ciasta na wielkanoc - 5946 przepisów (strona:274/397)

Medaliki warzywne z sosem pomidorowym 71

Czas czytania: 2 min Wegetariańskie „pulpety” przygotowane z warzyw i ryżu, świetne danie na obiad. Medaliki proponuje podać z sosem pomidorowym i surówką to

SprawdzonaKuchnia.pl
Pasztet z orzechów i cieciorki 72

Czas czytania: 2 min Pasztet w wersji wegetariańskiej, troszkę inny od tych najpopularniejszych bezmięsnych pasztetów. Głównym składnikiem są orzechy i można użyć do tego przepisu dowolnych

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa grzybowa z chrzanem 87

Czas czytania: 2 min Zupa grzybowa z chrzanem powstała zupełnie przypadkiem w wyniku niezgody między dorosłymi a dziećmi. Dzieci chciały grzybową , a ja chrzanową . Pomyślałam, przecież

SprawdzonaKuchnia.pl
Śledzie marynowane w zalewie octowej 140

Śledzie marynowane w zalewie octowej i oleju Śledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów - na słodko, z dodatkiem

Korniszonki
Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami 138

Tartę żurkową bardzo łatwo się przygotowuje, a do tego świetnie smakuje. Żurek został czosnkiem, chrzanem doprawiony i pieprzem, chili wyostrzony.  Mini jajeczka sprytnie w masie

Moniki Smakołyki
Babka limonkowo- pistacjowa. Nowa odsłona włoskiej ciambelli 205

W zeszłym roku przyjaciele z Włoch podzielili się przepisem na migdałową babkę wielkanocną-Ciambella.  W tym roku postanowiłam upiec jej siostrzaną wersje, limonkowo

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mazurek migdałowo-kawowy 123

W tym roku wreszcie udało mi się dopracować mój ulubiony mazurek.Jestem miłośniczką kawy i migdałów.Smaki idealnie do siebie pasują w połączeniu z bardzo kruchym ciastem.Poza

Anielskie wypieki
Wielkanocna sałatka szczypiorkowa 2276

Szczypiorek w pewnym stopniu może kojarzyć się ze zbliżającymi się świętami Wielkanocy, ale też jest wspaniałym dodatkiem który jest dostępny cały rok. W dzisiejszej sałatce zagra

Kuchnia PROzdrowotna
Rolada szpinakowa z łososiem 320

Zupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy nie lubią szpinaku… Ja ostatnio zawsze mam paczkę szpinaku w zamrażarce bo przecież można z niego zrobić ciasto francuskie ze

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe zajączki 144

Wielkanoc to oczywiście na blogach królują zajączki, jajka itp..u mnie też są zajączki...może nie wygląda dokładnie jak zajączek, ale coś z niego ma haha...pomysł na takie zajączki znlazłam tutaj. 1,5 szkl.( 230g) mąki chlebowej lub Manitoby [mąki tortowej  Młynomag ] 1 szkl.( 150g) mąki pszennej, plus 3-4 łyżki, jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste [mąki tortowej

Moje domowe kucharzenie
Terrina z twarożku i łososia 64

Czas czytania: 2 min Pyszna i bardzo prosta wariacja na temat terriny, bez pieczenia czy gotowania. Terrina jest bardzo delikatna, wprost rozpływająca się w ustach, zrobiona

SprawdzonaKuchnia.pl
Oszczędności w domowym budżecie 351

Oszczędzanie kojarzy się z czymś co nie jest przyjemne, to o którym ja chcę napisać nie wymaga wyrzeczeń ale odrobiny sprytu i trzymania się pewnych zasad

Kuchnia PROzdrowotna
Świąteczna sałatka z przepiórczymi jajkami 244

Wielkanoc tuż tuż, a wraz z nią rodzi się pytanie... Czy robić to co zawsze czy może czymś zaskoczyć?. Sądzę że prócz swoich "klasyków" warto co

Kuchnia PROzdrowotna
Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu 114

chleba, bo to właśnie chleb najczęściej piecze się w takich liściach, ale przygotowałam bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu. W Polsce korzeń chrzanu jest bardzo popularny, zwłaszcza na Wielkanoc, ale mało kto wie, że jego liście są również jadane. Mają one co prawda gorzkawy, zielny smak, ale do pieczenia nadają się idealnie. Możemy na nich upiec chleb, bułki(...)szklanki mleka i pozostawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól, olej, pestki dyni i zaczyn. Zaczynamy wyrabiać i stopniowo dodajemy resztę mleka. Ciasto dokładnie wyrabiamy (około 5 min), aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to około

PatiGotuje
Pieczywo do odrywania na wielkanocny stół, czyli wianek z makiem w stylu bagietki Pain D’epi 54

Pain d’epi to francuska  bagietka o kształcie kłosa pszenicy.  Tym razem zamiast bagietek z ciasta uformujemy dwa duże obwarzanki i tuż przed

Tajemnice Smaku