z masą serową i jabłkami 148

godzinę. Na ciasto potrzebujemy: 100 g masła 200 g mąki 50 g cukru żółtko Siekamy, zagniatamy wszystko na raz i chowamy do lodówki. Po godzinie, lub kolejnego dnia wyciągamy ciasto z lodówki, wyklejamy nim blachę do tarty, lub inną podobną blaszkę. Ja dziś użyłam silikonowej foremki w kształcie kwiatka. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni, na 15 minut(...)cukru trzcinowego Wszystkie te składniki wrzucamy do miksera i ucieramy na gładką masę. Kolejno przygotowujemy: 6 średnich jabłek 2 łyżki cukry trzcinowego łyżeczka przyprawy do ciast i deserów lub cynamonu Jabłka obieramy i trzemy na tarce do ogórków, lub kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wyciągamy podpieczony spód ciasta, chwilkę studzimy (5 minut wystarczy), wylewamy masę serową. Na masę

Kocham Czekoladę
Idealne ciasto na apple pie 148

powinny zostać widoczne. Powoli partiami dodaj zimną wodę. Wymieszaj ręką, aż połączysz składniki. Podziel ciasto na 2 części, zawiń je w folię spożywczą i schładzaj w lodówce około godziny. Formę o średnicy ok 20 cm wysmaruj masłem. Jedną część ciasta rozwałkuj i umieść w formie. Jabłka wyłóż na spód ciasta, a wierzch udekoruj kratką wyciętą z drugiej części ciasta

Rusty Fork
TARTA SEROWA Z JABŁKAMI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 582

duże jajko – 1 szt * laska wanilii – 1 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżka * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * ciasto francuskie – ok. 250 g * jabłka – 3 szt * cukier(...)posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielony twaróg miksujemy z mascarpone i jajkiem, dodajemy ziarenka wanilii, cukier oraz mąki. Formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim , nakłuwamy po całości. Na ciasto wylewamy masę serową , wygładzamy i układamy obrane i pokrojone w plasterki jabłkami. Całość posypujemy warstwą cukru i wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 30-35 minut. Zostawiamy do wystudzenia. Smacznego

Ostra na Słodko
Szarlotka 149

zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Od schłodzonego ciasta oddzielamy 1/4 i pozostawiamy w lodówce. Pozostałe ciasto wałkujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy nim dno i brzegi foremki do tarty o średnicy 30 cm. Na ciasto wykładamy przygotowane jabłka. Z 3 białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy pozostały cukier (1/4 szklanki), ubijamy(...)dalej, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Jabłka przykrywamy ubitą z białek pianą. Pozostałą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce i posypyjemy nim warstwę piany. Szarlotkę pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez godzinę

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasteczka 3-składnikowe 121

pyszniutkie, chrupiące koperty z delikatnym cynamonowym wnętrzem :) Składniki: 3 szklanki mąki  250 g margaryny 1 szklanka śmietany 18% (330 g) 1 opakowanie cukru wanilinowego kilka jabłek cynamon Przygotowanie: Ze składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkować

Malinowo w kuchni
Jabłkowy przekładaniec :) 165

łyżeczka cynamonu 1. Zagniatamy ciasto kruche. Schładzamy przez pół godziny w zamrażalniku, a następnie wykładamy nim obłożoną papierem do pieczenia tortownicę, tworząc podwyższone do połowy wysokości brzegi. Podpiec w mocno nagrzanym piekarniku (250 stopni). Około 10 minut. 2. Gdy ciasto się zarumieni, wykładamy na nim plasterki jabłuszek i posypujemy cukrem z cynamonem. Następnie kolejną warstwę jabłek i znowu posypujemy(...)momentu kiedy wykorzystamy wszystkie jabłka. 3. Wcześniej przygotowane ciasto biszkoptowe (tzn. miksujemy wszystkie składniki razem) wylewamy na  wierzch ułożonych jabłek. 4. Pieczemy na jasnozłoty kolor ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni

Zdrowie na języku :P
Drożdżówki do odrywania z prażonymi jabłkami 196

mąki pszennej (u mnie typ 450)  jajko w temperaturze pokojowej szczypta soli 55 g rozpuszczonego masła 5 dużych łyżek cukru  mleko+ jajko do posmarowania ciasta ok 5 jabłek 16g cukru waniliowego cynamon (według uznania) Przygotowanie: Drożdże drobię w kubeczku zasypuje łyżeczka cukru oraz zalewam 2 łyżkami ciepłego mleka. Dodaje łyżkę mąki i mieszam, aż pozbędę się grudek(...)reki pozostawiamy je w ciepłym i suchym miejscu do podwojenia objętości po ściereczką. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w drobne plasterki. Wkładamy do garnuszka i razem z cukrem waniliowym i cynamonem dusimy kilka minut. Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy niewielkie kulki i rozpłaszczamy je na dłoni. Zapełniamy każdą łyżeczką nadzienia i zlepiamy, układając w naczyniu lub formie

ChilliJemy
Sękaczek 331

Ciasto " Sękaczek " siostry Anastazji to połączenie ciasta kruchego z jabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki(...)cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części  i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  w temp. 170 C ok. 30 minut.  Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam na mniejsze kawałki ) Smażyć pod przykryciem

Słodkości i nie tylko
Ciasto Niebo z jabłkami i masą orzechową 263

jabłek powidła śliwkowe. Jedna i druga wersja tego ciasta jest pyszna, choć przyznam, że to z powidłami smakuje mi o wiele bardziej. Ciasto: 300 g mąki pszennej 170 g masła w temp. pokojowej 70 g cukru pudru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia Masła jabłkowa: 1,4 kg jabłek sok z 1/2 cytryny galaretka brzoskwiniowa Masa orzechowa(...)cukrem, dodać zmielone orzechy, wymieszać. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i nadal miksując dodawać orzechy. Masę wyłożyć na zastygnięte jabłka, wyrównać i polać polewą robiąc esy-floresy. Polewa: czekoladę rozpuścić z olejem nad kąpielą wodną, dobrze wymieszać. Polać ciasto. Schłodzić

Smakołyki Asi
Tarta z jabłkami 142

Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ją z cukrem, dodać schłodzone masło, żółtko i śmietanę. Wysiekać nożem i długo wyrabiać.  Gotowe ciasto wstawić na 40 minut do lodówki, żeby ciasto było bardziej kruche. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić je sokiem z cytryny wymieszanym z łyżką wody. Ciasto rozwałkować na okrągły placek (1/2 cm grubości).  Formę(...)tartę mocno natłuścić, posypać bułką tartą i wyłożyć ją ciastem. Ciasto nakłuć widelcem, żeby powietrze nie podnosiło nam upieczonego ciasta ;)  Ciasto we formie posmarować dżemem i na nim układać kawałki jabłek. Posypać je cynamonem.  Wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec 25 minut.  Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i jeść jeszcze ciepłe - takie jest najlepsze

Lawendowe Niebo

Proponowane wyszukiwania