Dla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawygodna funkcja direct touch, gdzie wszystko ustawia się automatycznie. Po upływie czterech godzin piekarnik sygnalizuje zakończenie pieczenia. Mięso po upieczeniu jest bardzo kruche, delikatne i wilgotne. Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas Czas przygotowania: 8 godzin + marynowanie Składniki: 1000 g łopatki wieprzowej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry(...)zwijamy. Piekarnik mam już od ponad dwóch miesięcy i już dziś wiem, że była to słuszna decyzja. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Oto cechy, które go charakteryzują: kształt HomeMade , co oznacza
Kulinarne przygody GatityPoniedziałkowy poranek najlepiej osłodzić sobie ciasteczkami z kawałkami czekolady, cudownie maślanymi, kruchymi, wprost rozpływającymi si ę w ustach. Najlepiej smakują ze szklank ą mleka, filiżanką gorącej herbaty lub kawy . Zawsze można zabrać je do szkoły lub do pracy i w wolnych chwilach chrupać, gdy mamy ochotę na coś słodkiego(...)stopni. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli; mieszamy. Dodajemy jajko, rozpuszczone i ostudzone masło a na końcu kropelki czekoladowe. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy kuleczki (ok. 15 sztuk). Przygotowane kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w znacznej
La grande e la piccola cuocaPieczemy 10 minut na złoty kolor Przestudzone lukrujemy lub polewamy czekoladową polewą WERSJA BEZGLUTENOWA Dokładnie tak samo postępujemy z ciastem bezglutenowym, tylko mąkę pszenną zastępujemy bezglutenową (MIX SCHAR do ciast) Dosypujemy mąkę z tapioki i delikatnie wyrabiamy Przy bezglutenowych dłużej czekamy, aż pączki wyrosną. Mąka z tapioki, czyli skrobia z manioku. Jest to bezglutenowy produkt bez smaku i zapachu. Idealnie(...)żwirki itd) + produkty kosmetyczne Pączki są bardzo dobre w obu wersjach. Oczywiście jest różnica pomiędzy tradycyjnym, a tym nie zawierającym glutenu. Bg są nieco twardsze i bardziej kruche. Przypominają coś pomiędzy tradycyjnym pączkiem, a bułeczką. Polecam. Szybkie, proste i w moim skromnym odczuciu łasucha - bardzo dobre! Pączki pączkami, ale i inne propozycje czekają, m.in: OPONKI SEROWE - ( przepis
Wypisz WymalujWłaśnie takie mają być Wasze przepisy! Muszą być na słodko, muszą być oryginalne i doskonałe na przyjęcie urodzinowe bloga. Interpretacja tematu dowolna. Czy to będą ciasta, torty, desery czy inne słodkości zależy już tylko od Was ;) Mile widziane również zdjęcia Waszych wypieków, które przesyłać możecie na adres: akrobatka@spoko.pl w tytule wpisując(...)patera o średnicy ok. 16 cm, idealna na babeczki lub małe torty -Zestaw 6 widelczyków deserowych - Książka "Zioła w domowej apteczce" - Sól himalajska - Soja - i na osłodę kruche ciasteczka z żurawiną, jabłkiem i białą czekoladą :) Patera prezentuje się pięknie! :) II miejsce: -Stylowy słoiczek z uchwytem i słomką - Foremki do deserów na zimno -Foremki do kostek lodu
Nastoletnie WypiekanieDzisiaj polecam Wam kruche maślane lub maślano-korzenne ciasteczka. Co kto lubi, co kto woli. My uwielbiamy ciasteczka korzenne, dlatego u nas była świąteczna wersja ciasteczek maślanych. W Święta te ciacha były hitem. Oczywiście wyszły przypadkiem... Jako, że robiłam je prawie na pamięć, jak to w życiu bywa zapomniałam o pewnym składniku... Tak więc ciasteczka wyszły zupełnie inne niż być(...)sypka, wówczas dopiero dodajemy małymi partiami wodę (wody dodajemy niezbędne minimum) i miksujemy dalej do połączenia składników. Czym będzie twardsza masa, tym ciastka będą bardziej chrupiące (jak te sklepowe...) Ciasto dzielimy na 2-4 części, z każdej formujemy kulę, spłaszczamy ją, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na min. 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy
Smaczne ZdroweKrólowa serników znów wkracza do akcji! Co tym razem? Sernik z białą czekoladą i malinami. Mistrzowskie połączenie, które sprawia, że nie sposób skończyć na jednym kawałku
Ostra na Słodkojednakowo nawilżone. Ciasto po schłodzeniu dobrze się kroi nożem z ząbkami, gdyż ma chrupiący wierzch. Szarlotka jest niezbyt słodka i mocno jabłkowa. Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie ciasta z jabłkami. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 75 minut Składniki na szarlotkę sypaną: (forma rozpinana o średnicy 26 cm) szklanka kaszy manny szklanka mąki pszennej szklanka drobnego cukru łyżeczka proszku(...)papierem lub folią aluminiową. Podawać po wystudzeniu lub całkowitym schłodzeniu w lodówce. Według mnie lepsza jest schłodzona, gdyż ma bardziej chrupiący wierzch i intensywniejszy smak pieczonych jabłek. Zobacz również: krucha szarlotka z krupczatki
Kuchcik gotujeKiedy tylko Marta zaproponowała mi wspólne pierniczenie, zgodziłam się bez chwili wahania. Pieczenie ciasteczek to ogromna frajda, szczególnie w dobrym towarzystwie. Wybrałam herbaciane pierniczki z bloga Ciastkarnia na kruchym spodzie, bo zaciekawił mnie właśnie dodatek herbaty. Okazało się, że w smaku jej nie czuć - choć zaparzyłam prawdziwą siekierę. Domowa przyprawa do piernika zdecydowanie zdominowała smak tych ciasteczek(...)łyżeczki białego octu winnegoMiód z masłem rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao, przyprawą do piernika i sodą. Wlać herbatę, miód z masłęm, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dziś zapraszam na kruche ciasteczka z lukrem i syropem malinowym w odsłonie Halloween’owej. Proste, smaczne i bardzo efektowne :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)syrop malinowy lub jakikolwiek inny o czerwonym kolorze Wykonanie: wszystkie składniki czyli mąkę, cukier puder, sól, masło, jajko, żółtko i wanilię umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy folią i wkładamy do lodówce na 30 minut po schłodzeniu dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy je na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3mm, wykrawamy
Słodkie zapomnieniespodach kruchych tart, o cudownym dźwięku rozgryzania kruchych ciasteczek, ani o maślanym uroku kruszonki. Dla mnie kruchość oznacza chrupanie i gdybym miała teraz napisać moją najprostszą definicję czegoś kruchego, podałabym taki wzór: CUKIER + WODA = KARMEL Uwielbiam karmel. Po bezach, to druga rzecz w kuchni, do której mam absolutną słabość. Dam się w ciemno namówić na każdy przepis, jeśli tylko(...)sposób nadal popularny w wielu cukierniach "zwiędnięty" wafelek;) Jeśli rozpiera Was nadmiar energii możecie ją wykorzystać do pokruszenia karmelu tłuczkiem, powstanie w ten sposób dyniowy krokant, idealny dodatek do ciast i kremów, a nawet do wspomnianych wyżej lodów karmelowych, których kluczowym składnikiem jest właśnie krokant. Ta wariacja na temat sezamków to moja propozycja do Festiwalu Dyni ogłoszonego przez Beę . Domyślam
KUCHARNIAWakacje, znowu są wakacje, na pewno mam rację, wakacje znowu są! Pamiętacie jeszcze tę słynną kiedyś piosenkę kabaretu OT.TO? Gdy jeszcze chodziłam do szkoły, każdy nucił
Pożeraczka, czyli raz adobrzeU mnie nigdy nie zostawiało się ciasteczek ani innych przekąsek dla Mikołaja ponieważ Mikołaj zwykle dzwonił i zostawiał prezenty przed drzwiami. Mojemu synkowi natomiast Mikołaj przynosi
Mama GotujeOstatnio dosyć słodko na blogu a to jeszcze nie koniec. Dzisiaj zostawia Wam przepis na pyszny sernik a już niebawem pojawią się babeczki, takie w sam
My simple kitchenDla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Cztery FajeryOwsiane ciasteczka z karmelowym posmakiem, proste i przyjemne w przygotowaniu. Robiąc je, pobrudzimy zaledwie jeden garnuszek i jedną łyżkę ;). Wiecie, że jest to już
Nastoletnie Wypiekanie