moich przepisów #eatmefitme Wykonanie SPÓD ZAPIEKANKI Najpierw trzeba zrobić kruchy spód – z lodówki wyjmij masło, pokrój je nożem na drobne kawałki, potem wsyp mąkę i dalej siekaj nożem. Posyp wszystko szczyptą soli, wbij żółtko jajka i ze składników wyrób kulę. Białka jajka nie wyrzucaj – wykorzystasz je potem. Ciasto owiń w folię aluminiową i schowaj na 45 minut do lodówki
Eat me! Fit me!każde ziemniaki są inne, więc gdyby masa była zbyt krucha i podczas gotowania stracą swój kształt to trzeba dodać trochę więcej mąki. Ja zawsze za pierwszym razem wrzucam kilka kluseczek i gotuję. Jak po wyjęciu będą nadal miały ładny kształt i się nie rozlecą, to znaczy że ciasto jest dobre i można gotować pozostałe. W garnku zagotować wodę, osolić
Kuchnia PokoleńPyszny bardzo łatwy jabłecznik. Mam ten przepis od mojej siostrzyczki. Pieką ten jabłecznik w przedszkolu dla dzieciaczków. Wykonanie ciasta – do miski wrzucić masło, cukier, mąkę
Kuchnia Pokoleńtradycyjnego lemon meringue pie, albo do kruchych babeczek. Zastosowanie zależy od Waszej wyobraźni. Dobrze się przechowuje i jest szalenie ozdobna. Do jej zrobienia będziecie potrzebowali termometru cukierniczego. Z podanych proporcji wyjdzie wam około 8 małych lodów (zależy od wafelków), lub jako ozdoba na wierzchu ciast o średnicy 23 cm Przepis 2 białka
Piekarz-Kucharz-Garkotłukważne żeby coś było. Te są maślane z dżemem malinowym. Kruche i pyszne. Składniki: 350 g mąki pszennej 250 g masła 120 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli dżem malinowy cukier puder Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki razem zagnieść na jednolite ciasto. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na około
Ala piecze i gotujeSłodziutkie, malutkie, bananowo morelowe, kruche, delikatne, owocowe. Moje mini tarty pod słodką pajęczyną się schowały i smażonymi mini morelami się uśmiechały. Sześć sztuk ich przygotowałam, bo tylko tyle foremek miałam, a szkoda bo szybko zjedzone zostały i wszystkim smakowały. Składniki: składniki na ciasto, (na 6 foremek o średnicy 10 cm): 150 g mąki, 50 g masła, 1 łyżka cukru
Moniki Smakołykigrubsze w kształcie jajka są miękkie w środku, a kruche na zewnątrz - moje ulubione) , nie za słodkie i długo zachowują świeżość. Ciasteczka będą świetną ozdobą wielkanocnego stołu, choć uprzedzam, że za długo na nim nie poleżą, bo znikają w mgnieniu oka :) Składniki (na ok. 40-45 szt): Ciasto jasne: 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru
Domowa Cookierenka Agipilotem widzów :) Dzisiaj jestem już na ziemi, ale proponuję Wam ciasto, które przenosi pod niebiosa ;) Nie jest to taki całkiem leciutki jogurtowiec, bo z kremówką, ale coś za coś. Połączenie jagód i kokosa sprawdziło się doskonale, ale najlepiej jak sami się o tym przekonacie. Składniki: Spód 200 g kruchych ciastek kokosowych 2 łyżki wiórków kokosowych 50 g miękkiego masła Ciastka
Pełny talerzmojego wybranka (i zjadłam ze smakiem!) dzisiaj przepis na kruche ciasteczka maślane - zachęcam do wypróbowania :). Składniki: szklanka mąki 120g masła 3 łyżki cukru pudru odrobina aromatu waniliowego jajko szczypta proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki, wraz z wcześniej roztopionym i przestudzonym masłem mieszamy, aż powstanie jednolite, sprężyste ciasto. Blachę smarujemy tłuszczem i nakładamy na nią ciasto przy użyciu łyżeczki
Taste Of My Dayforemka wygląda jak nowa.Postanowiłam w niej upiec kruche babeczki, które można samemu udekorować dobrowolnie, np. bitą śmietaną czy kremem oraz kolorowymi posypkami.Składniki:1/2 margaryny, 0,5 szklanki cukru,2 szklanki mąki,4 żółtka.Przygotowanie: Margarynę siekamy i wraz z żółtkami, mąką i cukrem zagniatamy ciasto. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Następnie ciasto zagniatamy w kulkę
Aga w kuchniRustykalna tarta rabarbarowa to idealna propozycja na majówkę. Wiadomo, majówka nie może się obejść bez domowego ciasta. Pokrojona w kwadraty ładnie zachowuje kształt i jest łatwa do transportu. Tartę wzbogaciłam orzechową warstwą, która idealnie współgra smakowo z kwaskowatym rabarbarem. Orzechy możesz dobrać dowolnie i zrobić z samych laskowych lub np. wymieszać z orzeszkami pistacjowymi. Łodygi rabarbaru ułożone w całości(...)dodają tarcie szyku. Bardzo łatwy przepis, a do upieczenia tarty nie potrzebujesz nawet foremki. Składniki na kruchy spód: 250 g mąki orkiszowej 1050 60 g cukru pudru 1 jajko M 125 g masła szczypta soli Składniki na masę orzechową: 75 g mielonych orzechów laskowych 25 g mielonych pistacji lub 100 g laskowych 30 g roztopionego masła 3 łyżki cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przez dzieci i dorosłych, są wyśmienitą przekąską na każdą okazję. Dodatki można dobierać według własnego uznania i łączyć ze sobą różne smaki. Domowej roboty ciastka pieguski są równie smaczne, kruche i chrupiące co te sklepowe, a jednocześnie znacznie zdrowsze gdyż nie zawierają sztucznych dodatków i konserwantów. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko kilka chwil. składniki(...)trakcie ucierania dodajemy jajko i wszystko razem łączymy. Do masy dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i wszystko miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję. Mleczną i gorzką czekoladę kroimy w niewielką kostkę lub rozdrabniamy na mniejsze kawałki po czym wrzucamy do ciasta i dokładnie wszystko łączymy. Wilgotnymi dłońmi formujemy
Smakowite DaniaNa tartę naszło mojego męża :-) Ja jako dobra żona ha ha zrobiłam, no czemu nie. Sama ze smakiem ją zjadłam :-) Dodatki to kiełbasa wiejska tradycyjna Handerek
kruche babeczkiUff jak gorąco :((. Ja to się nie nadaję na taką pogodę, no muszę sobie trochę ponarzekać he ;)). Ostatnio wiele przepisów z udziałem cukinii , no ja ją
kruche babeczkiW sobotę walentynki więc pomyślałam, że dla tych, którzy postanowią spędzić ten wieczór przy romantycznej kolacji przyda się może kilka moich pomysłów: riskrem pudding królowej Maud
ciastkarnia na kruchym spodziepyszne jak nasze krajowe latem, ale cóż -skusiłam się na ich zakup. Trafiłam na wyjątkowo słodkie. Postanowiłam więc przygotować tartę. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kruchy spód: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Krem z serka mascarpone i bitej śmietany: 250 gram sera mascarpone (schłodzonego) 4 łyżki(...)Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, schłodzone pokrojone masło, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy na jednolitą masę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do180 st.C. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Nawijamy na wałek i przenosimy na formę. Dokładnie układamy na dnie i na bokach. Wystające kawałki odcinamy. Nakłuwamy widelcem dno. Na wierzch kładziemy papier
tojestpyszne.blogspot.comkrówkową i krokantem orzechowym. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam zrobić bo naprawdę warto. Jak zrobić sernik krówka krok po kroku pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. SERNIK KRÓWKA SKŁADNIKI: Spód: masło (100 g) ciasteczka kruche (250 g) Masa serowa: twaróg zmielony(...)Puszkę z masą krówkową wstawiamy do naczynia z gorącą wodą, żeby konsystencja masy zrobiła się luźniejsza. Wierzch ostudzonego sernika smarujemy masą krówkową i równomiernie wygładzamy. Posypujemy krokantem orzechowym. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 4 godzinki a najlepiej zostawić na całą noc. Po więcej pysznych przepisów na serniki zapraszam do zakładki SERNIKI . Uwaga: Nie stosując
RITA food channelkryje się kasza manna gotowana na mleku z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Do deseru wykorzystałam również część ciasteczek migdałowych, a wierzch posypałam startą białą czekoladą. Składniki: Spód: 250 g kruchych ciastek, najlepiej migdałowych 100 g stopionego masła Masa z kaszy: 3 szklanki mleka 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego 1 szklanka kaszy manny 80 g gorzkiej czekolady opakowanie (450 g) mrożonych(...)czekolada lub płatki migdałów do dekoracji Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka miała 26 cm średnicy, więc ciasto wyszło nieco za niskie, radzę użyć mniejszej) . Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy z kaszy. Mleko i mleko skondensowane wlać do garnka i zagotować. Wsyp kaszę mannę oraz
Czerwień i błękitposypania Wykonanie deseru: Spody: Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej wielkości prostokąty. Ułożyć je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Prostokąty ciasta francuskiego przykryć drugim arkuszem papieru i docisnąć płaską blaszką (dzięki temu podczas pieczenia się nie wybrzuszą). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 -195*c przez 10 minut(...)miarę szybko aby nie studzic piekarnika. Piec jeszcze 5-10 minut aż się lekko zrumienią. Uważać aby za bardzo się nie spiekły. Wyjąć delikatnie z piekarnika i wystudzić. Są kruche, wiec nalezy obchodzić się z nimi ostrożnie. Krem czekoladowy: Kremówkę umieścić w misie miksera razem z serkiem mascarpone, wsypać cukier puder, zmiksować do momentu aż powstanie niezbyt gęsty krem. Czekoladę
Wanilia i Kardamonrobienie kremu, nie miksujemy budyniu z masłem... Dobrze schłodzona tarta smakuje najlepiej właśnie w tej postaci. Przepis na małą tartę o średnicy 17cm . Składniki: 2 łyżki miękkiego masła 100g kruchych ciastek lub herbatników 1 opakowanie budyniu waniliowego 400ml mleka 100g malin 1 galaretka malinowa 400ml wody Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody, ostawiamy do stężenia. Ciastka rozdrabniamy, mieszamy(...)maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy tartę w lodówce na 2 godziny. Swoją tartę przygotowałam w jednorazowej foremce papierowej od PapilArt . To bardzo fajne rozwiązanie, gdy chcemy zabrać ciasto na piknik lub zabrać ze sobą idąc na spotkanie rodzinne - nie musimy się martwić o zwrot formy
Gotowanie i blogowaniepieczenia, roboty przy niej też jest niewiele a efekt jest fantastyczny! SKŁADNIKI: (forma na tartę ok 26 cm - u mnie silikonowa) 30-35 dag ciastek - w zasadzie dowolnych: kruchych, herbatników, owsianych* 15 dag masła Masa śmietankowa: 50 dag mascarpone (2 op.) 200 g śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 czubata łyżeczka żelatyny** 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo(...)jeszcze mi parę deko brakowało to wsypałam orzeszki niesolone ** żelatyna nie nada sztywnej konsystencji, masa będzie kremowa ale dzięki niej nie będzie spływała, można żelatynę pominąć ale wówczas ciasto należy jeść od razu po wyjęciu z lodówki 1. Ciastka skruszyć w malakserze lub włożyć do woreczka i dokładnie roztłuc tłuczkiem/rozwałkować wałkiem. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami (całość
Kto ugości moich gości?przekładanych domowymi powidłami wiśniowymi -i powiem Wam, że zniknęły w oka mgnieniu= kruchutkie, ze słodyczą, ale jednocześnie kwaskiem owoców wiśni. Nowością, stosowaną przeze mnie już dwa razy przy robieniu kruchego do ciasteczek, jest fakt, że zamiast masła użyłam wiejskiej, prawdziwej śmietany- stąd niebywała kruchość. Do dzieła- nie kupujcie ciastek, a bawcie się w cukierników J Składniki na ciasteczka(...)proszku do pieczenia 4 żółtka 300 g wiejskiej śmietany( lub ok. 250 ml kremowej 36%) 2/3 szklanki cukru drobnego cukier waniliowy skórka otarta z cytryny Z podanych składników zarabiamy ciasto jeśli będzie zbyt rzadkie, można dodać mąki. Schładzamy ok. 30 minut w zamrażalniku. Dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej lekko mąką na grubość ok 1 cm. Spody
Domowe ciasta