polecam, jest to jeden z najlepszych przepisów na rogaliki jaki posiadam :) Rogaliki można nadziać wszystkim, ja gorąco polecam nadzienie takie jak w przepisie czyli czekoladowo-orzechowe :) Zapraszam SKŁADNIKI CIASTO -750 g mąki pszennej tortowej -250 g masła lub margaryny -100 g cukru -200 ml mleka -80 g drożdży świeżych -2 jajka -cukier waniliowy NADZIENIE
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupozostało mi nic innego jak połączyć te dwa smaki. Placek jest bardzo smaczy i oczywiście mega czekoladowy dla mnie bomba. Zapraszam... Skala smaku 10/10 krem orzechowy trudno się rozprowadzał dlatego wrzucałam kawałkami na ciasto. Źródło "Moje wypieki" Składniki: 180 g masła 150 g gorzkiej czekolady 250 g cukru pudru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 140 g mąki pszennej szczypta(...)wrzenia). Lekko przestudzić. Dodać cukier, jajka, ekstrakt, przesianą mąkę z proszkiem, kakao i dodatkowo posiekaną czekoladę. Wymieszać. Do przygotowanej blaszki (18 x 29 cm) wlać gotowe ciasto. Małą łyżeczką wykładać na górę masło orzechowe, wymieszać końcówką noża, tworząc na powierzchni esy - floresy. Posypać orzechami. Piec w temperaturze 160ºC, przez około 40 minut (piekłam krócej). Brownies powinny być wilgotne, im dłużej
Kubki smakuDostałam "zamówienie" od męża na ciasto owocowe. Pomyślałam, że owsiano-orzechowe robiłam już kilka razy, więc zrobię tym razem inne. Wpadło mi w oko ciasto rabarbarowe z mojego bloga, również z mąką orzechową, ale trochę innej konstrukcji. Zdecydowałam się zrobić podobne z brzoskwiniami. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowysernik, a raczej to, co z niego zostało. Nasza sunia wyżarła (inaczej nie da się tego określić) niemal wszystko. Zostały tylko wąskie paski po brzegach. Tego dnia nie było ciasta do kawy, ale i tak martwiliśmy się bardziej, czy to wielkie obżarstwo nie zaszkodzi naszemu psu. Na szczęście dość szybko wróciła do formy. Myślicie, że to ją odstraszyło(...)masła orzechowego . Wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze. Można również rozkruszyć drobno herbatniki i utrzeć je w tradycyjny sposób razem z masłem i masłem orzechowym. Sernik będzie piekł się w kąpieli wodnej. Formę do ciasta owinąć dokładnie folią aluminiową i wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli będziemy piec w ceramicznej formie, wtedy wystarczy wysmarować ją masłem. P rzygotowane ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennaprawda miały być ślimaczki cynamonowo-orzechowe, ale po zmianach jakie wprowadziłam (zmiana mąki, dodanie jajka...) wyszły bułeczki, ale za to jakie pyszne... Delikatne, puszyste, aromatyczne, idealne do codziennej, grudniowej kawki. Inspiracją był przepis znaleziony w gazetce marketowej, w oryginale był na mące pszennej i w wersji wegańskiej, ja dodałam jajko, zwiększyłam także ilość mąki. Z przepisu wychodzi dość spora ilość(...)przykryciem w ciepłe miejsce, na ok.1,5h, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na blat podsypany delikatnie mąką (u mnie dunst), lekko zagniotłam i rozwałkowałam. Na cieście rozłożyłam masę cynamonowo-orzechową, lekko ją wwałkowałam, posypałam także dodatkowo cynamonem. Zwinęłam ciasto w wałek i pokroiłam na plastry, u mnie wyszły 24 plastry. Kawałki ciasta ułożyłam na 2 blaszkach. Po ok.10 minutach
Smaczne Zdrowemleko, proszek budyniowy, miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy upieczone ciasto, smarujemy masą orzechową.Odstawiamy do lodówki- najlepiej
Z Majeczką w kuchnicioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino) Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) Ciasto marchewkowo-migdałowe z mlecznym kremem (Torta alle carote e mandorle con crema di latte) Włoskie ciasto "Sbrisolona" z Mantova (Sbrisolona
La grande e la piccola cuocaCiasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, która nadała delikatnego posmaku orzechowego. Pomimo tego dodatku ciasto nie jest ciężkie, ale miękkie, wilgotne i smaczne. Na wierzchu gruszki w sosie karmelowym, które idealnie pasowały do pełnoziarnistego ciasta. GRUSZKI: 50g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki 30% 500g twardych gruszek CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki kwaśniej śmietany
https:KKuchniaMniamceny: kawa z mlekiem sojowym - 5 zł, kawa czarna - 4 zł, ciasto - od 5 zł za duży kawałek. Wystrój nowoczesny, ale bez przesady. Jadłam 2 rodzaje ciasta: brownie z masłem orzechowym (na pewno był też w nim banan) i ciasto na zimno z chia i musem truskawkowym bez cukru (wydaje mi się, że to drugie w wersji
Qlinarnie i Qlinarniełatwe do przygotowania, tym razem wzbogaciłam smak cukrem pomarańczowym i odrobiną aromatu z pomarańczy, w formie keksu z polewą czekoladową i orzechowym krokantem, doskonałe na słodki podwieczorek czy pogaduchy z koleżanką. Ciasto na formę keksową 12/40 cm *szklanka o pojemności 250 ml Składniki: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 torebka cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker 2 czubate szklanki(...)szklanki mocno gazowanej wody mineralnej 2 łyżki ciemnego kakao 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ekstraktu z pomarańczy Dr.Oetker Dodatkowo: Polewa z białej czekolady Orzechowy krokant do posypania Sposób przygotowania ciasta: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Formę keksową wyłożyć papierem pergaminowym do pieczenia. Jajka wbić do miski, wsypać cukier oraz cukier pomarańczowy, zmiksować na gęstą puszystą i jasną
Wanilia i Kardamonwięcej kaszy manny niż mąki, a mimo to nie jest ani suche, ani gumowate. Śliwki obsypane są słodką kruszonką orzechową, która jest taką chrupiącą wisienką na torcie. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 30x20 cm) Ciasto: 250 g kaszy manny 150 g mąki pszennej tortowej 200 g zimnego masła 4 jajka 1 szkl cukru(...)siebie nachodziły. Blaszkę z ciastem odstawić na bok na 10 minut, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C i przygotować orzechową kruszonkę. Kruszonka orzechowa: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami na kruszonkę. Ciasto ze śliwkami posypać kruszonką. Piec w 190 st.C przez ok. 30 minut, aż ciasto urośnie, a wierzch ładnie się zarumieni. Wyjąć i przestudzić. Przed podaniem
Nastoletnie Wypiekaniegranatem Gruszkowy ptyś Ptysiowe rafaello Sernik jogurtowy z mango Jagodowo kokosowa pianka Przekładańce: Pawi ogon Capuccino Chałwowo brzoskwiniowe Słodki puszek Kremówka Słonecznikowiec Sezamowiec Delicja Pani Walewska Orzechowa pokusa Orzechowy przekładaniec Smaczek Ciasto z kulkami i kremową pianka Kruche z kokosem i jabłkami Kubanka Łabędzi puch Pijana kukułka Kokosowy przekładaniec Lion Czekoladowy napoleon Kilimandżaro Prince polo Śmietanowiec z jabłkami Pijany adwokat
Cynamonowe szczęścieWymieszane składniki wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy budyń, następnie wylewamy gorący budyń na biszkopt. Przykrywamy drugim spodem. ponczujemy go i studzimy. MASA ORZECHOWA Orzechy włoskie mielimy. (warto odłożyć garść orzechów do posypania ciasta) Do garnka dajemy mleko i orzechy, całość gotujemy, aż do redukcji mleka. Masę należy mieszać(...)się nie przypaliła. Najlepiej robić ją w aluminiowym garnku. Gdy masa zgęstnieje studzimy są. Miękkie masło wraz z cukrem pudrem ubijamy na puch, dodajemy masę orzechową. masę wykładamy na ostudzone ciasto. Posypujemy je orzechami i wsadzamy do lodówki na całą noc. I gotowe :-) Ciasto pięknie się kroi i jest pyszne :-) Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasło 300 g, cukier puder 220 g, polewa: czekolada mleczna 150 g, mleko 5 łyżek, dodatkowo: dżem wiśniowy 1 mały słoik, orzechy zmielone lub wiórka kokosowe do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Ciasto: Masło, cukier, miód, kakao oraz przyprawę do piernika umieszczamy w garnku i podgrzewamy, cały czas mieszając do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mieszanka ostygnie(...)Wszystko razem mieszamy mikserem na niskich obrotach do połączenia. 3 blaszki wykładamy papierem do pieczenia i ciasto rozlewamy równomiernie na każdą z nic. Ciasto pieczemy w 170 st.C przez ok. 25-30 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Krem orzechowy: Orzechy i mleko umieszczamy w garnku i podgrzewamy, przez cały czas mieszając aż się zagotują. Odstawiamy
kulinarne odsłony paticzekolady i orzechami. Wybrałam na te święta tego mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :) W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy, jeszcze go nie piekłam, podaje przepis, bo jest też prosty. składniki: 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka(...)wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C. przez 30 min. Nie jest to tradycyjny mazurek, ale biszkopt orzechowy, można po upieczeniu udekorować podobnie jak mazurka i będziemy mieć swoje oryginalne ciast
Proste Potrawy