Dawno, dawno temu na Mikołaja i Boże Narodzenie przygotowywano dla dzieci słodkie talerze. W mojej rodzinie przygotowujemy jeden olbrzymi, na którym nie może zabraknąć grochu czekoladowego. Jest to groch GMO ,większy od tego na zupę grochową. Ale w tym wypadku nie manifestujcie swojej niechęci do produktów genetycznie modyfikowanych. Moja żona, jako chemik i zwolennik zdrowej żywności zgadza(...)cynamonu, imbiru, goździków, chilli, itp.50 g masła1 łyżka miodu3 łyżki mlekaszczypta soli Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki do miski i zagniatamy gładkie ciasto.Formujemy małe kuleczki, z tej ilości ciasta około 50szt.Pieczemy w temp.160stop.,około 20min.Po ostudzeniu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem.Ciasteczka przechowujemy w dobrze zamkniętych pojemnikach, najlepiej w ładnych puszkach metalowych.Podobnie jak pierniki po paru dniach są cudownie miękkie
Kulinarny karnet ChristopheraMakowa Panienka wiśniowa – czyli pyszne przekładane ciasto składające się z dwóch blatów makowo-kokosowo-migdałowych przełożonych pysznym kremem i dżemem wiśniowym! Klasycznie robione z kremem
Kulinarne Przebojewiem jak sprawa wygląda w innych domach, ale w naszym w każde święta na stole goszczą te same ciasta. Do znudzenia. Boże Narodzenie – stały skład: makowce, sernik na kruchym spodzie, ciasto szefowej. Ciasto szefowej jest obłędne, ale okrutnie słodkie, serników nie jem (nadal lubię tylko jagodowy i serniki na zimno). W tym roku się zbuntowałam i powiedziałam
wcinaj toprzepisy na Święta Bożego Narodzenia między innymi na tradycyjne ciasta, ciasteczka mojej Babci: serniki, makowce, pierniki. Znajdziecie tu także coś nowoczesnego, dla każdego coś dobrego, coś słodkiego lub słonego. A w słonych między innymi przepis na tradycyjny zakwas. Znajdziecie tutaj 5 nowych przepisów, dotąd niepublikowanych na blogu. Cały plik zawiera 22 przepisy. Serdecznie polecam!!! Wystarczy wykupić dostęp, pobrać plik
Przepisy BabciŚwięta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć miodowych ciast, tradycyjną wersję miodownika wzbogaciłam dodatkiem masy orzechowej, którą posmarowałam wierzch ciasta. Lekko słona masa z kawałkami orzechów świetnie się komponuje w tym zestawieniu. Koniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20 dag cukru 10 dag masła 10 dag płynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 proszku do pieczenia 2 jajka
słodki bratekwszystko co najlepsze – tahina dająca tłuszcz i sezamowy posmak, świeży sok z pomarańczy, trochę koniaku no i oczywiście korzenne przyprawy. To ciasto po prostu pachnie Świętami Bożego Narodzenia. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 1 filiżankę tahiny – 1 filiżankę cukru (ewentualnie zmniejszcie ilość) – 1 świeżą pomarańczę (sok+ skórkę) w ostateczności można dodać soku z kartonika
Szybko Tanio SmacznieNiesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego
Świat CiastaKarmelowiec – ciasto bez pieczenia Bardzo smaczne, proste i nie wymagające pieczenia ciasto. Polecam, jest rewelacyjne Składniki: Herbatniki – około 40 sztuk Słone krakersy – około
Blog z Apetytemtradycyjny, pieczony w keksówce, ociekający lukrem, posypany kandyzowaną skórką pomarańczową. Kolejna o bowiązkowa pozycja na świątecznym stole , ciasto pieczone właściwie tylko raz do roku, na Boże Narodzenie . Proporcje pomiędzy makiem a ciastem dro żdżowym zostały zachowane , ani jednego ani drugiego nie ma tu w nadmiar ze. Dużo l ukru - nie zapo mnijcie o t ym ! :-) 4 szklanki mąki
Szefowa kuchniKochani dzisiaj zapraszam Was na wspólne pieczenie, wyśmienitej tarty z masą makową , śliwkami moczonymi w rumie i przepięknymi sercami z czekoladą! Jest to cudowny pomysł na ciasto na Święta Bożego Narodzenia, bardzo aromatyczne, wilgotne, o zapachu skórki pomarańczowej, rumu i czekolady! Bardzo gorąco Wam polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g mąki krupczatki - 1 jajko
SMYKWKUCHNIMakowa strucla to ciasto, które większości z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Dla mnie jest to również smak dzieciństwa i wspomnienie kuchni babci :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 30 g drożdży - 150 g cukru - 250 ml mleka - 150 g masła - 3 jajka nadzienie - 500 g maku - 200 g cukru - 100 g masła - 2 jajka - 2 łyżeczki
Zainspirowana w kuchniSzybkie i proste ciasto, pysznie brzoskwiniowe, z niezawodną masą śmietanową, z mascarpone i kawałkami owoców. I brzoskwiniową galaretką. Mówię Wam, pycha! Biszkopt mięciutki, z mojego niezawodnego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g mielonego mięsa z kurczaka 300 g pieczarek 30 g suszonych grzybów 60 g szynki wędzonej typu
La grande e la piccola cuocaKolejne z tradycyjnych ciast, które musi zagościć na świątecznym stole. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20
słodki bratekskładniki na spód ciasta: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 140 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 70 g zmielonych orzechów włoskich
Domowy Smak JedzeniaMakowiec zawijany z ciasta półkruchego to alternatywa dla krucho-drożdżowej strucli makowej lub makowca na kruchym cieście . Łączy on w sobie cechy obu tych wypieków: zawijaną
Smakołyki BerenikiMięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe o wytrawnym i lekko słodkawym smaku. Idealnie pasuje do zjedzenia na słodko z ulubionym dżemem lub wytrawnie z jakimś smakowitym mięsiwem
Czerwona PorzeczkaPrzepis na to ciasto powstał przypadkowo. W jednym z programów telewizyjnych (nie pamiętam jakim, na pewno nie był to polski program), zobaczyłam ciasto z buraków. Zaciekawiło
Codzienna kuchnia niecodzienna