ciasta truskawkowe - 3451 przepisów (strona:22/231)

Sernik pod truskawkową pianką 134

żółtka 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy olejek migdałowy Pianka: 7 białek 7 łyżek cukru kisiel truskawkowy Dodatkowo: 1 słoik dżemu truskawkowego, ( może być ale nie musi) Wykonanie: 1. Ciasto kruche zagnieść z podanych składników, podzielić na równe trzy części, 2 części zostają białe, a do trzeciej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Odkładamy do lodówki(...)najlepiej do zamrażarki na ok. 30 minut. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy na tarce pierwszą jasną część, na to dajemy cienką warstwę dżemu truskawkowego, a na dżem ścieramy ciemne ciasto. 2. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka, można tradycyjnie mielić ser w maszynce, ale schodzi dużo więcej

Apetyczna babeczka
Letni tort 142

truskawek świeżych do kremu i mrożonych do galaretki. Biszkopt8 jajek9 łyżek mąki krupczatki9łyżek cukru1 łyżka oleju1 łyżka wody1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:3-4 opakowania galaretki (u mnie 1 truskawkowa + 2 agrestowe + 0,5 cytrynowej)ok. 50 dag truskawekok. 1 szklanka jagód1 kostka masła3 łyżki cukru pudru2 łyżki spirytusuJajka z cukrem zmiksować na bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać(...)tortownicy, drugą pokroić w kostkę. Na biszkopt wyłożyć krem truskawkowy, a na nim ułożyć (nieregularnie) mniej więcej połowę pokrojonego ciasta i pozostałe truskawki. Zalać tężejącą galaretką truskawkową. Galaretka musi być tężejąca aby ciasto nie rozmokło.Schłodzić. Gdy galaretka zastygnie ułożyć pozostałe ciasto i wysypać jagody. Zalać galaretką agrestową. W razie potrzeby wyrównać kolejną porcją galaretki. Udekorować bitą śmietaną

Praktyczna pl
Tort truskawkowy 164

było całkiem truskawkowego – spieszę to zatem nadrobić! Do przygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji. Składniki na biszkopt Składniki na krem truskawkowy: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukuru pudru 1 opakowanie utrwalacza do bitej(...)śmietany 100 ml musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę truskawkową: 50 g białej czekolady 50 ml musu truskawkowego czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) + mus truskawkowy do nasączenia ciasta, truskawki do dekoracji, gorzka czekolada Biszkopty pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Moje piekłam w 2 tortownicach

Ciastkozercy
Cuszima 198

żyją przygotowaniami do Sylwestra. A u mnie na blogu opóźnienie i brak przepisów na moje świąteczne wypieki. Dziś przedstawiam super smaczne ciasto z musem truskawkowym. Po prostu niebo w gębie. Nie wierzycie? Spróbujcie sami, a na pewno podzielicie mój pogląd. Przepis z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji Biszkopt jasny: 4 jajka 8 łyżek(...)dodając  cukier i tężejącą galaretkę, uprzednio rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Masę śmietankową wykładam na zastygnięty mus truskawkowy. Na wierzchu kładę biszkopt biały. Składniki polewy rozpuszczam w garnuszku i polewam tym wierzch ciasta

Ciasteczkowy Potwór
Sernik na zimno z czereśniami 145

Dziś przedstawiam przepis na proste ciasto z czereśniami i jogurtem truskawkowym. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę, gdzie w tym tygodniu panuje  Owocowe szaleństwo . Biszkopt: 2 jajka 80 g mąki 15 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 900 ml jogurtu truskawkowego 2 galaretki truskawkowe Wierzch: 2 galaretki truskawkowe czereśnie Białka oddzielić(...)mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut. Studzimy i zdejmujemy papier do pieczenia. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Gdy zacznie tężeć łączymy z jogurtem. Wylewamy na ostudzony biszkopt. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Czereśnie kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Układamy na masie truskawkowej. Zalewamy tężejącą

Ewusiowe Smaki
Ciasto na maślance truskawkowej z wiśniami z alkoholu 175

Szybciutkie wilgotne ciasto na maślance truskawkowej do którego nie musimy użyć miksera, wystarczy nam sama łyżka lub mieszadełko :) Ciasto po upieczeniu przybiera ładnego złocistego kolorku, a w smaku daję się wyczuć truskaweczki. Ja postanowiłam dodać jeszcze resztę wisienek  z nalewki które świetnie skomponowały się ze smakiem całego ciasta. Wiem że wiele osób pisze, że wychodzą im zakalce(...)piekarnika,  - nie otwieramy drzwiczek podczas pieczenia. Może się i tak zdarzyć, że nie zastosujemy się do powyższych rad, a ciasto nam wyjdzie :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 gr maki pszennej 250 ml maślanki ( dałam truskawkową ) 110 gr cukru 1/3 szkl oleju 2 jajka esencja waniliowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody owoce ( w moim

Gotowanie...to proste !
Sernikobrownie z musem truskawkowym 211

Sernikobrownie z musem truskawkowym to pomysł na upieczenie trzech ciast w jednym wypieku. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale pomimo tego jest bardzo smaczne, ponieważ smaki (czekoladowy, waniliowy i truskawkowy) idealnie się ze sobą komponują. Składniki na tortownicę do średnicy 24 cm: czekoladowy spód 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g) 3/4 kostki masła (150 g) 1/2 szklanki zwykłego(...)Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wylać masę serową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut (aż do zastygnięcia masy serowej). Przygotowane ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na sam koniec wylać lekko tężejący mus truskawkowy. Wyrównać i wstawić na kilka godzin bądź całą noc do lodówki. Kroić po stężeniu ostatniej warstwy.    Topienie masła oraz czekolady

Ugotować
Tarta z truskawkami 113

Sezon truskawkowy w pełni, więc kolejna propozycja na ciasto z truskawkami. kruchy spód : 250 g mąki 125 g masła 3 – 4 łyżki wody 3 łyżeczki cukru żółtko szczypta soli kruszonka : 60 g płatków owsianych 60 g mąki 35 g masła 50 g cukru dodatkowo: truskawki 0,75 g cukru 0,25 szkl mąki

Polska Zupa
Truskawkowy tort bezowy 199

Wyszedł lepiej niż się tego spodziewałam, choć tak na prawdę, sami musicie ocenić. No właśnie, co sądzicie?Składniki:Ciasto:3 jajka3 żółtka100 g cukru100 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliDodatkowo6 dużych białek250 g cukru300 g truskawek100 ml sok truskawkowysłoik dżemu truskawkowego (weck)Sposób przygotowania:Mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia mieszamy.Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i cukier(...)blatów i wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy do momentu, aż beza się lekko przyrumieni (około 20 minut)Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki.Ostudzone ciasto polewamy dżemem truskawkowym wymieszanym razem z sokiem, przykrywamy drugim blatem. Ponownie polewamy połączonym z sokiem dżemem i dekorujemy pokrojonymi truskawkami.Odstawiamy do stężenia.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 167

Truskawki i rabarbar świetne połączenie..ale oczywiście można dać inne owoce.. Ciasto drożdżowe 50 dkg mąki  40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju  1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru  truskawki 1  budyni np.malinowy  cukier waniliowy 100 ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru(...)znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na części.Jedną część rozwałkować i przełożyć na blachę, na ciasto wyłożyć masę rabarbarowo -truskawkową , wyłożyć pokrojone truskawki.Drugą część ciasta rozwałkować, naciąć radełkiem i przełożyć na ciasto do blaszki. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Wystudzone posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z budyniem i truskawkowym musem 688

Teraz sezon truskawkowy więc na weekend u mnie było ciasto z truskawkami. Smakowało obłędnie i nawet ładnie się prezentowało. Warstwy znacząco się wyróżniały. A i samo przygotowanie nie jest skomplikowane. Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy(...)masa zacznie tężeć, ubić zimną kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mus truskawkowy i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie. Na masę truskawkową poukładać pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretka. Ciasto najlepiej schłodzić całą noc w lodówce. Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, krem budyniowy, biszkopt kakaowy, masa truskawkowa, truskawki, galaretka

Ala piecze i gotuje
Tort z cukierkami i kremem czekoladowo-truskawkowym otoczony wafelkami w czekoladzie 325

jednym żółtku. Następnie dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Krem truskawkowy:   250g masła,  500g truskawek (świeże lub mrożone),  1/2 szklanki cukru. Truskawki obrać, przepołowić(...)300g mascarpone,  200g kremu czekoladowego np. Nutella,  słodka herbata do nasączenia.  Serek mascarpone utrzeć z Nutellą. Blaty ciasta nasączyć herbatą, po czym przełożyć kremem truskawkowym. Wierzch oraz boki ciasta posmarować kremem czekoladowym. Dekoracja:  wafelki w czekoladzie, np. WW, Pryncypałki około 45 sztuk,  150g kolorowych drażetek lentilek. Boki tortu obłożyć wafelkami, układając je ciasno, jeden przy

Z miłości do słodkości
Pleśniak z rabarbarem 116

łyżki lodowatej wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: 5 białek 170 g cukru szczypta soli słoik dżemu truskawkowego 4 łodygi rabarbaru Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami. Jeśli ciasto nie będzie ładnie się łączyło dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Następnie ciasto dzielimy na 2 części(...)około 30x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Najpierw na grubych oczkach tarki ścieramy jasne ciasto i rozprowadzamy równą warstwę po dnie blaszki. Jasną warstwę ciasta smarujemy dżemem truskawkowym i układamy pokrojony na kawałki rabarbar. Następnie ścieramy na grubych oczkach 2/3 ciemnego ciasta, wyrównujemy warstwę. Kolejna warstwa to piana z białek, a na koniec posypujemy resztą startego

Smakowity Blog Kulinarny
Biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką 258

Sezon truskawkowy trwa więc nie może zabraknąć truskawkowych wypieków. Dzisiaj klasyka czyli biszkopt z kremem budyniowym oraz truskawkami i galaretką. Ciasto proste, smaczne i zawsze cieszy się powodzeniem. składniki : biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru(...)długo. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na kremie ułożyć truskawki, moje były duże więc przekroiłam je na pół i ułożyłam przekrojoną stroną do kremu. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć zalać nią wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy

Monia miesza i gotuje
Maziak z truskawkami 361

Truskawki to owoce mające wiele wartości odżywczych. Jedzenie tych owoców ma korzystny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Teraz kiedy trwa sezon truskawkowy warto sięgnąć po te pyszne owoce. Możecie z nich przygotować smakowite ciasta, takie jak Maziak.  SKŁADNIKI: Ciasto ciemne: 6 żółtek, 2 całe jajka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku(...)Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 200g masła, Dodatkowo: 500g świeżych truskawek, 3 opakowania galaretki truskawkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto ciemne: Żółtka, jajka oraz cukier razem ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję do masy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej

Tradycyjna kuchnia Kasi