łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 łodyg rabarbaru 180 g dżemu truskawkowego cukier puder do posypania przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz cukier, dodajemy żółtka oraz miękkie pokrojone masło, wsypujemy również proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę. Dłonią wyrabiamy ciasto . Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy na pół godziny do lodówki aby się schłodziło(...)oczkach jedną część schłodzonego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i zapiekamy około 10 minut na złoty kolor, po czym wyjmujemy z piekarnika. Na podpieczone ciasto nakładamy dżem truskawkowy i równomiernie rozprowadzamy go po wierzchu. Na warstwie dżemu układamy pokrojony rabarbar a na rabarbar ścieramy na tarce drugą część schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do nagrzanego
Smakowite DaniaNiedawno był Tłusty Czwartek i u mnie zamiast tradycyjnego pączka zagościły Oponki serowe , ale zrobiłam też specjalną wersję dla dorosłych z dodatkiem lukru ze śmietankowo – truskawkowego likieru . Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 500g półtłustego twarogu - 3 jajka - 1/4 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 50g margaryny roślinnej - 2 łyżki sody oczyszczonej - 2 łyżki wódki dekoracja: lukier: - 2 łyżki likieru(...)smaku śmietankowo – truskawkowym Dalkowski Strawberry - 1/2 szklanki cukru pudru posypka maczek o smaku truskawkowym dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Do miski przekładam margarynę i twaróg. Siekam nożem. Dodaję resztę składników i dokładnie zagniatam. Ciasto wałkuje dosyć cienko i wycinam z niego koła za pomocą foremki lub szklanki. W środku robię otwór mniejszą foremką lub kieliszkiem. Oponki smażę na gorącym
Kuchnia co dniapojawił się truskawkowy sezon. Ostatnio jednak mniej czasu spędzam w kuchni, więc zamiast ciastem zajadałam się po prostu truskawkami z mleczkiem kokosowym na zmianę z truskawkowymi koktajlami. W końcu jednak się doczekałam. Powstało ciasto. Nie dość że bardzo zdrowe, bardzo proste i bardzo smaczne, to i przyzwoicie wygląda :) A do tego wszystkie składniki są łatwo dostępne i stosunkowo tanie
Smakuje zdrowoSezon truskawkowy w pełni, więc trzeba z tego korzystać i piec przede wszystkim sezonowe ciasta :) Dzisiejsza propozycja to proste ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu, bardzo puszyste i lekkie mimo wykorzystania mąki pełnoziarnistej z orkiszu. Często jogurtowe wypieki bywają problematyczne i zamiast idealnego, wyrośniętego ciasta wychodzi zakalec, ale tutaj tego problemu nie zauważyłam (dlatego, że jogurt nie stanowi głównego składnika). Przed
FitKotdrożdżowe piekę najchętniej. Uwielbiam patrzeć jak w piekarniku pięknie wyrasta i kocham zapach piekącej się drożdżówki. Dziś po mojej kuchni roznosił się aromat truskawek, sera i oczywiście drożdżowego ciasta, bo sezon truskawkowy nie może się obejść bez drożdżówek. Składniki na 13 dużych drożdżówek: na ciasto: 700 g mąki pszennej 35 g drożdży 300 ml ciepłego mleka 125 g masła
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne tartaletki z kruchego ciasta z dżemem truskawkowym, serkiem mascarpone i świeżymi truskawkami. Warto je upiec w sezonie truskawkowym, bo cieszą oko, są delikatne w smaku i błyskawicznie znikają ze stołu:) Polecam. Składniki na ciasto kruche: 450 g mąki pszennej; 220 g margaryny; 120 g cukru pudru; 5 żółtek; 1 opakowanie cukru waniliowego (16g); 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)roztrzepane żółtka z cukrem, śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Foremki na tartaletki o średnicy 8 cm wysmarować rozpuszczoną margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować, nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki i upiec na złoty kolor. Temperatura pieczenia - 180 st.C, czas - około 15-20 minut. Składniki na krem: 250 ml śmietany
In my kitchenSezon truskawkowy jeszcze trwa, nic więc dziwnego, że pojawia się kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem piernik z cytrynową pianką, truskawkami i galaretką. Całkiem niezłe połączenie.Składniki: Piernik:40 dag mąki0,5 kostki margaryny25 dag cukru2 jajka4 łyżki powideł3 łyżeczki kakao0,5 opakowania przyprawy do piernika1 szklanka mleka1 łyżeczka sody Pianka:1 szklanka śmietany 18%1 szklanka wody1 opakowanie(...)Nasączyć herbatą. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Gdy zacznie tężeć ubić śmietanę ze "Śnieżką", następnie dodać galaretkę. Tężejącą piankę cytrynową wylać na ciasto i ułożyć połówki truskawek. Schłodzić. Na wierzch wylać galaretkę truskawkową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić w lodówce na kilka godzin
Praktyczna plprzyznać, że jeszcze kilka lat temu za tymi z serem nie przepadałam. To sie jednak radykalnie zmieniło i są one jednymi z moich ulubionych. Polecam te z musem truskawkowym. :) Składniki na ciasto: 500 g mąki 3/4 szklanki gorącej wody 2 jaja 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli Wypełnienie serowe: minimum 500g sera białego 1 - 2 łyżeczki cynamonu cukier(...)śmietaną do powstania gładkiej masy. Umyte truskawki blendujemy, dodając smietanę i cukier. Ciasto rozwałkowujemy, wykrajamy szklanką kółka, w które nakładamy farsz. Sklejamy pieróg. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z sola i odrobina oleju. Gotujemy ok 6 minut do wypłynięcia i jeszcze ok minuty po. Podajemy z musem. Truskawkowa pycha
ChilliJemyczekolady oraz świeżo parzonego espresso, serwowane na ciepło z lodami waniliowymi, ciepłą polewą czekoladową i karmelową oraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie - mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym kruszonym cieście. Całość polana ciepłą polewą czekoladą i posypana prażonymi płatkami migdałów Na koniec
Kulinarne przygody GatityTruskawkowa szachownica Czas truskawek powoli się zbliża , w zasadzie to już na parkingach można kupić kobiałkę , choć cena nie powiem , godziwa co najmniej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Oczywiście najlepsze będą , te z własnego ogródka , patrząc po swoich ,to już chyba za jakieś dwa , trzy tygodnie . Czyli na razie trzeba jeszcze poczekać i ewentualnie zadowolić się(...)kawałki i układamy na przemian z porwanym w kawałki ciemnym ciastem ( mniej więcej jak na zdjęciu ) . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 -50 minut . Warto sprawdzić patyczkiem , gdyż każdy piekarnik nieco inaczej piecze . Po wystudzeniu , można posypać cukrem pudrem . Smacznego Post Truskawkowa szachownica pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyPiękne, troszkę już wiosenne, ale przede wszystkim nadal wielkanocne koszyczki z ciasta kruchego wypełnione serową masą truskawkową. Na każdym koszyczku znajduje się po kilku sztuk kolorowych jajeczek. Pomysłowa propozycja na świąteczną przekąskę. Polecam! ;) Składniki: (na ok. 30 sztuk) Ciasto kruche: 180 g zimnego masła 220 g mąki pszennej 80 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka Twarożek truskawkowy(...)twarogu półtłustego 120 g dżemu truskawkowego 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kolorowe jajeczka, np. z czekolady Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki włożyć do miski. Najpierw wyrobić palcami na kruszonkę, a następnie zagnieść w kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie cienko rozwałkować i dużą szklanką wykrawać koła. Wykleić nimi foremki
Nastoletnie WypiekanieSezon truskawkowy w pełni. Dziś kuszę lekkim ciastem ( ale nie w kalorie) . Polecam je na każdą porę dnia. Pyszne Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny masa truskawkowa: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie(...)wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. pieczemy ok 15-20 minut w 170 st. Masa śmietanowa: Śmietany ubijamy na sztywno, do smaku dodajemy cukru pudru. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy. Kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy, dodajemy do ubitej kremówki, miksujemy.Gotową masę wykładamy na upieczony, wystudzony biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Masa truskawkowa: Da garnka wrzucamy odszypułkowane truskawki
Z Majeczką w kuchnirzeczy ;) Składniki: 500 g serka 'Mój ulubiony', 300 g śmietanki 30%, 1,5 opakowania żelatyny fix do deserów Dr.Oetker , 1 łyżeczka cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 1 galaretka truskawkowa Dr.Oetker , 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker , kilkanaście okrągłych biszkoptów, 1 łyżka soku z cytryny, 1 banan, ok.7-8 truskawek. Przygotowanie: Serek miksujemy z śmietanką. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder(...)wyleje się poza określone ćwiartki lub wsiąknie w masę serową). Ciasto chowamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, układamy plasterki truskawek w dwóch pozostałych ćwiartkach i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie odstawiamy ciasto do lodówki
Aga w kuchnidzisiaj znowu truskawkowo Zapraszamy na tartę z mascarpone i galaretką truskawkową – posmakuje każdemu Składniki na ciasto: - 260 g mąki pszennej - 140 g masła - 100 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 jajko - szczypta soli Składniki na krem: - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 250 g serka mascarpone Składniki na galaretkę truskawkową: - 500 g truskawek - 2 łyżki cukru - 1/2 szklanki wody(...)dodajemy mąkę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Jeżeli ktoś nie ma robota ciasto można wyrobić ręcznie. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie robimy galaretkę truskawkową. Truskawki obrane i umyte kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i sok z cytryny i gotujemy
Kuchenne Wariacjerazem na bazie przepisu ciasta cytrynowo-maślankowego - muffinki truskawkowe. Zastanawiałam się czy do ciasta zamiast cytryny dodać cukier wanilinowy.Cytryna wygrała :) Uwielbiam letnie ciasta z dodatkiem cytryny. Czytaj więcej
bistro mama