Dzisiaj łatwo, słodko i przyjemnie ;). Podwójnie czekoladowe ciastka, podwójnie, bo z gorzką i białą czekoladą z dodatkiem posiekanych migdałów. Każde ciacho inne, bo nakładane łyżką
Nastoletnie Wypiekaniedało się mnie odspawać od tacy z ciastkami, Olivki i Amelki zresztą też nie. Amelka oczywiście musiała sprawdzić czy kruche ciasteczka są na prawdę kruche... (Chyba przy Amelce zatrudnimy kurę w domu na pół etatu - jajka będą przy okazji... ) Chyba muszę wzmocnić swoją siłę woli i być bardziej asertywny w stosunku do ilości spożywanych węglowodanowych posiłków przez(...)proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, olej kokosowy, śmietanę i dużym nożem wszystko razem siekamy. Następnie szybko rękami łączymy składniki (ma powstać plastyczne ciasto, jeśli uznamy, że jest zbyt twarde to możemy dodać jeszcze trochę śmietany) i wkładamy do lodówki na godzinę aby się schłodziło. Po wyjęciu ciasto dzielimy na 3 części i każdą
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePepparkakor - szwedzkie pierniczki Kolejna świąteczna propozycja, tym razem ze Szwecji. Cieniutkie, kruche pierniczki pepparkakor, o charakterystycznym ostrym smaku przypraw korzennych. Są zupełnie inne od naszych tradycyjnych pierniczków, ale równie pyszne. Zbierałam się do ich przygotowania dość długo, w końcu spróbowałam w dwa lata temu. Zrobiłam wszystko według wskazówek Liski i... wyszła klapa. Ciasteczka były prawie czarne i całkowicie przytłoczone smakiem(...)mąkę z przyprawami, sól i proszek do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie, wbić jajo i dodać przestudzoną masę. Zagniatać za pomocą miksera z końcówką- hakiem. Można także ręcznie, ale ciasto jest na początku bardzo klejące. Z zagniecionego ciasta uformować kulę. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, aby się to udało, dodać nieco mąki. Kulę przykryć folią i schłodzić w lodówce przez
Pełny talerzpokazać co dostałam. Na pierwszy ogień poszły kabanosy ,krucha Kmicica i serdelki. Kabanosy wyraziste i co najlepsze miały smak, delektowałam się nimi oglądając film, bardzo przyjemna przekąska. Krucha Kmicica poszła na kanapki, żal mi było ją usmażyć.Cóż całkiem przyjemna w smaku i miała przyprawy co bardzo lubię.Serdelki miały również w sobie przyprawy i to widoczne , zaskoczyło(...)pieczenia przesiewam i wsypuje do miski. Krok 2 Mleko podgrzewam w mikrofali , ma być gorące lecz nie wrzątek, wlewam je do składników sypkich, na końcu dodaje olej. Krok 3 Ciasto wyrabiam koło 7 minut( powinno być elastyczne) Krok 4 Ciasto podzieliłam na 5 części średnica 25 cm i rozwałkowałam na koło,smażyłam na suchej rozgrzanej patelni
Różowa kuchniamiękkie i kruche zaraz po upieczeniu, więc nie trzeba czekać tygodniami na możliwość ich schrupania. Mają świetny, aromatyczny smak przypraw i miodu. Można je zrobić w wersji z bakaliami lub bez. Wykonanie zajmuje trochę czasu ale najlepsza zabawa jest z dekorowaniem. Można zaangażować małe rączki, które mają całą kupę zabawy:-) Składniki: 1 margaryna/ masło 1/2 litra miodu(...)niejako urośnie. Tak właśnie ma być:-) Następnie dodać mąki. Można dodawać partiami i mieszać. Jeśli ilość mąki okaże się za mała można jeszcze dosypać mąki kukurydzianej. Należy uzyskać ciasto na tyle gęste, żeby dało się go rozwałkować. Jeśli chcemy dodać bakalie to należy je dodać razem z mąkami. Ale jeśli chcemy mieć równiutkie i gładkie ciasteczka możemy sobie darować
Ze smakiem bez glutenuZnaki szczególne: łamliwy i kruchy Charakter: uzależniający Wzrost: niski - 2 mm Karnacja: złocisto-rumiana Rodowód nazwiska : "to crack" - łamać, kruszyć, pękać ... a na końcu schrupać. Tak kończy się kruchy żywot każdego Pana Krakersa . I jak? Czy Pan Krakers jest w Waszym typie? W moim bardzo! W przeciwieństwie do jego cienkiego kuzyna Pana Chipsa . Nigdy nie przepadałam za chipsami(...)można przed nim zamknąć usta?! Na pewno nie! Będziecie zaskoczeni jak szybko i łatwo można przygotować domowe krakersy! Wystarczy dosłownie kilka ruchów, by zagnieść niezwykle elastyczne i gładkie ciasto. Przyjemność jest tym większa, że oliwa cudownie natłuszcza nasze dłonie. Gotowe ciasto świetnie się wałkuje i szybko piecze. Tak przygotowane krakersy smakują doprawdy wybornie. Jeśli znacie i lubicie smak sklepowych
KUCHARNIAHo ho ho! Jak tam po Mikołajkach? 🎅 Były prezenciki? 🎄 Nasze upominki mogliście zobaczyć na instastory, zawsze miło jest dostawać pandzie gadżety 🐼 Chyba najczęściej w prezencie
Candy PandasSmaczny, zdrowy, kruchy, delikatny. Świetna alternatywa dla kupczy chlebów, polecam zrobić taki chleb dla urozmaicenia swojego jadłospisu. Chlebek długo może leżeć, szybko nie zepsuje się, można również go zamrozić i też będzie pyszny. Mąka kukurydziana zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów, wśród których znajdują się: (żelazo, potas, fosfor, magnez, witamina A i E, witaminy z grupy(...)sodą oczyszczoną i solą. Następnie dodać kefir, cały cas miksując dodać olej. 2. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Masa będzie kleista, po przełożeniu ciasta do keksówki polecam wygładzić ją zmoczonymi dłońmi. 4. Piec w 200 stopniach C około 40 min, do momentu aż chlebek zarumieni się. 5. Po upieczeniu, zostawić chlebek w piekarniku
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasOstatnio nie miałam czasu na pieczenie, gdyż najpierw musiałam zrobić trochę przetworów na zimę, w międzyczasie zaczęła się szkoła i oczywiście zebrania. Do tego jeszcze
Ciasteczkowy PotwórSzukacie pomysłu na świąteczne słodkie prezenty ? Polecam cytrynowe, pachnące, kruche ciasteczka z lukrem. Idealnie będą prezentowały się w szklanym słoju przewiązanym wstążką. składniki: 250 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu starta skórka z jednej cytryny 150 g cukru 125 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Normal 0 21 false false(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, cukrem, dodajemy masło, żółtko, śmietanę i skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto , formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na krócej. Ciasto rozwałkowujemy partiami, za pomocą foremek wycinamy gwiazdki. Ciasteczka wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
noteskulinarnyfigamialam w planie i wlasnie dlatego jestem spozniona. Powiem wiecej, moje spoznienie jest dosc powazne, ale mam nadzieje, ze Gospodarna Narzeczona z blogu na Kruchym spodzie , gospodyni 49 Weekendowej Piekarni mi to wybaczy. Przyznam, ze pieczenie tych buleczek nie przebiegalo bez zaklocen, tego dnia wszystko sprzysieglo sie przeciwko mnie. Najpierw mialam problem z dynia, potem odnioslam rany, a na koncu(...)minut. W tym czasie powinny pojawic sie babelki. Do zaczynu dodajemy pure z dyni, jajko, sol, olej i cukier. Dobrze mieszamy po czym dodajemy pozostala make. Ciasto wyrabiamy na stolnicy oproszonej maka przez okolo 7 minut. Bedzie dosc twarde, ale latwo sie ugniata i nie lepi sie. Miske po ciescie myjemy, namaczamy w goracej wodzie by byla ciepla i przekladamy
Przysmaki Karolkidżemem dla najmłodszych: mini serniczki oraz kruche tartaletki. Mini serniczki na bazie serka naturalnego oraz dżemu truskawkowego, puszyste i delikatne, zaserwowane w mini słoiczkach. A z kolei tartaletki kruche, maślane i... słoneczne, od razu zachęcają do zjedzenia. Obie propozycje są tak proste, że ich przygotowanie pójdzie Wam tak samo EXTRA GŁADKO, jak EXTRA GŁADKI jest dżem Łowicz 100% z owoców(...)jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 słoik dżemu Łowicz EXTRA GŁADKI 100% z owoców Brzoskwinia beziki do dekoracji Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, jajka oraz śmietany zagnieść ciasto i wstawić je na 15 minut do lodówki. Ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość 3-4 mm, następnie wyciąć kółka ciut większe od foremki i wyłożyć nim foremki. Spód podziurkować widelcem
Kraina Miodem PłynącaKotlety schabowe z musztardą i majonezem Posmarowanie mięsa niewielką ilością musztardy i majonezu sprawia, że po usmażeniu nie będzie ono suche ani gumowate. Kotlety przyrządzone w ten sposób wychodzą kruche, soczyste i aromatyczne. A gdy takie mięsko podamy z młodymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustką to otrzymamy obiad idealny Polecam! Przepis na zasmażaną kapustę znajdziecie TUTAJ Składniki: 3 plastry schabu(...)PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kotlety schabowe z musztardą i majonezem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemgrzybami Przepis na: Uszka z grzybami 5. Zupa grzybowa Przepisy na: Zupa grzybowa wigilijna z suszem Zupa grzybowa z fasolą Zupa grzybowa po żydowsku 6. Paszteciki Przepisy na: Kruche paszteciki z grzybami Paszteciki rybne Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraki Buraki według tradycji mają zapewnić długowieczność i urodę. Kto spożywa je podczas Wigilii doczeka sędziwego(...)symbolizowały płodność mądrość i pieniądze. 12. Na słodko Przepisy na: SERNIKI Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie TUTAJ Fanpage: Wigilia i Święta
Tradycyjna Kuchniasmak ciekawy, inny, świetnie komponuje się z deską serów. Jeśli podaję orzeszki ziemne to zazwyczaj te niesolone. Podaję także sezamki, paluszki, szczególnie z makiem czy solą. CIASTKA Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, pierniki, gorzka czekolada połamana, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie wariacje z płatków owsianych, u mnie kulki owsiane, ciasteczka owsiane z żurawiną(...)oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. WSZYSTKO TO W DOBRYM TOWARZYSTWIE TWORZY MIŁĄ I SMACZNĄ ATMOSFERĘ SPRZYJAJĄCĄ ROZMOWOM DO RANA I UŚMIECHOM BEZ KOŃCA
Zasmakuj KuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Proste i efektowne kruche ciasteczka, bezproblemowo w przygotowaniu, do tego pięknie się prezentują idealne na słodki prezent :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent(...)godzinę natomiast do drugiej części dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy, aż uzyskamy jednolity kolor, formujemy kulkę i również schładzamy w lodówce 1godzinę ze schłodzonego ciasta wykrawamy najpierw dużą foremką kształty, następnie małą foremką na środku każdego ciastka wykrawamy mniejszy kształt i ciasteczka ciemne wkładamy w środki jasny ciasteczek i odwrotnie ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem
Słodkie zapomnienieprzepis na pyszne i idealnie kruche ciasteczka???....Jak co weekend gdy mam nieco więcej czasu by poświęcić się kuchni myślę co podam do popołudniowej kawy. Dzisiaj proste, bardzo kruche i wręcz rozpływające się w ustach ciasteczka. W smaku dominuje smak pomarańczy, która w połączeniu z gorzką czekoladą tworzy doskonałe połączenie. Nieskomplikowane składniki dostępne dla każdego. Ciasteczka dobrze się przechowują(...)Dodajemy skórkę startą z 1 pomarańczy oraz równie drobno startą czekoladę.W sumie czekolady ma być 100 g. Wlewamy olejek/ekstrakt. Wszystko łączymy ze sobą na gładkie jednolite ciasto. 5. Formujemy kulę i dzielimy na 3 równe części. Z każdej formujemy bloczki o grubości 1 cm i szerokości ok.5 cm jak na ostatnich zdjęciach. 6. Każdy bloczek zawijamy
vaniliowoczekoladowa