ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:70/359)

Mazurek z karmelizowanymi orzechami 147

polewa orzechowa : 5 łyżek miodu (u mnie gryczany), 5 łyżek cukru trzcinowego, 100 g masła, 360 g różnych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów bez skórek) ciasto : 300 g mąki krupczatki, 3 ugotowane żółtka (gotuję jaja na twardo i wyjmuję żółtka, z białek robię sałatkę z kukurydzą, jabłkiem i majonezem) , 1 jajko, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 2 szczypty

królestwo garów
Drożdżówki z kremem orzechowym i gruszkami - bułeczki pełne światła 136

soczystą cząstką sezonowej gruszki ♥ Ciepłe w smaku, ciepłe w zapachu, który wypełnia jesienną słodyczą najciemniejsze zakamarki domu, rozświetlając przytulnością nawet klatkę schodową. Najpierw odprężenie przy zagniataniu pulchnego, drożdżowego ciasta, potem klecenie orzechowego kremu o pięknym zapachu i lekkiej konsystencji, a na końcu przyjemne kulanie bułeczek i wykańczanie całości ociekającymi słodyczą cząstkami gruszek. Po upieczeniu zostaje już tylko rozkosz podniebienia(...)zaczynu dodaj mąkę, sól i jajka - zacznij wyrabiać ciasto. 3. Masło podziel na mniejsze kawałki i dodaj do masy - zagnieć gładkie, jednolite ciasto (ok.10min) 4. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5h. 5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na oprószonym mąką blacie i uformuj walec. 6. Podziel ciasto na 12 równych części i każdą z nich

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Marysieńka 205

jeśli jest to tylko chwyt reklamowy, to zbiór (ten dostępny w necie) zawiera wypieki godne wypróbowania. Pokaźna ilość orzechów szafce i wena na ciasto kremowe, zaowocowały Marysieńką. I był to strzał w 10-tkę: czekoladowy biszkopt, orzechowa beza, krem budyniowy, a wszystko otoczone czekoladą z dużymi kawałkami orzechów. Dziękuję Mariolce( z Kulinarne Pyszności Molki), za to, że nakłonila mnie(...)Masło lekko ucieramy i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Jeśli lubimy, blaty kakaowe lekko nasączamy (u mnie ¼ szklanki cytrynowej herbaty). Blaty przekładamy przygotowanym kremem: blat kakaowy-krem-blat orzechowy-krem-blat kakaowy. Ciasto okryte folią kuchenną odstawimy na noc do lodówki. Przed podaniem ciasto dekorujemy polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
tarta orzechowa 190

Dzisiaj zapraszamy na kolejną naszą tartę która była w magazynie małopolskich blogerów. Tym razem jest to tarta orzechowa o smaku wielu różnych orzechów Składniki na ciasto: - 110 g mąki pszennej - 40 g mielonych orzechów laskowych - 50 g cukru pudru - 80 g masła - 1 żółtko Składniki na krem orzechowy: - 250 ml mleka - 1 laska wanilii - 30 g budyniu - 3 żółtka(...)cukier i wszystkie składniki razem mieszamy, a następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Teraz robimy krem orzechowy. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy laskę wanilii. W drugim garnku ubijamy żółtka z cukrem a następnie dodajemy budyń. Do ubitych jajek wyciskamy ziarenka

Kuchenne Wariacje
Sernik orzechowy - Biały Michałek 359

Sernik orzechowy o smaku białych Michałków - absolutny hit tegorocznych Świąt Wielkanocnych! Cudowny, kremowy, w sam raz słodki, nie za ciążki, ale też nie kruszący się - po prostu sernik idealny! Najlepszy jaki w życiu jadłam (i nie tylko ja) :) Nie należy ani do najprostszych, ani tym bardziej do najtańszych - ale wierzcie mi, wart jest swojej ceny i każdej poświęconej mu minuty(...)Białych Michałków orzechy ziemne niesolone 1. Spód: Masło rozpuścić. Orzechy i ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można włożyć je do woreczka i rozmiażdżyć wałkiem do ciasta). Dodać rozpuszczone masło i wymieszać wszystko ręką - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam szklanej z silikonowym brzegiem więc nie było to konieczne) i wylepić

Kto ugości moich gości?
Co by tu upiec na niedzielę? 160

świętowanie . Z tej okazji upiekłam pyszne ciasto czekoladowe z bezą, które obficie posypałam pestkami granatu. Czerwony kolor granatu wprowadza w przedświąteczny nastrój. O tej porze pachnie u mnie w domu czekoladą i szafranem. Dla mnie świąteczne wypieki to makowiec , sernik , czekoladowy tort i szafranowe ciasto . Podczas adwentu piekę mnóstwo drobnych wypieków jak orzechowe ciasteczka czy mięciutkie ciasta piernikowe . Ciasto czekoladowe

codojedzenia
Ciasto czekoladowe z nutellą i wiśniami z nalewki 864

Intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kremu orzechowego, bez pieczenia, na kakaowych herbatnikach, przepyszne. Z wieńczeniem całości są wiśnie z nalewki, mocno alkoholowe, więc ciasto jest zdecydowanie dla dorosłych. W wersji dla dzieci rezygnujemy z wiśni, a ciasto polewamy samą czekoladą. ok 400 g herbatników kakaowych 100 g czekolady gorzkiej 200 g kremu czekoladowo orzechowego np Nutelli 2 szklanki śmietanki kremówki(...)formie o wymiarach 21 x 25 cm. Szybko przykrywać herbatnikami kolejne warstwy kremu. Do formy dobrze jest włożyć papier do pieczenia, tak aby w łatwy sposób można było wyjąć ciasto po stężeniu. K remówkę mocno podgrzać i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Delikatnie mieszając połączyć. Do przestudzonej czekolady dodać odsączone z nalewki wiśnie i obtoczyć w polewie. Wyłożyć na wierzch ciasta

https:KKuchniaMniam
Muffinkowe grzybki 196

Alternatywa mojego pomysłu dla grzybków z kruchego ciasta   Składniki na babeczki mąka pszenna, 1 szkl cukier, 1/2 szkl kakao, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1/2 łyżeczki mleko, 1/2 szkl olej, 1/4 szkl jajko, 1 szt Składniki na grzybki masło orzechowe, 1 kopiasta łyżka serek mascarpone, 1-2 łyżki białko jajka, 1 szt cukier puder, 4 łyżki(...)180st. Studzimy. Z wystudzonych babeczek ostrym nożem odcinamy górę, tak aby powstały kapelusze grzybków. Resztę babeczek rozkruszamy. Kapelusze delikatnie wydrążamy (robimy tylko mały dołek na ogonek). Do rozkruszonego ciasta dodajemy masło orzechowe i serek mascarpone (najpierw jedną łyżkę, potem ewentualnie drugą). Masa ma zwarta i nie może być za miękka. Z masy formujemy 12 grubych wałeczków (ogonków) i ustawiamy pionowo

Gotowanie moimi oczami
Snikers 275

Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Trzy identyczne formy do ciasta  wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec wszystkie na złoty kolor w 180°C. Ugotować budyń: w połowie szklanki mleka wymieszać składniki po czym dodać je do powoli gotującego się mleka(...)proponuję dodać masło, a krem będzie bardziej karpatkowy. Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce budyniu. Na jeden upieczony blat ciasta rozsmarować krem budyniowy. Przykryć drugim blatem, na którym rozsmarować należy kajmak. Całość przykryć blatem z polewą orzechową

Pysznie & Pięknie
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem z dyni i masła orzechowego. 220

Pysznie! Kochani, jestem przeszczęśliwa. Wymyśliłam sobie rogaliki takie puchate i puszyste z ciasta drożdżowego z dodatkiem puree z dyni pieczonej, z nadzieniem z dyni masła orzechowego. Wyszło tak pysznie, tak jak chciałam ;-).  Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni miało obłędny kolor, widzieliście zresztą już je na fanpage smykwkuchni. Piękny słoneczny, pomarańczowy kolor. Nadzienie z pieczonej dyni, masła, i masła orzechowego(...)łyżka miodu - 4 łyżki masła orzechowego, ja użyłam marki Primavika masło orzechowe bez konserwantów i ulepszaczy jest idealne, są w nim zmielone orzechy wyczuwalne w smaku i tylko takie prawdziwe się nadaje - 2 łyżki brązowego cukru Wszystko za pomocą trzepaczki mieszamy z gorącym masłem, na gładką masę. Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej robimy okrągły blat, smarujemy masą orzechowo

SMYKWKUCHNI
Krem maślano-orzechowy 146

Orzechy włoskie są moimi ulubionymi, więc ten krem bardzo lubię i robię go od wielu lat. Jest idealny do przekładania ciast, ciasteczek i tortów czy wypełniania rurek oraz babeczek. Krem ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Z podanych proporcji wystarczy go np. do podwójnego przełożenia tortu o średnicy 22 cm.  Możecie również orzechy włoskie(...)wanilii lub dowolny alkohol. Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera. Powstały krem nadaję się do bezpośredniego użycia, a po schłodzeniu nabierze bardziej stabilnej konsystencji.  Ekspresowe ciasto z kremem orzechowym - przepis wkrótce

Di gotuje
Jedzmy polskie jabłka 183

listopada 2014 Maślankowe muffiny z jabłkiem - 7 listopada 2010 Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło - 28 stycznia 2014 Wigilijny barszcz z pieczonych buraków - 11 grudnia 2014 Proste ciasto jabłkowo-orzechowe - 4 lutego 2014 Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka i pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy - 11 lutego 2014 Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu - 26 kwietnia 2014 Ciasto cynamonowe

Moja Delicja
Wegańskie ciasto jaglane z orzeszkami ziemnymi i daktylami (bez glutenu i laktozy) bez pieczenia 442

Plusem jest brak pieczenia i to, że zdecydowanie jest zdrowe! Dla kogo: dla wegan dla uczulonych na gluten dla szukających ciasta bez pieczenia  Składniki na spód: pół szklanki daktyli 50g płatków migdałów 30g płatków owsianych 4 łyżki masła orzechowego Składniki na masę(...)jaglaną: szklanka kaszy jaglanej (suchej) 2,5 szklanki mleka (w wersji wegańskiej mleko roślinne lub woda) 3 łyżki cukru (lub ksylitolu, erytrolu itd.) Składniki na wierzch ciasta: szklanka daktyli 4 łyżki masła orzechowego łyżeczka kakao orzeszki ziemne do posypania (co najmniej pół szklanki) Wykonanie tradycyjne: Wykonanie spodu: Daktyle namoczyć we wrzątku, pozostawić na pół godziny. Daktyle odsączyć z wody. Wszystkie

Mania Wypiekania
Brownie z batatów z masłem orzechowym (bez glutenu, cukru i laktozy) 200

czekolady 50 g surowego kakao 50 g płatków migdałów 200 g mąki owisanej bezglutenowej 100 g świeżych daktyli bez pestek polewa: 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżki płatków migdałów łyżka pudru truskawkowego (liofilizowane zmielone truskawki) Ciasto przygotowałam w Thermomixie, ale możecie wykorzystać też inny sprzęt. Wystarczy dobrze zmiksować składniki. Bataty obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Gotujemy je na parze(...)sekund na obrotach 8. Gdy masa będzie gładka przekładamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary ok. 15×20 cm). Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia. Masło orzechowe przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy, aż stanie się płynne. Polewamy ciasto, a wierzch posypujemy płatkami migdałów i pudrem truskawkowym. Smacznego :)   Artykuł Brownie

Mienta blog
Orzechowiec w cieście półfrancuskim 199

Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto: 300g mąki 300g masła 2 łyżki zimnej wody 3 żółtka Masa orzechowa: 7 jajek 1 szklanka cukru kryształu 250 mielonych orzechów włoskich Polewa: 50ml słodkiej śmietanki 1 tabliczka białej czekolady Wiórki orzechowe Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy lub wyrabiamy z pomocą robota kuchennego. Dzielimy na dwie części. Pierwszą od razu wałkujemy(...)białek z dodatkiem szczypty soli. Masę przekładamy na schłodzone ciasto i przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią. Dziurkujemy także z wierzchu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Skręcamy temperaturę do 180ºC i pieczemy do zrumienienia wierzchu, ok 35-40 minut. Przestudzone ciasto polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem śmietanki, posypujemy wiórkami orzechowymi

Kuchnia w czekoladzie
SNIKERS LENY 303

równe części. Pierwszą część  ułożyć  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w temp. 170-180 stopni C. Drugą część ciasta będziemy piekli wraz z masą orzechową, którą należy przygotować wg poniższych wskazówek. Masa orzechowa: Obłuskane orzechy dzielimy(...)mniejsze cząstki.  Wszystkie składniki na masę wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu ok. 15 min. stale mieszając. Następnie wylewamy jeszcze gorącą masę orzechową na drugą część surowego ciasta i wkładamy to do piekarnika na również 20 min. Pieczemy w tem. 170-180 stopni C.  Upieczone placki pozostawić do wystudzenia ( z  ciepłych , lekko ostudzonych

Moje Słodkie Piekiełko
Jabłecznik z pianką i chrupiącą orzechową posypką. 183

Jeden z najsmaczniejszych jabłeczników jakie piekłam i jadłam: przepyszne jabłkowo – cynamonowe wnętrze zwieńczone delikatną pianką i chrupiącym orzechowym akcentem.  Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki, 1 szklanka cukru, 1,5 kostki masła, 6 żółtek, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa jabłkowa: 9 – 10 średniej wielkości jabłek, 1 szklanka cukru, 1 czubata łyżka cynamonu, 2 łyżki

Nie tylko w kuchni