kolejnymi zleceniami – Bobby, kochanie, robię naleśniki. Wolisz dżem czy masło orzechowe? – Dżem brzmi świetnie, mamo. – W porządku, pączusiu. Za chwilę będą gotowe! Strefa gastornomiczna w „lekkim” nieładzie – czas to zmienić! A może by tak wspólny grill, panie władzo? W tym wpisie zajmiemy się zatem ciastem z mnóstwem frużeliny malinowej – czyż nie odzwierciedla ono w kulinarnie artystyczny sposób
Nerds KitchenDZIECIĄTKA. Do życzeń załączam przepis na niezawodne kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem. Jest to kompilacja przepisów na kruche rogaliki z marmoladą lub masą makową , oraz na drożdżową struclę rumowo-orzechową . SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania duża szczypta soli 20 dag masła 20 dag kwaśnej śmietany 18% NADZIENIE: 15 dag orzechów włoskich (najlepiej świeżo(...)godzin. Orzechy zmielić, dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Placki pokroić na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta rozsmarować po łyżeczce masy orzechowej i od tej strony zwinąć, formując rogalik. Przy sklejaniu końcówkę trójkąta warto posmarować kropelką wody. Rogaliki ułożyć
Kuchenne zapiski Edytysmaczny, bardziej pulchny, dłużej się przechowywał, miał większą wartość odżywczą, powinien być pieczony na zakwasie a nie na drożdżach piekarskich. Im więcej mąki żytniej w pieczywie tym krócej wyrabiamy ciasto, im wyższy typ mąki żytniej tym więcej potrzebujemy wody. Dlatego jeśli chcemy zamieniać typy mąk w danym przepisie, zastanówmy się wcześniej czy aby nie trzeba zmniejszyć lub zwiększyć ilości wody(...)pokojowej. Przygotowanie ryżu 100g brązowego ryżu prażymy na suchej patelni. Ja ziarenka zaczną skakać i poczujemy orzechowy zapach, zdejmujemy z patelni. Wrzucamy ziarenka na wrzącą wodę i gotujemy al dente. Przelewamy przez sito, wkładamy do miseczki i przykrywamy folią. Ciasto właściwe Cały zaczyn, ugotowany ryż, 310g mąki typ 720, 135g mąki chlebowej pszennej typ 650, 310g letniej
Leśny ZakątekSkładniki: CIASTO UCIERANE: jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka KRUSZONKA ORZECHOWA: orzechy włoskie 100 gram/tarte lub zmielone, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier 2 łyżki, masło lub margaryna 100 gram DYNIA KISIELOWO KORZENNA: woda 1/2 szklanki, dynia 1 kg/pokrojone kostki, przyprawa korzenna 1/2 opakowania, kisiel(...)zimnej dyni wsypać przyprawę korzenną, cukier, kisiel i wymieszać jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć z 3 minuty, masa będzie "zważona", wsypac mąkę z proszkiem i utrzeć dość gęste ciasto forma 25x24 cm wyłożona paperem do pieczenia - w blaszce rozsmarować ciasto do naczynia po cieście wsypać tarte orzechy włoskie lub zmielone, dodać mąkę, zimną margarynę i utrzeć ciasto na kruszonkę
W Mojej Kuchni Lubięplus mąka do obtaczania) olej lub masło klarowane do smażenia do podania: masło orzechowe syrop klonowy Banan obrać ze skórki, pokroić w plastry, razem z twarogiem rozgnieść widelcem. Do twarogu dodać jajko, wsypać cukier, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz wymieszać. Nabierać kawałki ciasta wielkości moreli, formować kulki, obtaczając w mące, spłaszczać i układać na oprószonej mąką stolnicy
Obiad gotowyPrzykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 części. Kruszonka: 1,5 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej 2 łyżki mąki kokosowej garść zmielonych orzechów pekan 1 czubata łyżeczka domowego masła orzechowego 4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując kruszonki) 1/3 łyżeczki
FitKotMocno orzechowe, kruche ciasteczka powstały z myślą o wszystkich miłośnikach masła orzechowego Podobno masło orzechowe to produkt, który można kochać lub nienawidzić. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy osób. Chyba nawet mogę powiedzieć, że ta miłość jest naprawdę silna Masło orzechowe towarzyszy mi praktycznie codziennie i uwierzcie mi, wykazuję się naprawdę silną wolą, żeby nie zjadać go zbyt dużo(...)Mocno orzechowe, kruche ciasteczka upiekłam tak naprawdę, aby usprawiedliwić swoje wyżeranie masła ze słoika Uznałam, że to trochę przesada zjadać je łyżeczką, dlatego ukryłam je w ciasteczkach Jeśli Wy, tak jak ja, lubicie masło orzechowe, koniecznie wypróbujcie ten przepis Mocno orzechowe, kruche ciasteczka Składniki: 100 g masła lub oleju kokosowego 100 g masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów
365 dni dookoła kuchnipysznym rozpływającym się masłem orzechowym i orzeźwiającym lekko kwaskowatym dżemem wiśniowym. Dzięki dodatkowi słodkiego banana omlet jest wilgotny i nie ma potrzeba dodawania żadnego słodzika. Użyłam mąki kokosowej i mąki owsianej, ale myślę, że można użyć każdej innej np. ryżowej lub gryczanej. Nie dawałabym jednak 2 łyżek mąki kokosowej, bo wtedy ciasto może wyjść zbyt(...)gęste. Omleta piekłam w piekarnika, przez to wygląda i smakuje jak mini ciasto bananowe, ale można go też usmażyć na patelni. Wtedy wychodzi równie smaczny :) Składniki: 2 jajka 1 banan 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżka kakao szczypta soli do podania: masło orzechowe, dżem Wykonanie: Banana rozgnieść. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Wrzucić
Healthy food explorerWitajcie, jest weekend musi być ciacho! Dzisiaj przygotowałam bezglutenową roladę o smaku Snikersa - bez dodatku białego cukru oraz mleka. Ciasto ma wyraziście czekolady smak i chrupiące nadzienie. Idealnie sprawdzi się na deser dla dużych i małych. Nagrałam także film z jej przygotowaniem - link znajdziecie na końcu przepisu (mój pierwszy! - jestem ciekawa jak Wam się spodoba:)). Wartości odżywcze(...)nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto zawijamy w ściereczkę na kształt rolady. Pozostawiamy do wystudzenia. Masa Daktyle moczymy w wodzie przez około 20 minut. Następnie odsączamy i blendujemy na gładką masę. Orzeszki ziemnie siekamy i dorzucamy do daktyli. Na koniec dodajemy masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy. Roladę rozwijamy i smarujemy kremem. Ponownie
Health-Fit-Lifemąki pszennej/orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Masło/margarynę oraz masło orzechowe z cukrem należy utrzeć na puszystą masę, a następnie połączyć z uprzednio poduszonym na puree bananem. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i całość wymieszać (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej
Di gotujezamiast lepić kulki należy je ugniatać na kształt kuli, ale pokazuję też zdjęcie przed upieczeniem ciasta jak to u mnie wyglądało. Po upieczeniu są idealne! Źródło przepisu z jakiego korzystałam pochodzi z Moje Wypieki . Składniki na 16 szt: 225 g masła orzechowego (nazwa jest linkiem, który przekieruje Cię na domowe masło jakie ja zrobiłam) 100 g brązowego cukru drobnego(...)blenderze. Można zmiksować zwykłym mikserem z końcówkami do ubijania, ale można wrzucić je do blendera. Na końcu wsypałam czekoladę i wymieszałam łyżką, aby mniej więcej równomiernie ułożyły się w cieście. Potem ugniotłam sobie mało kształtne kulki, ułożyłam na papierze do pieczenia, lekko spłaszczyłam i piekłam w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez ok 15 minut. Musicie obserwować kolor ciastek, czas
Blondynka GotujeORZECH . Połączenie dżemu z masą śmietanowo maślaną daje niesamowity smak . Zapraszam :) Składniki na ciasto kakaowe : 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki Masła orzechowego kakaowego firmy PRIMAVIKA 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek Masa śmietanowa(...)wymieszać , stopniowo dosypywać mąkę z sodą i proszkiem ciągle mieszając mikserem . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Dużą tradycyjną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa śmietanowa : Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Stopniowo dodawać śmietanę ciągle mieszając mikserem . Następnie dodajemy śmietanę
Sama słodycz i szczypta chilijuż za późno. Tort początkowo nie miał trafić na bloga, ale pyszny jest, to może ktoś skorzysta z receptury. Biszkopt wyszedł mi niezwykle puchaty, przełożyłam go kremem orzechowym, a udekorowałam ciasteczkami w kształcie serc i orzeszkami. Prosto, a pysznie. Polecam i udanych wypieków życzę :) Potrzebujemy: Na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki. 2. Krem orzechowy: Mleko zagotowujemy i zalewamy nim zielone orzechy, przykrywamy talerzykiem
Izabelawkuchniciasto dyniowe z gruszkami, a we wpisie poczytacie także o właściwościach dyni. Na blogu znajdziecie kilka smakowitych przykładów na wykorzystanie dyni w ciastach: Sernik dyniowy Dyniowe ślimaczki drożdżowe Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto z dynią, gruszką i figami Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Klasyczne dyniowe bułeczki Ciasto dyniowe(...)zimno. Można ją wykorzystać jako słodki farsz do kruchej tarty lub składnik ciasta drożdżowego czy też ucieranego. Nasze wypieki zyskają wtedy nie tylko unikalny smak, ale także wyjątkowy kolor. Dziś zapraszam Was na sezonowe ciasto, które upiekłam z dynią właśnie i wykończyłam aromatyczną gruszką. Ciasto dyniowe z gruszkami Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki
Kulinarne przygody GatityMoje ukochane ciasto marchewkowe w odrobinę innej odsłonie! SKŁADNIKI: -4 białka jaj (174g) (szczypta sody oczyszczonej) -2 żółtka (36g) -100g startej i odsączonej marchewki - 30g mąki orzechowej - 20g mąki ryżowej - 10g kakao + słodzik np. stewia w kapsułkach (u mnie jakieś 8tabletek rozkruszonych do proszku) +250g mleka kokosowego (o stałej konsystencji - taki po kilkunastu godzinach spędzonych w lodówce) + słodzik(...)Mleko kokosowe w stałej konsystencji przekładamy do miski i ubijamy jak normalną śmietankę. Trwa to dosłowne chwilkę. Dodajemy w razie potrzeby słodzik i mieszamy. Ubitą śmietankę pładziemy na wierz ciasta i gotowe! SMACZNEGO! <3 CAŁOŚĆ (ZE ŚMIETANKĄ): 1000 KCAL B43 W50 T70 1/10 CIASTA ze śmietanką: 100kcal B4 W5 T7 CAŁOŚĆ (BEZ ŚMIETANKI) 510 kcal B37 W30 T26 1/10
fitolarun.blogspot.com