ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:798/937)

KRUCHE ROGALIKI BUDYNIOWE 133

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
Batony owocowe - Raw energy (Bombus) 170

Zawsze powtarzamy, że energetycznych batonów nigdy za wiele. Dlatego kiedy dostałyśmy propozycję wypróbowania bombusowych przekąsek już nie mogłyśmy się ich doczekać! Co więcej, firma postanowiła wysłać

Candy Pandas
Spanakopita z pokrzywą, bo wszystko się kręci wokół zieleni 150

które co dzień układają się w nowy wzór.  Kwitną pigwowce i borówki; widać już zalążki agrestu i porzeczek.  W myślach układam je już w słoikach, rozsypuje na kruchych tartach i spijam z warg kropelki soku.  Parasole rabarbaru aż się proszą o deszcz, choć ja wolę gdy nasiąkają wanilią mocząc się w wielkim garnku z kompotem(...)można się sprzeczać, to smak jest bezsprzecznie genialny! A zatem ruszajcie do ogrodów pokręcić się wokół zieleni, za każdym razem kłaniając się pokrzywom.  SPANAKOPITA Z POKRZYWĄ 1 opakowanie ciasta filo ok. 200 g listków młodej pokrzywy (zbieramy 4 górne listki) 1-2 ząbki czosnku 1 opakowanie fety ( u mnie 250g) 1 jajko ok. 50 masła sól, pieprz * kilka łyżek

KUCHARNIA
Tort bezowy z pomarańczowym kremem mascarpone i polewą wiśniową 327

Czas przygotowania: 4 hSkładniki na bezę o śr. 23 cmKoszt przygotowania: 24,00 złSKŁADNIKI na bezę:5 białek (ok. 170 ml)250 g cukru pudru1 łyżeczka

kulinarnyJa
Gofry z kaszy jaglanej z ajvarem i awokado. 190

słodko. Dlaczego? Z prostej przyczyny, zawsze znajdę na nie jakiś pomysł, który okazuje się totalnym hitem. Tak było z tymi goframi, które musicie spróbować bo są przepyszne. Idealnie kruche a delikatne zarazem, Ajvar Podravka na bazie oryginalnej chorwackiej receptury nadaje im charakteru i kremowości, awokado wzmacnia to odczucie, a szpinak i pestki z dyni nadają kolejnej tekstury, dzięki czemu posiłek(...)aromat. Nie rozgotuj kaszy jaglanej, ugotuj ją na sypko, zgodnie z instrukcją producenta. Gofry smaż zawsze na dobrze nagrzanej gofrownicy, blaty gofrownicy posmaruj olejem rzepakowym i dopiero nalej ciasto i smaż, aż do momentu kiedy przestanie wydobywać się para z urządzenia. Po upieczeniu gofry układamy na kratce i nakładamy w/w składniki. Życzę smacznego

SMYKWKUCHNI
CIASTECZKA PALUCHY WIEDŹMY 128

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
Serowe ciasteczka z pastą z kabanosa 167

Nie mam ostatnio weny do pisania. Tyczy się to zarówno przepisów, jak i wstępów do nich. Chciałabym, ale głowa jakaś ciężka i nic do niej sensownego

Kuchnia w czekoladzie
Legendarny sernik z mango 774

Uchodzi za najlepszy sernik, jaki można zjeść w całym Poznaniu. Jeśli wybieracie się do tego miasta, spotkacie go w Cafe La Ruina lub obok, w lokalu

Poezja smaku
Piknikowe ciasteczka z owocami lata 196

Dzieciaki biegają po podwórku ile bądź, najlepiej gdyby siedziały na polu od świtu do nocy (najlepiej dla nich, bo ja nie zrobiłabym już wtedy kompletnie nic

Kuchnia w czekoladzie
DARKEST RAUATAI COOKIES – PILLARS OF ETERNITY – ciastka intensywnie czekoladowe bez mąki 265

poziomu ekranu rzemiosła z jednego jajka, porcji cukru oraz kakao. Graficzna prezentacja jest kopią z innego ciastka występującego w grze, a dokładniej herbatnika z czekoladą, który z kolei jest kruchym ciastkiem z czekoladowym kremem i cukrową posypką. Tutaj twórcy poszli na łatwiznę, bo ten wizerunek zdecydowanie nie pasuje do składu Darkest Rauatai Cookies (przede wszystkim nie ma tam mąki). Jednakże(...)standardowej kostki), dorzucamy do masy i mieszamy. 5. PORCJOWANIE (5 min) Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy z wierzchu olejem rzepakowym (ciastka są bardzo lepkie). Porcję ciasta wielkości łyżki stołowej nakładamy na papier, tak, aby powstały Wam w miarę równe koła o średnicy max 5-6 cm. Ciastka w trakcie pieczenia zwiększą swoje rozmiary, więc zostawcie z kilka

Nerds Kitchen
Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 327

proporcjach –nie da się zrobić dobrej, soczystej i kruchej wędliny bez tłuszczu. To tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku, to on spaja, nawilża i sprawia, że masa jest puszysta i krucha. PIERWSZY DZIEŃ – peklowanie na sucho Po i przy peklowaniu nie używamy żadnych metalowych narzędzi! Mięso z solą peklującą mieszamy w plastikowej misce, najlepiej i najdokładniej mieszać po prostu ręką(...)ziele angielskie tłuczemy na pył w moździerzu. Majeranek rozcieramy między dłońmi. Dodajemy przeciśnięty kilkukrotnie przez praskę czosnek, żelatynę w proszku, wlewamy zimną wodę. Całą masę mięsną wyrabiamy jak ciasto, dłonią. Mięso musi wchłonąć wodę i zacząć się kleić do ręki – po odwróceniu dłoni do góry nogami spory kawałek masy powinien się mocno trzymać. Po co to wszystko? Czemu nie można

Karo in the Kitchen
Dyniowe rogaliki z różą 141

najlepsze. Dziś z kolei od rana Oluś okupywał komputer i nijak nie pozwolił się matce zbliżyć. Ale w końcu się udało i to jest najważniejsze. Rogaliki miały być zwykłe, kruche, ale że w lodówce stał napoczęty słoiczek dyniowego puree, postanowiłam je wykorzystać. Co by się nic nie marnowało ;) Straciły przez to odrobinę na swojej kruchości, bo pomimo żółtka i masła(...)misie z założonym ostrzem do wyrabiania. Powinny być schłodzone. Ustawiamy najpierw prędkość 10 i czas 30 sekund, a następnie zmniejszamy prędkość do 8 i wyrabiamy przez niespełna minutę. Ciasto owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na okrąg o grubości ok 2mm. Od dużego talerza (ja posłużyłam się

Kuchnia w czekoladzie
Grzybki z kremem budyniowym 1718

Hmn.. nie pamiętam bym kiedykolwiek wcześniej je jadła, ale gdy zobaczyłam je już dawno temu na jakimś blogu (nie wiem czy nie u Anety- Kolorowy

Kuchnia w czekoladzie
Kokosanki na dwa sposoby 234

Kokosanki to lekkie, wręcz jakby piankowe ciasteczka z ubitych na sztywno białek i wiórków kokosowych, idealne do kawy. Jeśli zamkniemy je w szczelnym pojemniku możemy cieszyć

Zasmakuj Kuchni
Lemon curd – idealny krem cytrynowy 178

Mocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika. Chyba(...)wtedy słoik zamykamy. W lodówce lemon curd spokojnie może stać 2 tygodnie. U mnie nie stoi spokojnie bo zjadam go w maksymalnie 3 dni, bijąc się łyżką po łapach. Krucha babeczka, do niej łyżeczka lemon curda, włoska beza spieczona na szczycie. Jogurt naturalny i pełna łyżka tego pysznego, słonecznego kremu. Dwa małe beziki złączone żółta aromatyczną masą… – Eeej

Karo in the Kitchen