Szybkie maślane ciasteczka 236Ekstra kruche, rumiane, delikatne i przepyszne ciasteczka maślane. A w dodatku bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu! Czego chcieć więcej? Składniki: 0,5 kg mąki 30dkg masła 2 żółtka 15 dkg cukru 1 łyżka cukru waniliowego *** Masło ucieramy mikserem razem z cukrami i żółtkami na gładką, jednolitą masę *** *** Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto *** *** Ciasto rozwałkowujemy
Blog z Apetytem
Kruche ciasteczka z marmoladą 160pochrupać dla fanów kruchych ciastek Składniki: 50g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego twardy dżem lub marmolada w ulubionym smaku Wykonanie w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność(...)sobie na początku nożem). Polecam także użyć do tego miksera - czym ciasto będzie miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie lepsza i ciasteczka będą bardziej kruche. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii
Mania Wypiekania
Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami 221tradycyjny mazurek kajmakowy z bakaliami. Dodatek śmietanki do masy kajmakowej nadaje mu lekkości i aksamitności, a w połączeniu z kruchym, delikatnym spodem oraz orzechami tworzy świetny, Wielkanocny wypiek będący ozdobą niejednego świątecznego stołu. Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami - Składniki : ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 75 g cukru 2 żółtka łyżka śmietany (lub więcej) pół łyżeczki
Słodka Strona
Ciasto z truskawkami i kisielem 382Wykorzystując dostępne owoce lata upiekłam ciasto o kruchym spodzie, z truskawkami, pyszną bezą i kruszonką. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kisielem. Mniaaaaam! Ciasto z truskawkami i kisielem Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka
paapilotkaa
Ciasto z truskawkami i kisielem 366Wykorzystując dostępne owoce lata upiekłam ciasto o kruchym spodzie, z truskawkami, pyszną bezą i kruszonką. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kisielem. Mniaaaaam! Ciasto z truskawkami i kisielem Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka
paapilotkaa
Torcik porzeczkowy z bezą! 188kwaśny. Ma perfekcyjnie wyważony smak, jest lekki i wciągający. Jednym słowem fenomenalny! Taki właśnie jest torcik z czerwoną porzeczką. Owoce mają cudowny czerwony kolor i cierpki smak, spód ciasta jest kruchy i przyjemnie orzechowy, a wierzch stanowi niezastąpiona, zawsze pyszna beza. Składniki na ciasto: 205g mąki pszennej 105g cukru pudru 1 małe jajko 2 żółtka 105g masła w temperaturze pokojowej
Kuchnia Pani Wiosny
Szarlotka z kisielem 183Korzystając z darów jesieni postanowiłam zaproponować Wam szarlotkę. Sprawdzi się idealnie na weekend. Jest słodka i krucha. No czy może być coś smaczniejszego na jesienny wieczór niż pachnąca jabłkami, domowa szarlotka? Polecam Wam również przepis na „Szarlotkę z kremem”. Szarlotka z kisielem Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 250 g margaryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku
PatiGotuje
Amerykańskie ciasto dyniowe (American Pumpkin Pie) z pomarańczą i marcepanem. 219zwyczajnej i kilka sztuk mniejszych Hokkaido. Z uwagi na to że z tych drugich pestki ciężko jest obrać, zrobiłam pure i zamroziłam. Z tego też pure zrobiłam bardzo popularne ciasto rodem z dalekiego zachodu czyli American Pumpkin Pie. Smak dyni wzbogaciłam pomarańczą i słodkim marcepanem. Całość dopełniłam suszoną żurawiną i keksem bitej śmietany,.. Jesień w kuchni z takimi produktami(...)Potem została pokrojona, pestek pozbawiona Zaraz później upieczona... Zblendowana... A na końcu ... powstało smaczne American Pumpkin Pie tyle, że po mojemu (a raczej z moimi modyfikacjami). Składniki : Na kruchy spód : 200 g mąki pszennej 1 całe jajko 10 g cukru pudru szczypta soli 1 płaska łyżeczka cynamonu 100 g zimnego masła Na nadzienie
vaniliowoczekoladowa
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem 200Majowy rabarbar najlepszy więc zapraszam na kolejne ciasto z tym warzywem. inspiracja tu klik ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru
Kolorowa kuchnia Elki
Wielkanocna Pychotka 236Pychotka znana też pod nazwą Pani Walewska. Przepyszne ciasto,idealnie sprawdza się podczas świąt i różnych uroczystości. na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru
Kolorowa kuchnia Elki
Mazurek kajmakowy z bakaliami 220Mazurek kajmakowy to jeden z najpopularniejszych ciast na święta wielkanocne. W przygotowaniu jest bardzo prosty i szybki. Mazurka można udekorować dowolnie – ja użyłem między innymi
AleTorcik
Mazurki wielkanocne w wersji mini 305Mazurek to typowo wielkanocne kolorowe i bardzo słodkie ciasto. Ja zamiast jednego dużego zrobiłam mnóstwo małych mazurków i to w dwóch wersjach. Pomysł okazał się świetny
Kolorowa kuchnia Elki
Wuzetka czy Tiramisu? czyli ciasto marchewkowe z pomarańczowo – śmietankowym wnętrzem, na styl amerykański. American Carrot Tira 247Kolejny pomysł na to, co można zrobić z ciastem marchewkowym. Na początku zrobiłam standardowe ciasto marchewkowe oblane lukrem. Później przyszedł czas na tort pomarańczowo – śmietankowy , a
Smakowy Raj
Tradycyjny Sernik Krakowski 338radyc yjny sernik na kruchym spodzie z kruchutką "kratką" na wierzchu polaną lukrem. Sernik krakowski to klasyka wśród wypieków, charakteryzuje się zwartą, gęstą masą serową z dodatkiem otartej skórki cytrynowej, a przy tym jest delikatny i rozpuszczający się w ustach - deser idealny na każdą okazj e. Tradycyjny Sernik Krakowski - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego
Słodka Strona
TARTA Z RABARBAREM I BEZĄ 232SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) Ciasto: 30 dkg mąki 10 dkg masła szklanka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz: 4 duże
RAROSSA